Guest-post – ÎnCRĂCIUNire cu tradiți(e/i)

“Fapte”

 Pe 25 decembrie aproape 2 miliarde de creștini sărbătoresc nașterea lui Iisus în Bethleem, eveniment care ar fi avut loc acum aproximativ 2000 de ani.

Conform Bibliei, Maria, mama lui Iisus, ar fi fost vizitata de un Angel înainte a rămâne însărcinată. În mod miraculos… datorită vizitei lui Angel apare pruncul. În vis Iosif, soțul Mariei, este îndemnat să continue mariajul în ciuda turnurii de evenimente.

În acea perioadă avea loc un recensământ. Conform regulilor fiecare familie trebuia să se întoarcă la locurile natale pentru a putea fi recenzați membrii ei. Așa că Iosif și Maria, au început călătoria. Una nu tocmai scurtă. Aproximativ 100 de kilometri spre sud, către Bethleem. Aglomerația din oraș i-a determinat să improvizeze așa că s-au decis să își petreacă noaptea într-un grajd.

Nu puțini sunt cei care cred că data de 25 decembrie este de fapt o dată aleasă să coincidă cu aceea a unui festival de iarnă păgân (pre-creștin). Cei care folosesc calendarul Iulian și nu cel Grigorian, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, “după rit vechi”.

 

“Sărbătorire

 Tradiția care s-a impus în ceea ce privește manifestările de Crăciun include câteva aspecte: o masă la care se adună toata familia și mănâncă împreună friptură, sarmale, salată de boeuf, portocale; copiii (…și nu numai) primesc cadouri; se cântă fie de către colindătorii obosiți de ger și troiene fie de televizor colinde; se vizitează rude; se merge generic “la munte”; se împodobesc brazi cu ghirlande, instalații cu beculețe, și alte elemente decorative sau alimentare.

 

„Păreri”

Știu că ar mai fi multe de spus dar vreau să ne oprim aici. O luăm de la capăt. After rewind avem următoarele: O tanti dă vina pe un înger pentru că-i borțoasă. Lumea pune botul, bărbatul ei continuă mariajul și apare Jesus. Remeber primul paragraf? Am zis că Maria a fost vizitată de Angel. Nume spaniolești din câte vad eu… Deci telenovela poate avea următorul dialog:

Maria: Hoi, dios mio! Estoi embarasada!

Joseph: No se puede! Con quien? Dime-lo la verdad!

Maria: Con ti!

Joseph: Pero nosotros no hacemos sexo despues 2 anos. Como estar posibile?

Maria: No lo see. Creo que un Angel es responsable por esto!

Joseph: Gracias a Dios! Un angel!

Angel: Yo no estoi un angel! Me llamo Angel…

… si uite așa, a apărut un “tânăr neliniștit” care a dat istoria umanității peste cap.

Vine apoi treaba cu cadourile pentru că mai apar și cei 3 magi dubioși de la răsărit specialiști în urmărit Steluțe, care răsar sus, sus, sus … dar cărora le place jos, jos,jos…(știți melodia, fetelor, așa-i?)

Apoi aia cu bradul… whatthe(d)uck?!? Dau rewind la poveste și nu văd copăcosul element. Lost in translation? What happened? Nu-i bai, ne adaptăm. Nu? Doar… “vin, sărbătorile, vin…” cum ziceau cei de la reclama pentru suc.

Și în cele din urmă familia. Balotarea la comun pare să fie o chestiune care unește la nivel emoțional. O fi. Deși sunt sceptic. Doamne cât de frumos ar fi să ne aducem aminte de familie nu doar de Crăciun și Paște… We are too busy, i guess…

Mersul la munte? Mă-ntreb ce faci dacă ești deja acolo. Te sui pe vârful de brad? Te cațeri pe creierii munților disputând supremația cu capra? Aia de munte… Sau poate faci pe dos. Meri la mare. Pe bârgău e nașpa la mare. Poate nimerești totuși (că-ți permite contul) la una cu temperaturi mai tropicale. Așa da.

Dar nu merge, Crăciun fără zăpadă, beculețe, o mică hrușcă lerică și fuego cu mama neobosită care-i împodobește an de an molidul… nu se poate altfel. Ceee? Se poate? OMG! Cum? Pentagonul a lansat o nouă rețetă de încrăciunire? Cornițe de ren si fustițe creponate? Caciuliță și cizme în club în care înfigi niște crăciunițe? După care dai cep la alcool? Așa da, bre! Pai nu? Pretext să fie, că de petrecut se găsește. Doar… cum se spune, “ne mai distrăm și noi, că suntem tineri”… ok. Do that. Eu mă uit la redifuzarea a nu știu câta din “Home alone”, home alone.

 

Sărbătorile vin… de butuc.

 

Autor: Bogdan Voșloban

Powered by Ned32News

 

Comments

comments

One thought on “Guest-post – ÎnCRĂCIUNire cu tradiți(e/i)

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !