Guest-post – Despre creativitate – tips & tricks

Salut! Ma numesc Anca Balaban si am raspuns prezent la invitatia lui Emil de a scrie un articol in deplasare. Mi-a lasat mana libera in ceea ce priveste tematica articolului, asa ca am ales sa scriu despre creativitate si despre cum poti deveni mai creativ.

Conform unei pareri mai avizate decat a mea, adica a dlui Robert J. Sternberg, creativitatea poate fi definita ca fiind „…procesul de a produce ceva care este in acelasi timp original si util.”

Creativitatea este de fapt gasirea de noi metode de a rezolva probleme si situatii. Nu este vorba despre o abilitate pe care o pot avea doar artistii, muzicienii sau scriitorii. Cel putin asa cred eu.

Pana acum am incercat diferite metode de a-mi spori creativitatea. Unele au dat roade, altele nu prea. Nu le voi insirui aici pe toate, ci voi alege cateva simple, pentru inceput. Sunt sigura ca si tu te-ai intrebat cel putin o data cum sa faci sa fii mai creativ.

Cateva idei care te-ar putea ajuta sa devii mai creativ:

  1. Pentru inceput, propune-ti sa iti dezvolti creativitatea. Fa din asta un obiectiv pe care sa il treci pe listele tale “to-do”.
  2. Rasplateste-ti curiozitatea, acorda-ti timpul sa iti satisfaci nevoia de cunoastere. Poti afla multe lucruri interesante care iti vor folosi.
  3. Lupta cu neincrederea pe care o ai in tine. Fii increzator in tine, dar in acelasi timp, cu picioarele pe pamant. Este benefic pentru tine sa iti poti nota progresul. Poti tine un fel de jurnal unde sa notezi toate ideile care iti vin si feedbackul pe care poti sa ti-l dai singur. Unele idei pot fi bune, altele mai putin bune. De altel, jurnalul il poti folosi mai apoi ca sursa ta de inspiratie.
  4. Fa-ti timp ca sa iti dezvolti creativitatea. Incearca sa faci din fiecare proiect sau actiune o provocare pentru care sa gasesti o solutie noua, originala si in acelasi timp foarte buna.
  5. Utilizeaza des brainstorming-ul ca sa obtii noi idei. Este o metoda foarte buna pentru dezvoltarea creativitatii tale.
  6. Fii sigur ca orice problema are rezolvarea ei, daca nu are cumva chiar mai multe. Incearca sa le gasesti pe toate, in loc sa te grabesti sa aplici deja primul raspuns care iti vine in minte. Ia-ti timp ca sa te gandesti si apoi alege modalitatea care ti se pare cea mai inovativa si valoroasa pentru tine.
  7. Provoaca-te si incearca sa gasesti noi surse de inspiratie: citeste mult, asculta muzica buna, mergi la film, viziteaza locuri noi si mananca diferite feluri de mancare. Fa ceva diferit in fiecare zi. Asta ajuta mult ca sa nu iti obisnuiesti creierul cu acelasi program.

Desigur mai sunt multe de adaugat la lista asta… si cred ca as reusi sa trec de 100 de puncte.

Totusi, nu vreau sa profit de generozitatea lui Emil.

Te invit sa vizitezi blogul meu, ganduri frumoase pentru fiecare zi, unde cu siguranta vei mai gasi informatii utile pentru tine.

Salutari creative,

Anca Balaban

Comments

comments

3 thoughts on “Guest-post – Despre creativitate – tips & tricks

  1. Pingback: Despre creativitate. – Despre cum să devii mai creativ. « Gânduri frumoase pentru fiecare zi

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !