Guest-post – Cand calculatorul tuseste

Acum câțiva zeci de ani, părinții noștri se jucau cu eroi de plastic cărora le confereau inteligență, voce și alte calități umane. Astăzi lucrurile s-au schimbat puțin, căci cu toții deținem calculatoare pe care nu trebuie să le investim cu nimic deoarece ele sunt deja și inteligente, și rapide, și comunicative. Dacă ne jucăm – o facem acum cu avataruri virtuale, dacă trimitem un mesaj cuiva – primim și răspuns, dacă vrem să căutăm o informație – o găsim imediat pe net. Din păcate și tot spre deosebire de jucăriile celorlalte generații, când acest prieten polivalent al nostru – calculatorul – se îmbolnăvește, este pe bune.

Lăsând la o parte eventualele defecte ale unor piese, adică cele care țin de hardware, cea mai mare problemă pentru un PC o reprezintă virușii pe care poate să-i contacteze din multiple surse. Și cu cât suntem mai „conectați”, cu cât ne petrecem mai mult timp pe internet, cu atât posibilitățile de infecție cresc. Ce este un virus informatic? Un mic program care își copiază codul în anumite zone sensibile ale sistemului de operare și preia controlul, total sau parțial, asupra acestuia. Uneori semnele infecției sunt vizibile, alteori este necesară analiza unui expert.

Tot din păcate, „boala” nu rămâne doar în spatele monitorului ci poate migra mai departe, afectându-ne și pe noi. Cum? Păi de la an la an tot mai mulți oameni încep să cumpere produse din magazine virtuale, să își plătească facturile online etc. Datele noastre, incluzând aici conturile la bănci sau alte servicii de plată, se află toate în format digital. Iar un virus creat special pentru așa ceva le poate „scurge” către o terță parte, care apoi va cumpăra în numele și cu banii noștri diverse lucruri, lăsându-ne cardurile goale.

De aceea, și aici e cea mai importantă parte a articolului de față, este imperios necesar să avem grijă de calculatorul nostru ca de noi înșine. Soluții există, cu condiția să le aplicăm.Care sunt ele? În primul rând, este bine să utilizăm un antivirus bun, a cărui bază de date să fie permanent actualizată. Apoi, este indicat să facem update periodic la sistemul de operare și programele instalate pe el, pentru a elimina diversele vulnerabilități descoperite pe parcurs (niciun program nu este lipsit de erori!). În fine, dacă avem afinități tehnice, putem trece de pe Windows pe Linux, care este mult mai greu de spart, corupt sau infectat.

Dar nimic nu egalează atenția și educația noastră. Omul este cel mai bun antivirus și aici merită să avem în vedere câteva reguli simple. Să nu intrăm pe site-uri dubioase, cu pornografie, warez (programe de hack, coduri seriale etc), să nu dăm click pe atașamentele din mailurile suspecte, să fim atenți în general pe unde intrăm și pe ce dăm click, să citim instrucțiunile sau opțiunile din fața noastră când de exemplu instalăm un soft nou și să debifăm ceea ce nu dorim.

Internetul este un spațiu minunat dar el poate fi în unele cazuri și periculos. Tu știi să-i eviți capcanele? Sunt Cristi și pe blogul meu de IT vă vorbesc despre toate acestea, ca și despre multe altele, din sfera mereu în schimbare a tehnologiei.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !