Guest-post – Sărbătorile vinE … (!sic)

Toată lumea cunoaște reclama de la Coca Cola cu Moș Crăciun. M-a enervat și mă enervează în fiecare an din ce în ce mai tare. “Spiritul sărbătorilor” mă părăsește puțin câte puțin. Anul ăsta simt că m-a părasitit definitiv, căci nimic nu a reușit să mă impresioneze, ci din contră, totul m-a scos din pepeni.

Trecut

 • Când eram copil, îi scriam lui Moș Crăciun.
 • În luna decembrie eram cuminte să nu-l supăr pe Mosu’, de frică să nu mă treacă pe lista copiilor care nu au fost cuminți.
 • Așteptăm cu nerăbdare 24 Decembrie să împodobesc bradul și 25 Decembrie să văd ce se ascunde sub el.
 • În toată casa mirosea a portocale și a cozonac cald.
 • Bucatele tradiționale se mâncau în ziua de Crăciun, nu înainte, motiv pentru care toată mâncarea părea atât de bunăăăă….
 • Știu că nu sunt bătrână să afirm asta, însă, pe vremea mea, aveam și zăpadă.
 • Abia așteptăm să ies cu prichindeii de la bloc să facem un om de zăpadă și să ne lăudăm cu ce am primit.
 • Totul se petrecerea în familie.

Prezent

Însă timpul a trecut iar Crăciunul a devenit mai mult o afacere decât o sărbătoare petrecută în sânul familiei. Pentru a face o paralelă cu ceea ce am scris mai sus:

 • Nu îi mai scriu Moșului, ci aștept prima zi de concediu să mă pot odihni.
 • Bradul a fost înlocuit cu câteva decorațiuni colorate prin apartament.
 • Nu mai am sub ce mă uită după cadouri pe 25 Decembrie de dimineață.
 • Din fericire, în casă încă se mai simte mirosul de portocale și cozonac cald. Diferența este că mama face totul pe fugă acum, căci schimbarea locului de muncă a adus și schimbarea programului de lucru, iar timpul ei liber … a cam dispărut.
 • Mâncarea pregătită se servește în aceași zi.
 • Se cunoaște deja problema zăpezii în ultimii ani: vine de obicei în ianuarie, când toată lumea se întoarce la muncă.

În prezent, Crăciunul nu mai esta asociat cu familia. Totul ține de partea materială: excursii, cadouri, ieșiri în cluburi de fițe. Să nu mai vorbesc despre cei ce-și petrec “Crăciunul pe Facebook” și nu se mai sătura de dat tag-uri în poze și de făcut urări pe wall. Pe scurt, sunt revoltată. Însă revolta mea nu se oprește aici. Pot scrie pagini întregi despre dezgustul pe care îl am în momentul ăsta. M-am prefăcut ani de zile că sunt fericită, însă … nu sunt. Toată lumea își iubește țara de 1 Decembrie și semenii pe 25 și 26 Decembrie. Pe 2 decembrie România este înjurată cu foc, pe 27 decembrie lucrurile încep să scape de sub control, iar după Revelion se strică multe “prietenii”.

 

Însă știi ce cred eu? Că nu sunt singura care se simte Grinch anul asta, dar mulți nu vor să o spună. Îi mulțumesc lui Emil că mi-a dat ocazia de a-mi spune of-ul ce m-a apăsat pe suflet toată luna asta.

Mă îndrept cu pași repezi să închei acest articol, motiv pentru care cred că ar trebui să mă prezint și eu. Sunt Tami a.k.a Fata în verde , o bloggeriță aflată la început de drum. Pentru cei ce au ascultat sau ascultă Luna Amară, pot afirma că sunt U.R.R. (Un Român Revoltat), un om ce spune lucrurilor pe nume. Dar cum ce e mult strică, mă opresc aici și vă doresc tradiționalul și protocolarul Crăciun Fericit … sau nu.

Unde ești copilărie, cu Crăciunul tău, cu tot?

Comments

comments

3 thoughts on “Guest-post – Sărbătorile vinE … (!sic)

 1. Moş Crăciun este o creaţie pur comercială a firmei Coca Cola.
  Naşterea Domnului e see you totul altceva…
  Sărbători fericite!

  1. Pai cam asta era si ideea, ca simbolistitica initiala a murit o data cu trecerea timpului. De la Nasterea Mantuitorului s-a ajuns la un comert exagerat. Chiar mai devreme am vazut la stiri cum oamenii confunda Craciunul cu Pastele. Strigator la cer. Sunt foarte putini cei ce inca pastreaza traditiile si sarbatoresc Craciunul asa cum se cuvinte.
   Sarbatori fericite si tie!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !