Guest-post – Internetul ca mijloc de comunicare

Dacă ne ducem la rădăcina oricărei structuri sociale, vom găsi ca fundament al ei comunicarea. Comunicarea este elementul de bază care leagă doi indivizi separați și care asigură coerența unui grup. De-a lungul timpului, comunicarea s-a manifestat în forme diverse, evoluând de la limbajul prin gesturi sau semne (care este prezent și la animale) până la limbajul foarte abstract pe care îl întâlnim în mediile academice.

Dacă timpul înseamnă bani, atunci cu siguranță informația înseamnă putere iar pentru a transmite sau recepta această informație trebuie să comunicăm sau să dialogăm. Unul din scopurile în care a fost folosit dialogul a fost cel comercial. Un vânzător dorind să își vândă marfa, a trebuie să o prezinte potențialilor cumpărători, adică să îi informeze cu privire la ea. La început, mijloacele de transmitere a informației fiind limitate, această prezentare a produsului propriu era foarte deficitară. Vânzătorul care striga mai tare în piață avea șanse mai mari de a fi auzit de oamenii care treceau pe lângă el și de a-și face astfel câțiva clienți dintre aceștia.

Odată însă cu apariția tipografiilor, iar ulterior a radioului și televiziunii, posibilitățile de informare în masă au crescut și s-au diversificat foarte mult. Impactul unui anunț publicitar difuzat de un post TV a dus la apariția unei adevărate industrii a marketingului și publicității, care astăzi poartă numele de advertising. Desigur, metodele utilizate de acești advertiseri în scopul promovării produselor proprii sau a convingerii potențialilor clienți să le cumpere mărfurile nu au fost întotdeauna foarte etice. Dincolo de asta, publicitatea continuă să fie un element principal al societății noastre de consum și în ziua de azi, o societate în care reclama a devenit sufletul comerțului.

Totuși, abia odată cu apariția internetului se poate spune că metodele de promovare care pot fi implementate de o societate de advertising și-au atins potențialul maxim. Pentru că ziarele, posturile radio și televiziunile erau în continuare limitate la o anumită arie de influență locală iar mesajul publicitar pe care ele îl transmiteau murea în secunda următoare. În contrast, un anunț postat pe internet (și știm cu toții că deja există numeroase bloguri unde se poate face publicitate avantajos) are o vizibilitate practic nelimitată (oricine are un calculator conectat la internet, în orice colț al lumii s-ar afla, poate accesa acel anunț) și o durată de viață nedefinită (un advertorial postat pe o pagină web rămâne activ cât timp pagina respectivă continuă să existe; mai mult, în timp este de așteptat ca Page Rank-ul acelei pagini, și deci influența advertorialului de pe ea, să crească).

Aceste două lucruri esențiale, deși simple, coroborate cu faptul că prețul unui bit de informație este mult mai mic decât prețul unei litere tipărite pe hârtie, au făcut ca afacerile să înceapă să se mute, ușor-ușor, în online. Și este opinia mea, pe care îndrăznesc s-o afirm aici, că în viitorul foarte apropiat vom asista la transferul aproape complet al comerțului în spațiul virtual. A intui acest lucru și a acționa în consecință încă de astăzi, creându-ți infrastructura necesară și deschizându-ți afacerea spre acest spațiu virtual, sunt atributele afaceristului de succes de mâine.

Comments

comments

One thought on “Guest-post – Internetul ca mijloc de comunicare

  1. he he domnul doctor si postarile sale magnifice sa stiti ca aveti cea mai mare dreptate si ca sa dau si o explicatie inainte sa apara internetul si mai popular pe la noi calculatorul,pana cand iti dadea cineva un document sau o adeverinta durau ore sau zile in sir.Acum doua saptamani m-am dus si eu sa imi fac cazierul ultima oara cand l-am facut a fost prin 2007 cand trebuia sa astept vreo luna de zile acum iata ca te gasesc imediat chiar daca apuci sa platesti o chitanta prin care sa arate ca eliberarea cazierului tau este una mai rapida si pot sa spun ca sunt multe modalitati de a rezolva probleme cu ajutorul internetului atat de rapid si sigur.Hei domnule doctor v-am lasat si eu un mesaj pe mess cu noul meu site daca sunteti dragut sa il adaugati acolo pe blogul de la wordpress site-ul se numeste http://stiricampina.info/ o sa incerc sa scriu despre alte lucruri si un continut cat mai unic …O zi buna domnule doctor si sper ca in curand sa fiti acolo unde va este locul in top 10 blogerri ai romaniei bafta si succes mult !!!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !