Nymphomaniac Vol I este printre cele mai controversate filme aparute in ultimii ani. Stiind despre ce va fi, jurnalul unei nimfomane, am hotarat de la inceput sa dau cuvantul unei … psiholoage. Am spus ca un astfel de film trebuie analizat psihologic pe blogul meu. Cum nu m-am putut abtine (dar si pentru ca CITITORII mi-au cerut-o), am scris despre Nymphomaniac Vol I pe blogul vechi. Aici, pe EmilCalinescu.eu, dau cuvantul Monicai Berceanu, psiholog, femeie, poet. Si blogger 🙂 .
La iesirea din sala eram amandoi foarte zambitori 🙂Deși am promis că scriu marți seara despre Nymphomaniac Vol I, am dezamăgit –sper nu prea profund-. Cu scuzele de rigoare, Dle Călinescu, 🙂 voi încerca să fiu scurtă și la obiect, deși multe aș spune și multe pagini s-ar scurge despre acest film. Nici nu știu dacă să-l numesc film sau realitate introspectivă.
Am privit Nymphomaniac Vol I din 3 laturi: ca terapeut comportamental, ca persoană care scrie poezie și ca femeie. E greu să disociezi când tu le conții pe toate 3 🙂 .
Ca terapeut spun am văzut latura eroinei (Charlotte Gainsbourg) în cele 3 părți ce compun terapia comportamentală: ANTECEDENT-COMPORTAMENT-CONSECINȚĂ: Curiozitatea micii copilării în materie de sex, orgoliul din perioada adolescenței (pariul făcut cu prietena sa, pe o pungă de bomboane) și dorința de la maturitate (ANTECEDENTUL) generează COMPORTAMENTUL eroinei (trecerea “din bărbat în bărbat”), căruia i se succede CONSECINȚA comportamentului ei: dezamăgirea din finalul filmului: NU SIMT NIMIC!
Totul se învârte în jurul RECOMPENSEI pe care eroina o primește de fiecare dată: pornind de la cutia de bomboane (recompensă primară), la satisfacerea dorinței de a fi femeie “cu calități sexuale excelente” (recompensă secundară). Ideea centrală este este clar evidențiată la final: TOTUL ARE UN PREȚ, totul ține de o recompensă care te determină să continui viața în ritmul în care ai început-o sau să te oprești și să schimbi.
Structurată în 5 capitole –al căror nume nu l-am reținut exact, dar promit solemn să revin cu completările – care pornesc de la detalii pe care Charlotte le observă în camera obscură în care Selligman, un bărbat trecut de 50 de ani o cazează după ce o găsește accidentată.
Interesant este modul în care Charlotte compară trecerea ei de la un bărbat la altul cu pescuitul, dând detalii evidente despre cum se ademenește un bărbat.
Ca persoană care scrie poezie cred că mi-e cel mai ușor să exprim laitmotivul filmului: sexul, ca motor al vieții unei femei.
Pornind de la muzica lui Rammstein și de la imaginile “goale” de la începutul filmului, ninsoarea, ploaia, strada, poezia prinde aripi tocmai pentru a crea ideea din final, aceea a GOLICIUNII sufletului unei femei în absența iubirii. Charlotte pornește în maratonul sexual din curiozitate, continuă dintr-un ego care spune DOVEDEȘTE CĂ POȚI! și se oprește ironic sau dramatic la EU NU SIMT NIMIC!
Dragostea, de care Charlotte și prietenele ei fug, se dovedește a fi chintesența actului sexual, fără ea sexul fiind numai un act carnal de “golire a creierului“, în antiteză cu dragostea, a cărei chintesență aș spune că este “umplerea golului”.
LARS VON TRIER trezește – cred și sper- 🙂 femeia din orice femeie :), demascând lupta dintre rațiune și suflet care se dă în orice femeie capabilă sau nu să-și recunoască temerile și neîmplinire legate de joncțiunea între sex și iubire.
Dragostea, văzută prin ochii unei femei cu siguranță nu are aceeași putere ca cea văzută prin ochii unui bărbat, așa că aștept replica domnilor 🙂
Multumesc, Monica, pentru analiza facuta filmului Nymphomaniac Vol I. Si anunt de pe acum: ea va analiza si partea a doua a acestui film.
Inchei cu detaliile tehnice: Nymphomaniac Vol I este de ieri in cinematografele din toata tara, fiind distribuit de Independenta film. Partea a II-a a filmului, atat de asteptata si ea, vine in cinematografe pe 7 februarie. De curiozitate si tot trebuie sa mergeti sa-l (sa LE) vedeti 🙂 Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!
8 thoughts on “Guest-post – Nymphomaniac Vol I”