Guest-post – Stefan Stoica despre 1 aprilie

Hello, people! Sunt  Ștefan, de  la www.proprianaliza.blogspot.ro și sunt aici pentru a vă spune de ce ador eu data de 1 aprilie.

Fiecare dintre voi sărbătorește Paștele, Crăciunul, Ziua Îndrăgostiților, 8 Martie și alte gogomănii  tradiții. Eu însă, sărbătoresc  1 aprilie. Este singura sărbătoare la care chiar țin. 1 aprilie este o comprimare a tuturor sărbătorilor într-una singură. 1 aprilie are o semniicație pronod profundă. Este singura sărbătoare reală.

Pe 1 aprilie ar trebui să se sărbătorească începutul noului an. Oricum, anul începe cu discursul președintelui care ne spune în fiecare an, pe lângă tradiționalul ’’barză, varză, viezure’’, că în noul an vom avea proiecte finanțate cu bani europeni, că se vor face modificări semnificative în domeniul legislativ pentru eradicarea corupției, că în noul an nu vom mai simți efectele crizei economice. Măcar, toate acestea, spuse de 1 aprilie, i-ar oferi credibilitate strabisticului prezidențiabil.

Pe 1 aprilie ar trebui sărbătorite Sfântul Valentin și Dragobetele, sărbătorile iubirii. Iubirea în ziua de astăzi se definește ca fiind procedeul de a da LIKE-uri pe Facebook și comentarii cu ‘’Eshty O skoompa’’ la care se adaugă un emoticon ce imită sărutul sau îmbrățișarea, urmând o discuțe pe chat, unde încerci, cu aerele de centaur nativ, să o convingi pe don’șoară că ești un tip romantic și sensibil, în ciuda pozelor cu pipițe și cocaină prin cluburi, pe care le ai postate pe profil, urmând ca după câteva ‘’pryntzesyka mea a-sh moorii pt tn’’ să vă tăguiți ca fiind căsătoriți; după ce această etapă a fost îndeplinită, poți trece la nivelul următor, în care lași comentarii la poze de genul ‘’t besk faaa’’. Asta fiind iubirea astăzi, merge sărbătorită la altă data decât 1 aprilie?

Pe 1 aprilie ar trebui să fie sărbătorită ziua femeii. Serios. Adică sincer, vii acasă, îi oferi flori maică-tii, o ojă iubitei și o ciocolată surorii mai mici, le îmbrățișezi și le zici că sunt ‘’cele mai special ființe și că merită tot ceea ce e mai frumos’’, dar doar atunci, că de a doua zi începi cu prietenii la o bere cu textele gen ‘’cu femeile tre’ să fii dur’’ și să te porți ca un bădăran.

Pe 1 aprilie ar trebui să fie Paștele. Adică sincer, fără să fiu eu acum vreun eretic, dar dacă Gisăs e numai unu’, de ce învie de 2 ori în funcție de orientarea religioasă? Sau l-au omorât de 2 ori, odată cei din Roma, odată cei din Constantinopol? Și în plus, de ce nu învie la o data fixă? Adică ce, ăia au stat să calculeze a câta duminică din an după poziția lunii, planetei marte și a navetei spațiale a lui Jean Luke Picard ca să îl ucidă, de învie în fiecare an la altă dată?

Pe 1 aprilie ar trebui sărbătorită ziua bărbaților. Adică sincer, fraților, trezirea! De ziua lor, femeile primesc flori, dulciuri, merg la streaptease și se holbează la musculoși, ies în club. Noi ne adunăm 10 netoți după muncă (hai 11, ia-l și pe vecinu’ de la 3, că l-a lăsat nevasta singur acasă, că a plecat la Sovata cu maică-sa) și băgăm tone de bere în noi, ne enervăm de prestația Stelei în Cupe, apoi plecăm acasă transpirați, dăm drumul la știri să-l vedem pe Cristoiu în timp ce primim de la nevată/iubită o pereche de ciorapi cadou, pe care oricum îi aveam deja, dar pentru că ele au uitat de ziua noastră, i-au luat din dulap și ni i-a oferit. La ce clowni părem de ziua noastră, ar trebui sărbătorită de 1 aprilie.

Pe 1 aprilie ar trebui sărbătorită Ziua Marinei (nu, nu a Marinei Almășan…sau bine, nu doar a ei). Nu intru în detalii, dar altă dată nu prea văd pentru Ziua Marinei după ce s-a ales Norvegia de flota comercială.

Pe 1 aprilie ar trebui sărbătorită ziua României. Doar e țara în care în sistemul sanitar de stat se fac investiții masive, se cumpără aparatură de ultimă generație (pe bune, e de ultimă generație…a fost ultima generație de nemți care le-au folosit înainte să le arunce și să le răscumpere statul român de la gunoieri), deși achiziționarea acelor aparaturi implică disponibilizarea personalului. E țara în care se fac investiții masive în sistemul educațional, deși nu sunt bani pentru salariile profesorilor, sălile de clasă nu sunt dotate corespunzător, nu există cărți suficiente la bibliotecă și până și creta este cumpărată de elevi. Este statul în care poliția și structurile de apărare sunt dotate cu mașini și ustensile extrem de costisitoare, utilizate doar la defilări, în misiuni se lucrează cu Loganul. Aici e țara unde zilnic citim în presă despre sute de oameni de afaceri, deși afacerile nu se văd, despre milioanele câștigate de fotbaliști, deși fotbalul românesc e varză. Un stat care are ca imn un îndemn de deșteptare, iar cel mai cunoscut erou al său e un tip cu țeapa, merită altă data de a fi sărbătorit decât 1 aprilie?

Așadar, vă doresc un 1 aprilie fericit și să fiți ca aricii, plin de țepe! Să dați, nu să luați.

Comments

comments

One thought on “Guest-post – Stefan Stoica despre 1 aprilie

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !