Guest – post – Monarhia salveaza Romania

Articolul este scris de Victoria Baltag. Cele 3 bloguri ale ei sunt in dreapta. Ea a mai scris un guest si pe blogul meu vechi. Si ca de obicei incalca regulile. I-am zis ca nu articol politic, ea fix politic a scris. Asta e … Data trecuta imi daduse unul … feminist 🙂 Mai multe despre Victoria in guest-ul precedent 🙂 Acum va las sa va bucurati de acest articol 🙂

Situatia politica a Romaniei degenereaza pe zice-trece, cetatenii sunt din ce in ce mai nemultumiti, iar rata populatiei care se va prezenta la referendum nu se arata prea mare. Lucrurile evolueaza din rau in mai rau si “numai o minune ne mai poate salva”, asa cum spune nenea Marcel Vornicu, un satean din comuna Silistea. Nenea Marcel vede Romania salvata prin reinstaurarea Monarhei. “Sa mearga Regele Romaniei, Mihai, si sa-si anuleze abdicarea. Apoi sa organizeze referendum si sa instaureze Monarhia. Noi toti am veni sa votam, cu mic, cu mare. Da, sa vina Regele nostru, el e scaparea noastra!” Si Nelu Istudor, avocat, este de aceeasi parere: “ Regele ar salva imaginea si asa prea periclitata a Romaniei. Monarhia ar reincalzi aproape toate legaturile cu statele europene si ale lumii. Acesta este adevarul, fie ca le place unora sau nu”. Tanti Mioara, functionar public la Institutul de Cercetare a Calitatii vietii conchide:” Regele Mihaie este cel mai bun diplomat roman la ora actuala, un om incoruptibil, demn, cult, nobil. Nimeni altcineva nu-l poate inlocui. El este singurul care ar putea spala rusinea politica a Romaniei”. În zilele noastre, 44 de țări din întreaga lume (unele aflandu-se intre cele mai puternice tari ale Lumii) au ca șef de stat un monarh iar 16 din Commonwealth o recunosc pe regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit drept șef al statului lor. Analizand situatia economica a acestor 60 de tari monarhii, peste 90% sunt tari cu o economie dezvoltata si cu o situatie financiara peste medie. Cert este ca tarile monarhii se ajuta intre ele, se sprijina si se sustin. Renuntand la monarhie, noi ne-am auto exclus din acest grup de „protectie” ca sa-i spunem asa. Sa nu uitam ca, istoric vorbind, varful social-economic al tarii noastre a fost sub un monarh : Regele Carol I a renuntat la partidele care franau mersul economiei si a dus Romania la un apogeu economic (anul 1939).
Conform lucrarii “Minerva – Enciclopedia romana”, Cluj, 1930 :
“REGENTA – (drept constitutional) – Dupa Constitutie [este vorba de Constitutia din 1930], Regele in viata fiind, poate numi o regenta compusa din trei persoane, care, dupa moartea regelui, sa exercitate puterile regale, in timpul minoritatii succesorului tronului. Aceasta numire se va face cu primirea reprezentatiunii nationale, data in forma prescrisa de Art. 79 din Constitutie. Regenta va exercita totodata si tutela succesorului tronului in timpul minoritatii lui. Daca, la moartea regelui, regenta nu s-ar gasi numita si succesorul tronului ar fi minor, ambele adunari intrunite impreuna, vor numi o regenta potrivit formelor prescrise de constitutie. Regenta functioneaza numai dupa ce juramant solemn in fata ambelor adunari. Regenta se poate alege de adunari cand se constata ca regele e in imposibilitate de a domni. Constitutia nu se poate niciodata modifica in timpul regentei. In Romania, dupa renuntarea la Tron a printului Carol, s-a instituit o recenta compusa din Printul Romaniei Nicolae, Patriarhul tarii Miron Cristea si fostul Presedinte al Curtii de Casatie Gh. Buzdugan, iar dupa moartea acestuia, din 9 oct. 1929 a fost ales C. Sarateanu.”
Completare, tot din aceasta lucrare:
“NICOLAE – principe si regent al Romaniei [nu uitati ca lucrarea a aparut in 1930]. Al doilea fiu al Regelui Ferdinand, nascut in 5 august 1903, la castelul Peles (Sinaia). A urmat si absolvit, in 1926, scoala navala din Wembley (Anglia). Actul de renuntare al Principiului Carol il gaseste locotenent in Regimentul 1 Vanatori. Indicat prin legea din 4 ianuarie 1926 sa formeze regenta impreuna cu Patriarhul Miron Cristea si Prim-Presedintele Curtii de Casatie, Gheorghe Buzdugan. Exercita de la moartea regelui Ferdinand (20 iulie 1927) prerogativele regale pe timpul minoritatii regelui Mihai.”
“MIHAI I – rege al Romaniei (nascut la 25 octombrie 1921 pe stil vechi), fiu al fostului principe monestitor al Printului Carol si al Principesei Elena. Proclamat in ziua de 4 ianuarie 1926 mostenitor al tronului, iar la moartea regelui Ferdinand (20 iulie 1927) rege al Romaniei. Pana la majorat, o regenta compusa din Principele Nicolae , Patriarhul Romaniei Miron Cristea si C. Sarateanu exercita prerogativele regale.”

(va urma saptamana viitoare)

Comments

comments

12 thoughts on “Guest – post – Monarhia salveaza Romania

 1. Regele Mihai poate sa -si retraga abdicarea si sa convoce un referendum de schimbare a Constitutiei. Conform statisticilor, peste 80 la suta din populatia cu drept de vot ar vota pentru. Ce-i drept, cu totii ne-am saturat de corupti!

  1. De dragul argumentaţiei, ai un link către o statistică d-astacu “peste 80%” sau e încă o chestie de genul “conform cercetătorilor”, cum apare prin presă?

   Nu de alta, dar regele nu are puterea politică, juridică şi nici dreptul moral să îşi retragă abdicarea; aşa ceva n-ai să vezi nici în Tongo sau Zimbabwe. A plecat cum a plecat, plecat a fost.

   Aştept link-ul, dacă îl ai.

   1. Institutul Nationl de Statistica, rebuie sa ceri datele oficial, altfel nu ti le da. Scrii un e-mail, conform legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public, so or sa-ti trimita statisticile.

  2. Nu te grăbi cu link-ul despre “statistici”, nu e ca şi cum ai face o afirmaţie şi nu vii şi cu dovezi în sprijinul ei …

   1. Institutul Nationl de Statistica, rebuie sa ceri datele oficial, altfel nu ti le da. Scrii un e-mail, conform legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public, so or sa-ti trimita statisticile

     1. Dacă ştii chestia asta cu “statisticile” înseamnă că le-ai şi văzut. Dacă le-ai văzut, le poţi aduce ca argument în locul trimiterii la INS. Zic.

 2. Dar Regele Mihai este prea nobil ca sa faca zarva intre partide…probabil ca noi, poporul, trebuie sa prpunem schimbarea Constitutiei…….DA! Asa este cel mai simplu!

  1. Auzi, stimabile, in loc sa te iei de Basescu, sau de alt petnrdisee, pe care ii schimbam la fiecare 5 (sau 10 ani), mai bine te-ai lua de Tutankamon de Hohenzollern (nu de Romania, da ?), adica de micimea sa bal-bal intaiul, reprezentantul unei institutii vetuste, nu doar in Romania ci si lume, am numit monarhia. Cine are chef de regi, regine, imparati, printese si alte p imi regale, sa se duca in secolul XIX si sa se prosterneze in fata unor capete incornorate (sic!).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !