Guest-post – Ce-ti face ploaia?

Intr-o zi precum ieri (29 octombrie 2012) poate ca ploaia te deprima. Depinde doar cum stai cu mansarda, cum te-ai trezit de dimineata, daca te-a stropit vreo masina cand asteptai la semafor, daca ai primit vreun varf de umbrela peste degetele de la mana dreapta (cazul de fata)…si totusi, ploaia m-a facut sa gandesc mai pragmatic.

Ploaia te uda, ploaia iti da o stare de melancolie, o sa racesti daca stai in ploaie  – asemenea banalitati n-am mai auzit in ultima vreme, desi sunt lucruri corecte. Cliseele si vorbele goale sunt pentru cei de gradinita

Ce face ploaia intr-un oras ca Bucuresti, unde pietoni si soferi sunt grabiti, fiecare incercand sa ajunga cat mai repede la destinatie? Aduce la suprafata caracterul grotesc, urat si meschin al unora dintre participantii la trafic, fie ca se afla cu volanul in mana ori isi indruma propriile picioare. Mizerie, claxoane si nervi se ingramadesc intr-un spectacol mai ieftin decat c…… de pe Centura Bucurestiului. Macar ele ofera placere unora (e drept ca o fac pe bani).

Daca nu esti afectat de faptul ca a fost aglomeratie in mijloacele de transport in comun, ca vantul bate prea puternic la marginea orasului, ca o ploicica ti-a deranjat coafura etc. atunci cred ca ploaia iti face bine (nu discut aici de cazuri patologice!).

Ce nu face ploaia in Bucuresti? Nu aduce, asa cum ar fi cazul, alei si strazi pustii (toate fiind ocupate de masini parcate peste tot), nici natura revigorata de energia vitala a apei, nici cafenele ocupate de oameni care-si beau linistiti ceaiul/cafeaua discutand una-alta. Uneori ploaia aduce in acest oras, numit in batjocura”Micul Paris” (un alt cliseu la moda pentru cei care-l preiau fara sa stie ce inseamna) birturi afumate de tigari si alcool ieftin, in care injuraturile si plansul de mila in privinta propriei vieti si a norocului de care cel care se vaita nu a avut parte  (fara sa se intrebe daca merita cumva sa primeasca ceva gratis pe lumea asta) .

Ploaia face lumea sa para mai mica, inghesuita in cutii de chibrituri, infrigurata, cautand haine si umbrele care sa nu permita ploii sa atinga nicio particica a corpului. Si tosuri, ploaia ii face pe unii sa alerge, sa se joace, sa danseze (normal, in ploaie!)  ca si cum picaturile sunt de soare nu de apa…

 

va urma

 

Alex Pirlogea

Comments

comments

One thought on “Guest-post – Ce-ti face ploaia?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !