Guest-post – Joaca de-a părintele

De aproape două săptămâni mi-am propus să experimentez. Adică să pun în practică diversele idei care îmi trec prin cap şi să le consemnez pe blog. Primul este #cu autostopul prin Bucuresti#, care este în plină desfăşurare, iar pe cel de-al doilea îl incep pe 1 iunie şi se numeste “30 Days Yoga Challenge”. Dar astăzi vreau să vorbesc despre un experiment pe care înca nu am cum să-l fac, dar pe care îl recomand tuturor părinţilor. Nu am copii, dar tocmai de-aia cred că pot să fiu obiectivă.

Am stabilit un decalog. Dacă eşti părinte şi te încadrezi la ‘aşa da’,  există şanse mari ca puiuţul tău să se transforme într-un adult inteligent, echilibrat şi fericit.

Aşa DA

Aşa NU

1 Lasă copilul să plângă, atunci când plânge Îi spune “nu mai plânge”
2 Îi ia copilului un animal de companie Fereşte copilul de animale şi îi induce teamă faţă de ele
3 Face mişto de copilul lui (nu în sensul în care îl batjocoreşte, ci în sensul în care recunoaşte cu umor anumite lipsuri, defecte sau prostii pe care le face) Îl consideră perfect şi îl prezintă mereu într-o lumină angelică şi glorioasă (pe principiul “al meu e cel mai cel”)
4 Face mişto de sine însuşi ca părinte Se consideră un erou
5 Îi explică ce sunt viaţa şi moralitatea fără trimiteri la instanţe superioare Foloseşte des expresii ca “te bate Doamne-Doamne”, “aşa a lăsat Dumnezeu”
6 Îi explică şi foloseşte principiul cauză-efect când vrea să obţină un comportament de la copil Foloseşte argumente de genul  “Fiindcă aşa zic eu”, “Eu sunt părintele tău şi trebuie să mă asculţi”
7 Face sport împreună cu copilul Îi face rost de scutire medicală pentru ora de sport de la şcoală
8 Pune copilul la muncă (adaptabilă vârstei, evident) Munceşte până la epuizare ca să-i ofere “tot ce-şi doreşte”
9 Îi arată că în orice lucru rău e ceva bun şi că în orice lucru bun e puţin de rău Împarte oamenii şi situaţiile în buni/e şi răi/ele
10 Îl lasă să se exprime şi să se comporte aşa cum simte Îl compară mereu cu alţi copii (colegi, fraţi, verişori, vecini, etc) “Ia uite la X cum face. Tu de ce nu poţi?”

Când o să am copii, nu o să mai dau sfaturi de parenting, decât la cerere :). Până atunci, aştept feedback de la cei care sunt deja părinţi. Mă interesează dacă pune cineva în practică ce zic eu aici şi dacă măsurile se dovedesc a fi utile în educatului copiilor.

Autor: Nico –  www.spiralacolorata.ro

Comments

comments

One thought on “Guest-post – Joaca de-a părintele

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !