Guest-post – Crăciunul nu mai e ce-a fost

‘ai să trăiască tot poporu’! Este pentru a doua oară când dau din deşte pe blog-u’ minunat al prea-minunatului Emil (doamne, cât poa’ să nu-mi placă sloganu’ tău şi ideea totală a blog-ului… şi totuşi, iată-mă aici). Anyway, subsemnatu’ se numeşte Adelin Hogea şi deobicei scriu pe al meu blog personal, www.adelin-hogea.ro . Astăzi noi, ăştia invitaţi să facem pe interesanţii, tre’ să scriem orice chestie care să se lege sau să aibă vreo legătură cu Crăciunul. Am stat, m-am gândit, m-am scărpinat în creştet şi tot ceea ce-am putut găsi a fost că „Crăciunul nu mai e ce-a fost”.

Deobicei sunt foarte nostalgic atunci când vine vorba de lucruri care mi-au făcut copilăria frumoasă, fie că e vorba de-un Crăciun petrecut fără curent electric din cauza viscolului, fie că e vorba de-o vară petrecută la ţară mergând toată ziua la scăldat.Şi dacă vorbim de Crăciun, mă gândesc la câte şi câte lucruri am făcut în copilăria-mi zbuciumată. Mergeam cu colindu’, mergeam la săniuş, făceam fel şi fel. Acum însă, lucrurile nu mai sunt cum erau. Altele sunt valorile care contează pentru noi. Nici măcar dracii ăia de copii care colindă trenurile nu o mai fac cum o făceau o dată.

Încerc să înţeleg cât de cât lumea din jur şi să îmi dau seama de ce lucrurile nu mai sunt cum erau. Suntem prea agitaţi, ne grăbim să facem din ce în ce mai multe lucruri în din ce în ce mai puţin timp. Pe vremea când eu eram copil, ţin minte că cei mai mari nu erau preocupaţi de prea multe lucruri. Acum însă, prea multe planuri pentru sărbători, stres, prieteni din ce în ce mai mulţi cu care să ţii legătura, facebook şi toate cele…

Mie dor de vremurile alea, când eram doar un copil, venea iarna, nu aveam griji prea multe şi tot ceea ce conta pentru mine era să am sania la dispoziţie cu care să merg la săniuş, să am patinele cu care jucam împreună cu alţi copii o imitaţie de hockey pe lacul îngheţat din apropierea casei buniicii şi să am cu cine merge la colindat. Mare parte din iernile alea pe care mi le amintesc cu drag mi le petreceam in locul din poza de mai jos, lânga balta din comuna Mihăileşti, judeţul Buzău. Pe valea astea mică stăteam cu sania zile întregi, de dimineaţă până seara. Singura condiţie era să fie zăpadă destulă.

Mihailesti jud Buzau

Aş vrea ca şi acum să le pese copiilor de aceleaşi lucruri. Dar faptul că îmi doresc eu astfel de lucuri nu înseamnă că o să se întâmple.Acum copiii învaţă de mici să navigheze pe internet, să folosească telefoanele mobile, să se uite la televizor, să se joace pe calculator sau alte device-uri.Evoluţia tehnilogică ne răpeşte din clipele pe care noi cei de acum le consideram frumoase atunci, dar totodată, aceeaşi evoluţie tehnologică le oferă copiilor de acum alte clipse pe care să le considere frumoase… O fi bine? O fi rău?

Adelin Hogea

Comments

comments

One thought on “Guest-post – Crăciunul nu mai e ce-a fost

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !