La invitatia lui Emil-bloggerul cu greutate, m-am gandit ca nu ar fi o idee deloc rea sa vorbim despre 1 prilie si cu seriozitate, mai ales ca numai ce a trecut.
Dar cum poti vorbi cu seriozitatedespre ziua pacalelilor, cand si marile companii se tin de farse in aceasta zi? Ne amintim de binecunoscutele “BBC si copacii cu spaghete”, din 1957, si “Bugerul pentru stangaci de la Burger King” (1988), si de mult mai recentele “Google Maraton”, intrarea in razboiul nuclear de catre Google sau lansarea unui site de matrimonial de catre Facebook.
Din punct de vedere comunicational si de marketing, marcarea Zilei Pacalelilor prin astfel de “stiri” este foarte ok pentru ca ele devin mult mai repede virale, pot creste traficul site-urilor care le propaga mai departe si, de ce nu, umanizeaza brandul.
Singura pacaleala “adevarata” este Apple, compania care a fost infiintata de Steve Jobs si Steve Wozniak fix pe 1 aprilie 1976, dar care nu marcheaza evenimentul prin asocierea cu pacalelile (poate doar clipul de prezentare a prototipului iPhone 5, unul cu ceva semne de intrebare insa, realizat de un inginer Apple). Probabil ca aceasta asociere ar bagateliza pret de o zi notorietatea brandului sau nu are nevoie sa isi creasca engagement-ul cu o astfel de tactica.
In ceea ce priveste companiile de la noi, acestea inca ezita in a folosi 1 aprilie in comunicarea lor. Este posibil sa le “stirbeasca” din seriozitate, dar, in acelasi timp, si-ar apropria o zi care ii va diferentia de restul care comunica in salturi de la 1-8 martie, la perioada de Pasti, intr-un sezon in care este nevoie de impulsionarea vanzarilor pentru mai multe domenii de activitate.
Nu stiu si nu cred ca 1 aprilie ar afecta printr-o actiune catchy, virala, credibilitatea unui brand, mai ales a celor dedicate tinerilor, dar stiu sigur ca 1 aprilie nu a fost deloc o pacaleala pentru multe companii si pentru multi oameni “faini”, care s-au nascut in aceasta data: Edgar Wallace, Octavian Goga, Abraham Maslow, Helmut Duckadam.
Poliana Pasatoiu