Guest – post – „Diferente culturale”

Ei bine, ce intelegeti voi prin diferente culturale? Prima data te duce cu gandul la faptul ca sunt unii mai cizelati decat ceilalti, sau altfel spus, gradul de inteligenta al uneia dintre “tabere” este mai ridica. Gresit – diferentele culturale, daca ar fi sa luam fiecare cuvant in parte, sunt acele deosebiri intre oameni ce au culturi diferite. Ei bine, asta nu are nimic de-a face cu inteligenta, cizelarea etc. (daca ne referim la modul general).

De ce am inceput sa vorbesc despre asta? Azi, cand am vorbit cu “seful” acestui blog, el afland ca sunt suceveanca, (dar ca prin minune, nu bucovineanca), aud un cuvant foarte des adresat mie “Susiava”. Cum adica “Susiava”? Cine spune asa? Toti cei care nu sunt din Suceava, respectiv Moldova. E simplu: aici intervine si titlul articolului nostru: diferentele culturale. Eu, Lungu Georgiana, sau Georgia cum imi spun apropiatii, am crescut intr-un minunat orasel: Falticeni, din judetul Suceava. La cei aproape 21 de ani ai mei, nu am auzit decat de la altii si nicidecum de la moldoveni, termenul de “Susiava”. Ciudat e, ca daca tu (ardelean sa zicem), vei veni in Suceava, nu o sa-ti spuna nimeni “noh bine toh”. E ciudat cum oamenii daca afla ca esti moldovean, incep a vorbi ceva schimonosit, in mintea lor sunand a moldoveneasca. Dar hop! Sunt atatea alte regionalisme in ardeal sau in sud, “lebenita draga” si sa nu uitam de domnul “ el sunt de treaba” (desi aici suna a ungureste – fara suparari pentru unguri, eu sunt prietena cu toti), sau alte dezacorduri specific zonei.  EU iubesc limba romana, dar cel mai mult iubesc vorba omului, iubesc talentul oratoric. Candva, cineva cu mult deasupra mea, mi-a spus asa: “cobori in jos” inseamna atat de multe, exprima atatea idei, adica are o incarcatura filosofica – contrar faptului ca este pleonasm. Deci ce? Conteaza ca ai greseli gramaticale sau ca dialectul este pronuntat? (Intr-un mediu academic conteaza – si nu contest asta, ba chiar sustin). Vorba omului, vorba marilor poeti si cei mai buni oratori ai mediului prezent, este iubita datorita expresivitatii sale, a ideii pe care o exprima si foarte important modul haios, critic, sfios, pe care il abordeaza.

Atunci, pe ce te axezi? Sa vorbesti mereu corect literar?

––- Georgia

Comments

comments

9 thoughts on “Guest – post – „Diferente culturale”

    1. Da, sa-mi spui cum sa te trec 🙂 „Panouri solare” ? 🙂 Te trec, voi face categorie separata, SITE-URI LE . Blogurile-s bloguri, site-urile sunt site-uri 🙂

      Eu doresc sa apar Emil Calinescu Punct EU.

      Astept raspunsul si te voi trece. Salutari 🙂

  1. Schimonoseala asta e o „rautate inofensiva” si chiar simpatica, asa asociaza oamenii diferitele zone ale tarii cu oamenii pe care-i cunosc. Nu cred ca ar fi motiv de suparare, mai ales ca asta ar atrage atentia si s-ar continua cu glumele…

  2. Da… dar cand oamenii fac frecvent asta, incepi sa te intrebi daca e personal sau nu. Cine stie… poate au ceva cu moldovenii… sau nu ti se pare normal?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !