Grecia – Romania – un precedent periculos

Grecia – Romania a reprezentant VARFUL nesimtirii audiovizuale. Pentru prima oara in ISTORIA televiziunilor romanesti, un post de televiziune si-a calcat in picioare telespectatorii, nefiind interesat deloc de MODUL cum acestia privesc meciul. Este usor sa dai in Ghita, este simplu sa-l cataloghezi drept nesatul, insa aici NU este el vinovatul. Nu, SUB NICIO FORMA! Vinovati sunt cei care i-au permis.

Totusi, RTV-ul are ceva bube-n cap.

Sa va spun doua dintre ele:
– Denumirea televiziunii, ROMANIA tv, imi provoaca revolta. Stiu ca era o lege care interzicea astfel de denumiri. Nu inteleg de ce nu se aplica si televiziunilor. Adica nu ma deranjeaza ca exista televiziuni cu numele de Euforia, Antena/Antene, Protv ori Prima tv (sunt denumiri COMERCIALE), insa mi se pare ciudat ca se permit denumiri de genul ROMANIA tv ori NATIONAL tv. Confuzia e usor de facut cu televiziunea NATIONALA, care este tvr-ul.
– Pe langa denumirea smechereasca de ROMANIA tv, acest post mai are o buba: este prescurtat RTV, precum concurentii de la Realitatea. Stiu cum a plecat Ghita de acolo, stiu ca aceasta chestie este intentionata, insa cei care pierd sunt telespectatorii. Nu ar trebui in sfarsit reglementat acest aspect?

Iar acum, bonus, RTV-ul a fortat din nou nota la transmisiunea meciului Grecia – Romania:
1. A oferit un spectacol politic GRETOS inaintea meciului. In loc sa vorbeasca SPECIALISTII, au vorbit politicienii.
2. A oferit un spectacol comercial la fel de gretos in timpul meciului.

Atentie: ambele lucruri sunt LEGALE! De fapt aici este problema. Problema nu este la RTV. Ei au gasit o bresa in legea audiovizualului, pe care au exploatat-o TOTAL. Acum aceasta bresa trebuie reparata CAT MAI URGENT.

Iar acest lucru imi aminteste de licitatiile pentru drepturile de televizare ale Ligii 1. Toata lumea a injurat LPF-ul si GSP-ul (si digi, ulterior) pentru ca au ASCUNS meciurile. Si in acel caz problema era tot la lege: CINE LE-A PERMIS ASA CEVA? La fel si aici…

Daca nu se iau masuri URGENTE, la urmatoarele licitatii pentru drepturile tv vor participa telviziunile de stiri (ce, n-ar prinde bine un meci de fotbal si postului B1?), care isi vor recupera banii din reclame (cat mai MULTE in timpul meciului) si din publicitate electorala (legala ori la negru) de dinainte de meci (merge si dupa, daca invinge Romania parca e util). Atentie: urmeaza an electoral in 2014, 2015 pauza (sau, ma rog, an PRE-electoral), apoi in 2016 iarasi an electoral (dublu). La licitatie se vand, la pachet, 3 ani de zile. Din 3 ani, dupa cum am aratat, 2 sunt ani electorali. Deja e alta miza acum.

Ar trebui sa se ia masurile ACUM, altfel riscam ca in loc de Borcea si Becali (altfel, si ei destul de antipatizati) sa comenteze meciurile Dragnea si Ponta (ori Boc si Blaga, depinde de castigatorul licitatiei).

Riscul de a avea ecranul plin de reclame la toate meciurile oricum exista. Credeti ca, treptat, televiziunile care deja transmit nu vor urma exemplul RTV? Tare mi-e teama ca da…

Telespectatorii, ca cica ei sunt „suverani”, nu prea au ce sa faca … Daca e vorba de un meci spaniol (El Clasico de exemplu), atunci au posibilitatea sa se uite pe internet la vreo transmisie spaniola. Cand e vorba insa de Steaua-Dinamo nu prea ai ce sa mai faci. Te uiti la Ghita, Felix sau B1 tv pentru ca n-ai incotro. Credeti ca n-ar fi schimbat romanii canalul vineri seara, la Grecia – Romania, daca ar fi putut? L-ar fi schimbat, dar n-aveau alternativa.

Inchei si mai trist: va dati seama cum ar fi sa se intample chestii din astea la filme? La meci mai e cum mai e, se micsoreaza ecranul, macar mai auzi comentatorul, insa la filme nu mai vezi subtitrarea. Iar daca filmul NU e in engleza si deci nu pricepi limba lucrurile sunt tragice. Insa, repet, ar fi perfect LEGAL sa se intample asta. Ce-i drept, la filme exista concurenta internetului, deci nu este chiar MONOPOL.

Despre Grecia – Romania, ca meci, nu o sa scriu. Astept returul. NU mai sunt optimist, estimez sansele la un 20%. Voi scrie insa DUPA retur un articol despre ambele manse. Pana atunci, HAI ROMANIA! (si nu uitati de concursul meu care va poate trimite la filmul KHUMBA)

ps: Totusi, Romania tv are un merit: a cumparat meciul Grecia – Romania pe ultima suta de metri. Daca nu-l cumparau ei erau sanse mari sa nu fie televizat. Acest lucru nu le dadea dreptul sa MACELAREASCA transmisia meciului. Sau respectul pentru telespectator este doar pe hartie?

ps 2: Inca ceva: sambata seara Romania tv a transmis meciul Grecia – Romania FARA RECLAME. Sunt tare curios care a fost justificarea lor si, mai ales, care a fost audienta acelui meci. Macar de era unul victorios pentru noi…

One thought on “Grecia – Romania – un precedent periculos

  1. Adevarul e ca au fost penibili. EDIT: NU ASA ITI PROMOVEZI ARTICOLELE. IMI PARE RAU, LA MINE PE BLOG NU AI VOIE CU ASA CEVA!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !