Greseli neasumate. Politica si nu numai.

In viata cu totii facem greseli. Unele mai mici, altele mai mari. Dar facem. Probleme apar atunci cand trebuie sa ni le asumam. Unii merg mai departe, spunand ca au facut ce trebuie. Altii isi cer scuze. Altii…

Articolul acesta a venit in urma evenimentelor politice din ultima vreme. Nu, nu sunt multumit de iminenta revenire a lui Basescu la Cotroceni. Si nu-s singurul. Asta nu ma impiedica sa constat insa o atitudine total ilogica a unora. Si anume a PSD-istilor.

Pe scurt, Curtea Constitutionala este cea care a decis ca referendumul a fost invalid. Din 9 judecatori, 6 au votat pentru invalidare si 3 pentru validare. Printre cei 6 s-a numarat si Aspazia Cojocaru. Pentru cine nu stie, la fiecare 3 ani sunt schimbati 3 judecatori. Unul e propus de presedentie, unul de senat si unul de camera deputatilor. Simplificand, presa a aflat ca numita Aspazia a fost numita de catre … PSD.

Mai nou, Aspazia Cojocaru este numita securista, santajabila, sluga basista si tot felul de alte chestii. Daca le presupunem adevarate, ramane totusi o intrebare: de ce PSD-ul a propus un astfel de om in Curtea Constitutionala? Eu in locul PSD-ului, fie ca vorbim de actuala conducere, fie ca vorbim de cei din „vechea garda”, as iesi public si mi-as cere scuze. Desi scuzele ar suna la modul: am numit un om si nu am putut sa-l controlam.

Adevarul nu se stie care e. Nu am cunoscut-o pe Aspazia Cojocaru, dar am studiat de pe un manual d-al ei. Si cica pe vremuri in facultatea mea de drept ea preda. Si putina lume trecea la ea. Din ce am inteles de la profesori, ea profesional ar fi in regula. Stie meserie. Cat este de securista si de santajabila habar n-am.

Revin insa la problema asumarii. Ea este mult mai ampla. Mai dau exemple, tot din politica, de asumari pe care mi le-as dori:

1. Basescu a iesit presedinte cu ajutorul clar si direct al liberalilor. Care acum sunt marii sai dusmani. Un sincer NE CEREM SCUZE CA DIN CAUZA NOASTRA AVETI UN ASTFEL DE PRESEDINTE ar fi un gest de bun simt.

2. Radu Mazare a fost candva la PD. Primul sau partid a fost de altfel PD-ul. PD-ul l-a facut politician (parlamentar). In 2000 a devenit primar independent, iar din 2003 e seful filialei PSD Constanta. Daca PD-ul il uraste si-l contesta atata pe Mazare, ar trebui sa-si asume raspunderea pentru crearea acestui politician.

3. La fel, PSD-ul a creat majoritatea politicienilor din actualul UNPR. Acei tradatori ordinari, care acum au redevenit oameni de bine, slujitori ai interesului national.

4. Toti fugarii din PDL, in frunte cu Catalin Croitoru, ar trebui, inainte sa injure PD-ul si pe Basescu, sa-si asume vina de a fi legitimat acest partid. Si de a fi pus umarul la alegerea si realegerea acestuia. Cam greu totusi…

5. Majoritatea fugarilor din PRM, care il considera pe Vadim un diavol, ar trebui sa-si asume greseala de a se fi inscris in PRM din start. Dar ce surpriza: PRM-ul si Vadim i-au facut pe ei oameni politici, nu ei l-au facut pe Vadim. Ce trist. Aici, trebuie laudata actuala primarita a Craiovei, Olguta Vasilescu, care niciodata nu a dat in PRM. A plecat, pentru viitorul ei politic s-a dovedit o miscare benefica, dar niciodata nu a vorbit de rau PRM-ul sau pe Vadim. Aici bila alba.

6. Basescu a condamnat comunismul, dar nu si-a asumat niciodata trecutul comunist. Decat in gluma, spunand, printre rasete: Adriane, ce ghinion pe capul romanilor, de trebuie sa aleaga intre doi comunisti.

Si ca sa dau un exemplu personal, imi asum o mica vina : am votat cu Basescu in 2004. Da, ulterior s-a dovedit a fi o eroare. O mare eroare. Votul meu a contat cat votul altor milioane de oameni, dar recunosc, am gresit. Imi cer scuze. Am incercat urmatoarele dati, de fiecare data de fapt, sa-mi repar greseala. N-a fost sa fie!

Legat de ce greseli fac ori am facut pe blog, mi le-am asumat. Cum? Pai aproape niciodata nu am sters articole (singurele exceptii sunt 2 articole, despre 2 colege, pe care le-am sters la rugamintile insistente ale acestora, nu ca as fi zis ceva de rau despre ele, ci pentru ca ele nu doreau sa devina publice pe net). Chiar si cand am scris o prostie, mi-am asumat-o. Am recunoscut ca in alte circumstante n-as mai fi scris unele articole. Dar pentru ca le-am scris, a trebuit sa merg mai departe si sa le asum. Nu , nu e greu. Fiecare dintre noi facem greseli. Tine doar de noi sa ni le asumam sau nu.

Voi va asumati propriile greseli? Daca da, incercati sa va ganditi la una. Nu, nu va pun sa mi le ziceti aici. E doar un exercitiu pentru voi. Sa va ganditi ce greseli nu v-ati asumat si de ce. Si poate, intr-un viitor nu prea indepartat, sa o faceti. Pentru voi intai si intai.

Salutari SINCERE tuturor!

5 thoughts on “Greseli neasumate. Politica si nu numai.

  1. toate partidele astea care pe scena isi dau in bot, se injura, se acuza reciproc de tradare si mai stiu eu ce, in realitate, dupa ce parasesc scena, stau la aceeasi masa, isi dau mana si petrec impreuna. in realitat nu exista partide adversare. e proiectata doar o imagine iluzorica ptr. ochiul „spectatorului”. asa ca nici macar nu poate fi vorba de greseli facute si neasumate, caci cine intr-adevar ar face greseli in realitate ar zbura cat ai zice peste de pe piata.

    astia-s doar niste figuranti care joaca o piesa de teatru, ca sarmanul si prostul cetatean sa aiba impresia ca ar mai avea si el de zis ceva. i se proiecteaza doar iluzorica imagine, ca pe acea scena, cica ar mai fi cate un partid care s-ar lupta ptr. interesele sale. realitatea e ca atat pe Basescu cat si pe ceilalti figuranti, i-au pus in posturile lor puterea din afara romaniei. asa cum la vremea lui ceausescu tot de cei din afara romaniei l-au ajutat sa urce pe tron. si atata timp cat le-a cantat in struna celor de-afara, si-a pastrat pozitia. cand a inceput sa-si ia nasul la purtare si a vrut sa faca dupa propriul capusor, l-au saltat.
    deci, in cazul asta mai poate fi vorba de greseli neasumate? ce-ar fi sa-i intrebam pe „regizori”?

  2. Si eu imi asum greselile. Una dintre ele e chiar aia din 2004, despre care vorbesti si tu. Imi asum si greselile pe care le fac in viata de zi cu zi. Si incerc sa repar ceva, cand se mai poate…
    In ce priveste politicienii, nu cred ca putem acuza partidele decat ca au propulsat personaje dubioase din start, nu ca le-au format sa fie intr-un fel sau altul. Partidele sunt incantate sa aiba membri, cam toti care vin sunt bine-veniti… din pacate.
    Cu Aspazia, inteleg ca povestea ei e mai complicata , presarata cu amenintari…

  3. O logica sanatoasa. Sunt perfect de acord cu cele 6 rationamente. Imi face o cu atat mai mare mandrie sa iti apreciez logica sanatoasa cu cat, nu ascund, sunt de cealalta parte a baricadei in ceea ce priveste orientarea politica in contextul curent. Dar rationamentele sunt perfect juste. Desi nu pot fi de acord cu premizele de la care unele dintre ele pleaca (e.g: prima – pentru a condamna PD-L-ul ca nu isi cere scuze pentru presedintele pe care l-a sustinut, trebuie sa presupunem ca faptul ca il avem azi e ceva rau. Nu sunt complet de acord cu asta, si cu fundamental impotriva unei asemenea afirmatii, odata pusa in contextul politic actual. Bun. Pot sa inteleg insa ideea. Problema aici e ca PD-L-ul a sustinut un presedinte pentru care „nu si-a cerut scuze”, pornind de la premiza ca e un lucru nociv, respectiv „nu si-a asumat creditul” in cazul in care vorbim de un lucru bun. Aici rationamentul e slab, pentru ca PD-L-ul, de bine, de rau, nu s-a dezis NICIODATA de sustinerea acordata presedintelui. Asa ca, daca tu il consideri nociv, atunci decurge de aici ca ei isi asuma asta, intrucat nu au scaldat-o niciodata si nici nu au dat-o la intors in privinta sustinerii lui . Consider ca ar trebui deci sa le acorzi si lor o bila alba pentru consecventa politica asa cum ai facut cu doamna PRM-izda. Acum daca tu ai fi vrut, specific, o scuza, asta contravenea convingerilor lor din start, ceea ce nu mi se pare just), le pot aprecia verticalitatea firului logic.
    In rest, nu am nimic de obiectat.
    Adaug doar ca, daca mai putini oameni s-ar uita la antena 3, ar incepe si ei, la fel ca tine, sa gandeasca. Sa rationeze.

  4. @George: eu cand am zis de LIBERALI, m-am referit la PNL. PNL-ul e acum intr-o tabara diferita de Basescu si liberalii vorbesc non-stop despre cat de nociv este Basescu. Dar ei l-au ajutat sa ajunga presedinte. Despre asta e vorba. Tu ai confundat pNl-ul cu pDl-ul !

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !