Guest-post – IdeiSiIdei de Craciun

Aveam vreo 9-10 ani iar mama mergea cu mine si cu sora mea cand colindam de Mos Ajun. Ne intalneam de drum cu alti copii inghetati ca si noi, oprindu-ne un pic, timp in care mamele schimbau cateva cuvinte. Am continuat traditia asta de a colinda pana la vreo 14 – 15 ani cred. De atunci s-a schimbat ceva.

Asteptam nerabdator vacantele de iarna. In noptile lungi nu ascultam povesti la gura sobei – erau altele de facut. Ieseam uneori seara cu alti copii si ne dadeam pe gheata (era din belsug dat fiind ca drumurile de la tara nu sunt asfaltate iar gropile erau la tot pasul). In zilele un pic mai lungi mergeam la sanius facand o harmalaie teribila. Eram precum un card de pasari care ciripesc continuu.

N-as puta numi traditie, datina sau obicei faptul ca ziua de Craciun se petrece in familie, desi e un fel de cutuma asta. Esti alaturi de ai tai si primesti colindatori venind cu Steaua, trecandu-ti pragul casei si aducand un moment de magie prin vestea pe care o transmit ei.

Craciunul a devenit un eveniment comercial. Observ ca simbolurile acestuia sunt folosite din ce in ce mai mult in publicitatea agresiva. E nevoie sa vinzi, vrei sa vinzi, pune-ti creierul la distributie si cauta o poveste interesanta si atractiva pe care sa o prezinti si nu mai fura din farmecul si sacralitatea acestei sarbatori. Omul n-are nevoie doar de produse pentru al sau trup ci are si-un spirit care trebuie hranit.

Hipermarketurile au furat Craciunul. Imi amintesc bine asta. Mereu m-am intrebat daca angajatii lor au doar strategii ineficiente si superficiale de promovare a sarbatorii. Inca de prin 20 octombrie am vazut raioane pregatite cu produse traditionale, specifice Craciunului. In mintea searbada a unora nu mai exista nimic intre 20 octombrie si 25 decembrie?

Imi aduc aminte de ornamentele pentru brad, de beteala, de globuri, de instalatiile care se pun nu doar in pomul de iarna ci si la fereastra ori pe casa. E o reala bucurie sa impodobesti bradul, sa retraiesti momente din copilarie, sa simti din nou emotii care s-au ascuns intr-un coltisor al sufletului pana acum.

N-am vazut niciodata Craciunul ca si o corvoada. Sunt oameni si oameni, care gatesc cat pentru o armata, care isi iau masuri preventive sa nu ramana fara cozonaci, vin rosu, friptura si altele pe masa. Nu astea sunt cele mai importante. Sunt oameni care vin de peste mari si tari sa-si reuneasca familia pentru cateva zile. Nu stiu daca pentru ei doar hrana conteaza.

Craciun linistit!

One thought on “Guest-post – IdeiSiIdei de Craciun

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !