Guest-post – Nymphomaniac Vol I

Nymphomaniac Vol I este printre cele mai controversate filme aparute in ultimii ani. Stiind despre ce va fi, jurnalul unei nimfomane, am hotarat de la inceput sa dau cuvantul unei … psiholoage. Am spus ca un astfel de film trebuie analizat psihologic pe blogul meu. Cum nu m-am putut abtine (dar si pentru ca CITITORII mi-au cerut-o), am scris despre Nymphomaniac Vol I pe blogul vechi. Aici, pe EmilCalinescu.eu, dau cuvantul Monicai Berceanu, psiholog, femeie, poet. Si blogger ­čÖé .

La iesirea din sala eram amandoi foarte zambitori ­čÖé

De╚Öi am promis c─â scriu mar╚Ťi seara despre Nymphomaniac Vol I, am dezam─âgit ÔÇôsper nu prea profund-. Cu scuzele de rigoare, Dle C─âlinescu, ­čÖé voi ├«ncerca s─â fiu scurt─â ╚Öi la obiect, de╚Öi multe a╚Ö spune ╚Öi multe pagini s-ar scurge despre acest film. Nici nu ╚Ötiu dac─â s─â-l numesc film sau realitate introspectiv─â.

Am privit Nymphomaniac Vol I┬ádin 3 laturi: ca terapeut comportamental, ca persoan─â care scrie poezie ╚Öi ca femeie. E greu s─â disociezi c├ónd tu le con╚Ťii pe toate 3 ­čÖé .

Ca terapeut spun am v─âzut latura eroinei (Charlotte Gainsbourg) ├«n cele 3 p─âr╚Ťi ce compun terapia comportamental─â: ANTECEDENT-COMPORTAMENT-CONSECIN╚Ü─é: Curiozitatea micii copil─ârii ├«n materie de sex, orgoliul din perioada adolescen╚Ťei (pariul f─âcut cu prietena sa, pe o pung─â de bomboane) ╚Öi dorin╚Ťa de la maturitate (ANTECEDENTUL) genereaz─â COMPORTAMENTUL eroinei (trecerea ÔÇťdin b─ârbat ├«n b─ârbatÔÇŁ), c─âruia i se succede CONSECIN╚ÜA comportamentului ei: dezam─âgirea din finalul filmului: NU SIMT NIMIC!

Totul se ├«nv├órte ├«n jurul RECOMPENSEI pe care eroina o prime╚Öte de fiecare dat─â: pornind de la cutia de bomboane (recompens─â primar─â), la satisfacerea dorin╚Ťei de a fi femeie ÔÇťcu calit─â╚Ťi sexuale excelenteÔÇŁ (recompens─â secundar─â). Ideea central─â este este clar eviden╚Ťiat─â la final: TOTUL ARE UN PRE╚Ü, totul ╚Ťine de o recompens─â care te determin─â s─â continui via╚Ťa ├«n ritmul ├«n care ai ├«nceput-o sau s─â te opre╚Öti ╚Öi s─â schimbi.

Structurat─â ├«n 5 capitole ÔÇôal c─âror nume nu l-am re╚Ťinut exact, dar promit solemn s─â revin cu complet─ârile – care pornesc de la detalii pe care Charlotte le observ─â ├«n camera obscur─â ├«n care Selligman, un b─ârbat trecut de 50 de ani o cazeaz─â dup─â ce o g─âse╚Öte accidentat─â.

Interesant este modul în care Charlotte compară trecerea ei de la un bărbat la altul cu pescuitul, dând detalii evidente despre cum se ademenește un bărbat.

Ca persoan─â care scrie poezie cred c─â mi-e cel mai u╚Öor s─â exprim laitmotivul filmului: sexul, ca motor al vie╚Ťii unei femei.

Pornind de la muzica lui Rammstein ╚Öi de la imaginile ÔÇťgoaleÔÇŁ de la ├«nceputul filmului, ninsoarea, ploaia, strada, poezia prinde aripi tocmai pentru a crea ideea din final, aceea a GOLICIUNII sufletului unei femei ├«n absen╚Ťa iubirii. Charlotte porne╚Öte ├«n maratonul sexual din curiozitate, continu─â dintr-un ego care spune DOVEDE╚śTE C─é PO╚ÜI! ╚Öi se opre╚Öte ironic sau dramatic la EU NU SIMT NIMIC!

Dragostea, de care Charlotte ╚Öi prietenele ei fug, se dovede╚Öte a fi chintesen╚Ťa actului sexual, f─âr─â ea sexul fiind numai un act carnal de ÔÇťgolire a creieruluiÔÇť, ├«n antitez─â cu dragostea, a c─ârei chintesen╚Ť─â a╚Ö spune c─â este ÔÇťumplerea goluluiÔÇŁ.

LARS VON TRIER treze╚Öte – cred ╚Öi sper- ­čÖé femeia din orice femeie :), demasc├ónd lupta dintre ra╚Ťiune ╚Öi suflet care se d─â ├«n orice femeie capabil─â sau nu s─â-╚Öi recunoasc─â temerile ╚Öi ne├«mplinire legate de jonc╚Ťiunea ├«ntre sex ╚Öi iubire.

Dragostea, v─âzut─â prin ochii unei femei cu siguran╚Ť─â nu are aceea╚Öi putere ca cea v─âzut─â prin ochii unui b─ârbat, a╚Öa c─â a╚Ötept replica domnilor ­čÖé

Multumesc, Monica, pentru analiza facuta filmului Nymphomaniac Vol I. Si anunt de pe acum: ea va analiza si partea a doua a acestui film.

Inchei cu detaliile tehnice: Nymphomaniac Vol I este de ieri in cinematografele din toata tara, fiind distribuit de Independenta film. Partea a II-a a filmului, atat de asteptata si ea, vine in cinematografe pe 7 februarie. De curiozitate si tot trebuie sa mergeti sa-l (sa LE) vedeti ­čÖé Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

8 thoughts on “Guest-post – Nymphomaniac Vol I

  1. Pingback: Nymph()maniac vol 1 | Monica Berceanu Monica Berceanu

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !