10 lucruri fara de care nu e…
1. Portocale
Pentru ca exista supermarketuri putem avea portocale in fiecare zi. Dar cand in piata apar mormane de portocale, invelite sau nu in plasa rosie, grecesti sau turcesti atunci iti dai seama ca a venit sezonul de cadouri! Le cumparam mai intai de Mos Nicolae, apoi le avem in casa pana la Craciun- cand le punem sub brad- iar daca nu sunt „fructangii” prin casa ajung pana dupa Sf. Ion
2. Visc
De atarnat la pragul de sus, de atarnat de lustra, de lipit pe geam sau de pus in cui in camara langa buchetelele de sunatoare si menta salbatica. Pentru noroc, pentru prosperitate, pentru a-ti saruta iubitul/a, pentru dragoste impartasita : agatati, agatati, agatati visc pe unde puteti si pe unde vreti!De asemenea, cica nu e bine sa te tocmesti cu vanzatoarea si ce cumperi sa fie mare, verde si cu multe bobite!
3. Luminite
Cand ma intreaba lumea de ce am ales sa vin la Bucuresti le spun de fiecare data acelasi lucru: pentru luminite.Cand se aprind luminile de Craciun pe Magheru uiti de toata harmalaia de pe strada si din magazine si din tot zgomotul de Capitala ramane doar o senzatie de liniste.
4. Brad
Noi am avut intotdeauna brad de plastic pe care il asamblam in fiecare Ajun. Acum, ca sunt la Bucuresti, il cumparam din piata si-l urcam pe masuta langa oglinda sa para luminitele de doua ori mai multe! Ornamentele sunt aceleasi: nuci in staniol pentru noroc, figurine de porumb pentru fericire si mere pentru sanatate, beteala colorata si instalatii de lumini. Bomboanele din pom nu le prea mancam asa ca le aranjez in bomboniera si le pun sub brad, langa cadouri si portocale
5. Racituri/Piftii
Sarmalele sunt supraevaluate ! Adevaratul spirit de Craciun se afla inchegat intr-o zeama aburinda cu miros de afumatura si usturoi pe care o duci cu grija in strachina-i de pamant sa se linisteasca pe pervazul geamului pana a doua zi. Apoi o incerci cu degetul sau cu furculita sa vezi daca s-a prins si cand e gata o pui langa farfuria cu aperitiv si acolo sta pana se termina masa de Craciun. Piftia e salata de boeuf originala.
6. „Singur acasa”
Poate ca Macaulay Culking nu-si iubeste parintii pentru ca i-au dat un nume asa de ciudat si greu de pronuntat dar filmul in care baietelul asta blondut si dragut ramane singurel acasica este un liant social.Ganditi-va asa: in fiecare an o noua generatie de copii implineste 4 ani. Pentru ei Singur acasa este un film nou chiar daca parintii si rudele s-au saturat sa vada aceleasi scheme si glume mai mult sau mai putin amuzante la fiecare sfarsit de decembrie. Dar, cand toate telefoanele si gaget-urile de ultima generatie ne vor indeparta si mai mult de cei care ne sunt/vor fi copii, amintiti-va ca vom/veti avea mereu ceva in comun: Singur acasa.Connecting generations (since 1990).
7. Nuci
La tara nucile se vand in felul urmator: o galeata de plastic in schimbul unei galeti de nuci. Apoi se dezghioaca nucile si se vand in piata (din oras). Cine a zis ca romanul nu are spirit antreprenorial sa dea fuguta pana la Obor si sa cumpere nuci. Apoi sa cumpere aluat de la brutarie si sa faca cozonaci traditionali „in casa”.
8. Zapada
Daca esti in autobuz sau in masina si geamurile nu sunt suficient de incalzite iar afara ninge ai ocazia sa vezi un fulg de zapada la adevarata lui valoare: perfectiune cristalizata. Henri Coanda spunea odata ca in Romania apa cristalizeaza la fel ca in Ierusalim pentru ca gandurile oamenilor sunt frumoase. Daca anul asta nu va ninge de Craciun amintiti-va sa ganditi ceva frumos. Poate, poate cristalizam si noi ceva!
9. Scortisoara
In vinul fiert, in prajituri, in ceaiul cu lamaie. Pentru cei rasfatati in orezul cu lapte pe care-l pregateste mama cand ajungi acasa. Scortisoara incalzeste si te face sa te simti in siguranta!
10. Ciorapi caldurosi
Adevaratii ciorapi de Craciun se fac „la patru ace” cu lana toarsa-n casa. Si, mai ales nu se atarna de semineu. Se poarta in picioare prin casa sa te feresti de raceala!
Craciun fericit!
Monica Costache
One thought on “Guest-post – 10 lucruri fara de care nu e…”