Guest – post – Mandria de a fi oltean/ca

As incepe si eu cu o predica vizavi de pacatul mandriei, sa fiu in ton cu moda to’arsilor B.O.R.; de teama ca o sa ard in focul gheenei sau ca o sa fac basici in talpa.
Departe de mine insa gandul, ca is om cu scaun la cap si am suficienta minte sa nu-i iau in serios pe aia care se iau in serios. Sau aproape. Si-am sa-mi scriu constiincioasa tema de saptamana asta. Ca nu degeaba am trecut pe la facultate in vacanta.
As putea spune cu mana pe inima ca niciodata m-am gandit serios la conditia de oltean/ca,  roman/ca sau la orice fel de conditie a omului. Nu din ignoranta (ar fi culmea sa recunosc), ci din altceva.
Nu (re)simt apartenenta la un grup, la vreo secta, comunitate sau claca. Prietenii ma stiu de Ligia si atat. Dusmanii ma stiu mai bine.
Dadui insa curs invitatiei lui Emil sa scriu ce ma taie modesta-mi constiinta.
Ca sa urmez firul logic, nu as putea sa scriu cu patos asemenea articol; pentru ca jumatatea mea buna este ardelean/ca si secretul intunecat (scos acum la lumina) este ca am stramosi unguri.
Eu ce sa mai inteleg din „conditia” mea de olteanca-ardeleanca pe treime unguroaica? As putea insa scrie despre mandria celorlalti ca sunt olteni. Doar am trait printre ei; cea mai mare parte a timpului si deci pot sa spun ca uneori poti gasi in mine un pui de oltean, fara vrerea mea insa. Mai am „scapari regionale” . Vorba aia: „influenta mediului asupra dobitocului”.
Dar n-am s-o fac, pt ca sunt altii mai impatimiti decat mine si le-as uzurpa clipa de glorie.
Mandria de a fi in general este prost inteleasa de unii, care isi denigreaza confratii si statutul prin meltenisme: flutura coji de seminte din mers, „se” ragaie si „se” rad zgomotos mangaindu-si duios investitia umflata de bere, murdaresc privirea oamenilor de bun simt cu  prezenta lor sclipicioasa si kitschioasa, jignesc simtul estetic prin randuri de haine aruncate alandala sau prin lipsa lor. Taie pofta de mancare si, in general, pofta de orice pentru ca ultimii bani primiti la sapat de cartofi, i-au dat pe hainele de la SH-ul de LUX cu haine din Coreea. In loc sa-si cumpere deodorant! Pe astia din urma i-as vana cu luneta, sa fiu sigura ca-i nimeresc. Si mai sunt, dar n-am timp de ei.
Sigur domniile voastre sunteti de acord cu mine.
Oamenii care au motive sa fie mandri nu-si afiseaza ostentativ opulenta valentelor si transcenderea empirica [.am epuizat toate neologismele pe care le cunosc .]  inaintea semenilor.
Mandria de „a fi” olteanca/, ardelean/ca, moldovean/ca, roman/ca ar trebui sa se traduca prin asumarea si respectarea conditiei de FIINTA UMANA cu ratiune si 2 picioare.”

Si ca sa-l citez pe amicul meu preferat( sa-i zicem Tudor)  inchei glorios acest post: „Personal consider ca prostia asta cu aparteneta la un neam/regiune-i o balarie de sorginte comunista!

Decenii intregi, (mai ales de cand a venit Ceausescu la putere) propaganda ne-a indoctrinat ca noi ne tragem din Daci si Romani, ca domnitorii nostri le-au tras-o sistematic stapanitorilor vremelnici ai acestor meleaguri si alte rahaturi d-astea de retorica nationalist-comunista ieftina!
Principatele romane au fost intodeauna o periferie a marilor imperii care ne-au regulat, pardon, reformulez , cu care ne-am invecinat! (mai bine suna asa) . Toti transfugii,briganzii tarilor de proximitate si-au gasit casa aici, in „provincile istorice” precum si pe teritoriul actual al entitatilor statale (necristalizate inca pe atunci) Ucraina, Belarus, Polonia etc.
Revenind la ai nostri, interesant ar fi fost de vazut rezultatul studiului  de prelevare a ADN-ului de la mai mulți domnitori ai Țării Românești, mai ales ca se banuieste ca ar avea origini cumane   http://www.evz.ro/detalii/stiri/inca-un-scandal-hasotti-a-stopat-deshumarea-lui-mircea-cel-batran-989464.html
Evident se gasi un tampit sa stopeze demersul ca nu cumva sa sifonam hagiografia de extractie comunistoida…” am incheiat citatul.

4 thoughts on “Guest – post – Mandria de a fi oltean/ca

  1. Pingback: Mandria de a fi oltean/ca « danzaika's Blog

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !