Guest-post – Despre bibliotecile online

Ce părere ai despre bibliotecile online?

După cum ştim internetul este cea mai mare bibliotecă online şi sunt atât de folosite încât e posibil ca să le înlocuiască pe cele din realitate. De fapt acest lucru a început deja să se întâmple chiar în ciuda faptului că unele biblioteci ale oraşelor chiar şi ale şcolilor au început să investească în noi materiale, în cărţi şi chiar cumpărarea unor calculatoare care sunt disponibile oricărui membru din bibliotecă.

Însă, la oameni parcă li se pare demodat să se mai deplaseze până în oraş ca să găsească informaţiile de care au nevoie, când este mai simplu să acceseze internetul. De ce spun că internetul este cea mai mare bibliotecă virtuală?

Pentru că se găsesc extreme de multe informaţii, de cărţi şi tot felul de detalii care sunt la o distanţă de un singur click. Într-adevăr se întâmplă uneori ca informaţiile să nu fie la fel de relevante ca cele acumulate dintr-o bibliotecă, însă dacă stăm să ne gândim până şi editurile au ales să vândă cărţile în mediul online şi o fac mult mai bine decât în librării sau restul offline-ului.

În concluzie eu pot spune că internetul este o bibliotecă imensă care are de toate, iar el folosit cu cap, poate aduce destul de multe beneficii şi avantaje pentru utilizator. Până şi comunicare este mult mai liber-exprimată, asta până când ACTA ne va despărţi!

În încheiere, te invit să îţi spui părerea în comentariu despre biblioteca virtuală şi cea a oraşului tău.

Scris de K.Roberto

4 thoughts on “Guest-post – Despre bibliotecile online

  1. Este firesc ca mie să-mi placă biblioteca tradiţională mai mult. Totuşi, chiar dacă n-aş lucra la bibliotecă tot aş prefera-o. De când eram mică mi-a plăcut să mă pierd printre rafturile cu cărţi, să aleg, după ce am frunzărint îndelung, cele mai bune, sau cele care mi s-au părut a fi mai bune între ele. Pentru mine era întotdeauna o relaxare să merg la bibliotecă. Este adevărat că timpul fiecăruia s-a cam împuţinat, dar eu zic că merită. Pleci să cauţi un titlu şi s-ar putea să găseşti altă carte mai bună, mai interesantă, mai potrivită. Este adevărat că poate fi mai comod să nu te duci până în oraş, dar este obositor să citeşti online – cel puţin pentru mine aşa este. Cartea ţi-o poţi lua oriunde te duci, poţi să stai să citeşti în pat pentru că nu necesită decât puţină lumină şi n-are nevoie de internet. Biblioteca publică are un atu – este gratuită, are un număr foarte mare de cărţi din toate domeniile cunoaşterii. Cărţi pe care nu ai putea, sau nu ai avea unde la depozita, dacă ar fi să le cumperi. Dacă vorbim de e-book-uri, acestea încă nu au un număr prea mare de titluri, iar problema ar fi că sunt destul de costisitoare, iar în timp se depreciază mai rapid decât o carte din hârtie.
    La bibliotecile online titlurile sunt limitate. Ori sunt doar câte un volum (al 4,5-lea) gratuite şi restul contra cost. La bibliotecile publice, care au cărţi online şi sunt toate titlurile gratuite, este vorba mai mult de literatura clasică, pentru şcoală, sau de autorii locali ai fiecărui judeţ, care şi-au dat acordul pentru a uploada titlurile lor online. Obţinerea drepturilor de autor împiedică mult ca bibliotecile online să se dezvolte, să aibă titluri noi, romane de ultimă oră sau orice carte de interes. În plus la bibliotecă te poţi duce într-o plimbare cu prietenii, poate fi benefic pentru sănătate ştii „mersul pe jos, face piciorul frumos”.
    Totuşi, pentru cei care aleg să citească online sau să-şi cumpere cărţi, biblioteca tot a ales să facă un serviciu – prin blogul pe care îl scriu, spre exemplu, să recomande autori şi titluri de cărţi bune, pe care le pot găsi la bibliotecă, sau în orice altă parte 🙂
    În plus fiecare bibliotecă are o mulţime de servicii în afara împrumutului de carte. La noi se fac, gratuit, bibliografii tematice, pentru licenţă, pentru masterat … pentru liceu sau orice tip de referate ar fi nevoie. Există în permanenţă o persoană de serviciu care se ocupă de aceasta. Se fac foarte multe activităţi, vizionări de filme, unde participanţii pot să şi socializeze. Pericolul internetului este însingurarea, de aceea, comparativ şi aici biblioteca câştigă. Având în vedere că acum la biblioteci atât la oraşe cât şi la comune sunt centre de internet, toţi cei care n-au posibilităţi financiare pot să ajungă la această mare bibliotecă care este internetul 🙂 cum spuneai. Sunt şi imperfecţiuni, dar eu zic că toţi suntem perfectibili – mai ales dacă utilizatorii noştri ne solicită sau ne propun o activitate.

  2. Roxana ai dreptate, insa mi se pare ca gresesti putin cu obositul daca citesti online. Mie mi se pare obositor sa citesc doar pe calculator. Dar de exemplu pe eReader sau o tableta mi se pare mai lejer ca o carte.
    In rest sunt de acord cu tot ce ai spus, in special cu socializarea si restul activitatilor din biblioteca traditionala.
    Asadar orice tip de biblioteca are avantaje si dezavantaje.

    1. Eu vorbeam din punct de vedere al utilizatorului obişnuit, care nu cred că aibă e-reader sau tabletă, pentru că sunt destul de scumpe şi mă refeream la cititul pe calculator sau laptop. Neavând această experienţă nu pot să-mi dau cu părerea, dar probabil ai dreptate. Oricum este nevoie de timp, încă, pentru ca tabletele să devină un obiect obişnuit în casele noastre. Probabil că atunci, are dreptate Emil, cu timpul, va fi preferat acest fel de lectură şi tip de stocare de date.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !