Greseli gramaticale in blogosfera

UPDATE: Detalii despre MARELE MARATON BLOGOSFERIC  gasiti AICI! Am 7 articole primite pana acum si in weekend se pare ca vor mai ateriza cateva 🙂

Demult doream sa abordez tema greselilor gramaticale din Social-Media. Ma rog, exemplele vor fi cu precadere de pe bloguri, insa nu exclusiv. Topul este facut pe baza unicului criteriu al frecventei, insa la fiecare eroare in parte ma voi referi si la gravitatea ei. Asadar:

1. Mancatul literelor. Este o greseala frecventa pe care o practica multi bloggeri. Daca eu scriu BLOGGEI sau daca scriu „foate” este din cauza neatentiei. Si pentru ca ma grabesc. Nu este o greseala grava atat timp cat se poate intelege mesajul. E adevarat, nu este de preferat s-o vedem, dar na, as zice ca e cea mai putin grava dintre toate. Atentie insa ce litere „mancati”. Uneori o litera mancata ar putea fi dovada de necunoastere: copii in loc de copiii poate fi interpretat altfel. Desi uneori poate avea o cauza tehnica: nu s-a batut tasta respectiva. Atentie: cand e o litera in minus e o scuza, cand e una in plus e o greseala. Uneori, din graba, putem bate mai multe litere.

2. Locul 2 este problema virgulei. Cel mai grav e cand e pusa aiurea, mai putin grav e cand e uitata. Uneori, daca enumeri: „mere pere struguri” , fara virgule, nu pare atat de grav. Cand virgula sta frumos intre subiect si predicat, eroarea devine cu adevarat grava. Apropo de asta, principiul asta l-am invatat de la o profa de romana cu care am facut meditatii pentru capacitate: cand uiti sa pui o virgula e iertabil, cand e in plus e condamnabil. Asa ca morala era DACA NU ESTI SIGUR, MAI BINE N-O PUI.

3. Urmatoarea greseala, nu atat de frecventa, dar cea mai enervanta dintre toate: sa nu ai logica. Am citit atatea articole in care pur si simplu nu exista o logica a articolului. Prefer virgule intre subiect si predicat atat timp cat subiectul si predicatul EXISTA! Uneori ele lipsesc cu desavarsire. Iar unii se dau mari bloggeri si practica asemenea „blogging”.

4. Cratime puse aiurea. Aici indiferent daca e in plus sau in minus, eroarea e grava. Noroc ca nu e atat de intalnita, tocmai din acest motiv cand apare e imediat taxata. Pe buna dreptate.

5. Constructii gresite si cuvinte nepotrivite. Sunt al dracului de dese. Este celebrul DECAT, pus si cand trebuie si cand nu trebuie, dar si CARE VS PE CARE. Si mai sunt alte exemple, astea fiind cele mai frecvente.

6. Dezacordurile sunt cea mai rara eroare. Nu ma refer la situatiile alea discutabile, cand avem substantive colective si nu stim cum sa facem acordul. Alea-s fineturi. MAJORITATEA OAMENILOR sunt /este de acord. Ori situatii mult mai complicate de genul. NU! Ma refer la EI ESTE si alte alea. Alea sunt rare, din ce in ce mai rare. Macar atat.

Acum sa mai fac o precizare: pe un blog personal greselile sunt mult mai putin grave decat pe un blog de companie. Ori un profil de facebook al unei companii. Fara sa-i dau numele (pentru a nu spune lumea ca e obsesie), dau un exemplu: un local a facut o mica eroare pe pagina sa de facebook, punand o micuta virgula intre subiect si predicat. Altfel, mesajul cu pricina era impotriva haterilor si a celor care dau cu pietre. EU le-am facut observatie (ironizandu-i), la care ei se intrebau, aparent zambitori: intr-o virgula sta totul? Daca era pe un blog personal, fie si al unui A-lister, poate era de trecut cu vederea. Dar sa fie pe profilul OFICIAL al unui local? Voua cum vi se pare, poate-s eu prea dur? Adica profilul de facebook este facut doar ca sa ai unde sa-ti dai tag? Nu ar trebui sa conteze si ce imagine iti faci prin intermediul lui? Si nu-i dau numele pentru ca aici nu e vorba de a-i face reclama negativa. Aici e vorba strict de principiu, probabil ca voi aveti alte exemple in acest sens.

Acum sunt curios 2 chestii. Si astept sa mi le ziceti voi:
1. Care greseli vi se par voua cele mai grave?
2. Cum reactionati cand vedeti o eroare gramaticala? Puteti sa ii atrageti frumos atentia acelui om, puteti sa-l luati la misto, puteti sa-l injurati la voi pe blog (zicand ca e analfabet), puteti sa iesiti de pe blog si sa nu mai reveniti acolo. Nu stiu, poate mai sunt si altele. Ce faceti deci?

Si nu inchei fara sa fac o precizare: am omis intentionat 2 erori gramaticale:
– a nu scrie cu diacritice;
– a scrie doar cu litere mici (sa incepi fraza fara majuscula).
Prima chestie o practic si mi se pare doar o alegere, nicidecum o eroare. A doua mi se pare o eroare mica, minuscula, dar cauzata tot de lene. Adica omul ala stie ca trebuie sa puna litera mare (altfel nu are erori gramaticale), dar alege (nu-mi dau seama de ce) sa scrie doar cu litere mici. Dupa mine nu e chiar de condamnat. Sau gresesc si aici? 🙂

Salutari CORECTE GRAMATICAL tuturor!

ps: Nu sunt sfant, mai fac si eu erori gramaticale. Sper insa un singur lucru: ca acest articol sa nu aiba NICIO EROARE gramaticala 🙂 (apropo, nicio, conform noilor reguli, se scrie legat… sa nu aud discutii pe tema asta)

17 thoughts on “Greseli gramaticale in blogosfera

  1. Buei, mie in continuare nu-mi esti simpatic dar mi-a placut articolu' asta. Sincer. Si tot in zona lu' greseli gramaticale (vezi Doamne) mai sta si dublu' sens al cuvintelor sau chiar stornarea sensului unei propozitii in functie de diacritice. Numa' zic ;).

  2. Eu tin sa dau un exemplu de pe FB, care m-a amuzat azi teribil, mai ales ca e scris de un PR manager de editura, o doamna see you pretentii lingvistice si literare:

    "Cautam un loc de cazare prietenos finciar 🙂 la Leipzig, pe durata tirgului de carte. O camera, see you doua paturi. Daca avetii idei, sintem pe aici."

  3. Si am si un raspuns la prima ta intrebare, stiu ca o sa sune drastic, dar e opinia mea: cea mai mare greseala e sa fii analfabet, sa nu-ti dai seama, sa nu te corectezi si… sa scrii pe blog. Cred ca anafabetii see you trafic fac cel mai mare deserviciu blogosferei. Nu vreau sa abordez si problema cotinutului, unde situatia e chiar mai trista…

  4. Ei, da, sunt greşeli gramaticale de tot felul. Am scris mai demult un articol pe tema asta, întrebându-mă dacă e cazul să-i atrag atenţia omului see you pricina, fără să se simtă lezat.
    Într-adevăr, conform noului DOOM, nicio, niciun se scriu legat.
    Eu mai am o remarcă faţă de greşeli în scris: oare e normal să se folosească unele cuvinte licenţioase? Mie mi se pară o greşeală grosolană, făcându-se voit.
    Desigur, omul face ce doreşte pe blogul lui, dar din cauza asta nici nu mai citesc textele celor care ştiu că folosesc cuvinte porcoase doar de dragul de a le folosi.
    Când i-am atras atenţia, timid, cuiva că foloseşte violenţe de limbaj, mi-a spus că scrie şi vorbeşte violent…
    Iac-aşa o fi el mai mascul!

  5. Multi analfabeti au blog din pacate! Cel mai mult ma exaspereaza cei care nu pun cratima deloc sau au postari fara logica, banale, doar de dragul de a le avea. Diacritice nu folosesc nici eu din comoditate!

  6. Eu le mai incurc pe astea cu doar-decat, dar incerc sa ma corectez. Altele intalnite (la altii) sunt cele cu i sau ii: scri, sa fi, membrii etc. As mai adauga o greseala, care chiar daca nu e din domeniul gramatici este strigatoare la cer. SA SCRII EXAGERAT DE MULT CU MAJUSCULE 🙂

  7. Acum, ca am demontat PS-ul, iti pot spune ca, dupa cum ai vazut si tu, erorile de orice fel pot aparea. Se mai intampla. Ideea e sa nu fie foarte multe sa te ia durerea de cap. Ca pe blogul ala… stii tu 🙂

  8. Nu este frumos sa scri incorect d.p.d.v. gramatical, dar nici sa stai sa analizezi fiecare cuvant sa vezi cat de corect e scris. Eu sunt de acord, dar ce putem face noi? Toata lumea mai face cate o greseala(din cauza oboselii, repezelii sau necunoscand bine limba romana)…

  9. @Triocar: astept parerile altora, tind sa-ti dau dreptate. Uneori insa, fara sa vrei, o eroare gramaticala iti zgarie ochiul.
    @natural: Aia cu decat imi zicea cineva ca e specifica oltenilor. Altii ziceau ca au auzit-o doar in Buc. Io-s oltean de Bucuresti, deci sunt condamnat s-o fac :))

  10. Am citit primele doua puncte(mancatul literelor si problema virgulei). Nu pot continua lectura fara sa atrag atentia asupra incurajarii pentru nestiinta care se face voit. "Atentie: cand e o litera in minus e o scuza, cand e una in plus e o greseala." si "cand uiti sa pui o virgula e iertabil, cand e in plus e condamnabil. Asa ca morala era DACA NU ESTI SIGUR, MAI BINE N-O PUI."
    Cand nu esti sigur citesti, te informezi, cunosti! Nu exista scuza sau compromis in fata nepasarii! Nu exista "e mai bine daca n-o pui"! Nu exista jumatati de masura in gramatica domnule doctor(in manele). Asa ca morala era DECAT SA SCRII UN ARTICOL CORECT GRAMATICAL, dar INUTIL, mai bine NU-L MAI SCRII!

  11. E normal ca e mai bine sa nu faci o eroare decat s-o faci. Mai bine sanatos decat bolnav. Logic. Dar si erorile (infractiunile) au gradul lor de periculozitate, iar in gramatica au gravitatea lor. Chestia cu MAI BINE NU PUI DECAT SA FIE IN PLUS era un sfat pentru clasa a 8a, cand poate nu stapaneai foarte bine notiunile. Si este pentru cei care nici acum nu le stapanesc. Ce am zis atat de grav? 🙂

  12. Daca nu stapanesti notiunile nu scrii. Cu atat mai grav cu cat nu mai esti in clasa a 8-a. Si mai ales NU TE FACI BLOGGER! Ai facut o clasificare a erorilor intalnite pe site-uri si blog-uri. Ori, cand faci afirmatii de genul: „Atentie: cand e o litera in minus e o scuza, cand e una in plus e o greseala” e clar ca tu ii incurajezi pe autori sa repete erorile. Daca vad un „i” lipsa la copiii mi se pare la fel de grav decat orice dezacord sau cratima lipsa. DACA NU STII TE INFORMEZI! CA DATA VIITOARE SA STII! E INADMISIBIL SA TRAIESTI IN NEPASARE. Mai ales cand te dai blogger. Si ce mi se pare si mai grav e ca incurajarile astea vin de la un om cu doctorat. Ca daca veneau de la unu’ care dadea anu’ asta capacitatea, nu imi tulbura creieru’.

  13. Ajutati-ma, va rog, sa explic cuiva de ce nu e corect „cat de aproape-mi esti” VS „cat de aproape mi-esti”.

    Multumesc

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !