Guest-post REFUZAT (?!) – Utilitatea jocurilor

Salutare din nou de pe blogul Feliciei . Emil Calinescu sunt si astazi iarasi ma voi juca de-a guest-postingul. Ca sa fiu in tema, nu?

Asadar, voi incerca sa daram un mit: jucatul pe calculator este inutil. Si mai grav, se spune ca ar fi daunator. Din toate punctele de vedere. Primul lucru: dauneaza fizic. Al doilea lucru: nu te ajuta sa te dezvolti intellectual. Le voi darama pe ambele prin exemple concrete:

  1. Copiii se joaca pe pc de la varste din ce in ce mai mici. Acum volanul nu mai e un accesoriu imposibil. Si am aflat (de la tv) ca vin acum sa dea de permis foarte multi oameni care deja stiu sa conduca. Si majoritatea sustin ca stiu de pe pc/playstation, ca au avut volan de cativa ani.
  2. Cei care iau lectii de sah se joaca si pe computer. Stiu de la o fosta colega care imi zisese ca se recomanda Chess-masterul, care avea si lectii in el. Si diverse trick-uri: mate in one. Ok, tu erai in avantaj, dar trebuia sa dai mat fix intr-o mutare. Iar sahul dezvolta inteligenta, asa stiam.
  3. Jocurile care necesita dexteritate te ajuta la asta. Cunosc persoane care ulterior au dat la facultati gen fizica ori poli ca se descurcau in laborator mult mai bine decat cei care nu se jucasera pe pc pana atunci. Jocurile le dezvoltasera mainile. Mouseul asta facuse minuni.
  4. Jocurile de fotbal, tip football manager, te ajuta sa cunosti jucatori. S-ar putea sa te ajute candva (multi fosti jucatori de football manager & stuff au devenit ulterior ziaristi). Uneori imi pastram si eu jocuri de FM salvate la inceput, sa ma uit de cine stie ce jucator. Si da, in 90% din cazuri cam corespundea.
  5. Vorbeam mai demult cu un fost coleg de liceu despre Starcraft, el fiind mare jucator al acestui joc. Si considera foarte util jocul, comparand cucerirea unei planete cu cucerirea unei femei: nu poti ataca prin aer, ataci la sol. Nu poti s-o faci sufleteste, o faci cu argumente. Considera ca in fapt e fix acelasi lucru, ca trebuie doar sa-ti folosesti creierul. Si ca jocurile de strategie sunt de fapt jocuri ale mintii si nu ale dexteritatii.
  6. Mai nou s-au inventat consolele alea gen Xbox – Kinect. Acolo faci cu adevarat miscare. N-o fi precum miscarea in aer liber, dar in orice caz nu poti spune ca te ingrasi daca te joci la asa ceva.
  7. De asemenea, in ultima perioada s-au “perimat” jocurile in single-player. Mai ales in cazul Playstation multi-playerul, fie online, fie cu prietenii, este de baza. Asa ca faza cu “te instrainezi” ori “de ce nu socializezi” este iarasi un mit. Si o chestier de domeniul trecutului.

Ar mai fi un mit: baietii se joaca mai mult (pe PC ori pe console) decat fetele. Aici nu sunt eu cel in masura sa ma exprim. O las pe Felicia sa darame acest mit. Si o face zi de zi. Noapte de noapte J

Eu va las. Ii multumesc Feliciei pentru gazduire, va invit pe toti sa scrieti un guest pe bloguletul meu si urez salutari JUCAUSE tuturor 🙂

update: Acest guest-post trebuia sa apara pe blogul Feliciei .I l-am trimis de vreo 3 saptamani, din pacate nu mi-a raspuns. Mi se pare ciudat, pentru ca ea de obicei era promta. Nu am avut ce face, l-am publicat la mine pana la urma. Dar am preferat publicarea lui in forma initiala, fara vreo modificare (in afara acestui update). Daca doreste, pe viitor, voi mai scrie guest-post -uri la ea pe blog. Si o astept si pe ea la mine.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !