Gramatica, adidas, pantalon … ce legatura poate fi intre cele 3 chestii? O sa vedeti imediat ca cele 3 chiar au legatura.
Acum multi ani, cand eram in scoala generala, invatam la lectiile de gramatica despre anumite substantive care ar fi … defective de singular (ori plural). Logica era de partea profei, exista anumite cuvinte care n-ar avea sens la singular. Exemplul cel mai clar este al pantalonilor. E clar ca exista o pereche de pantaloni, iar pantalon la singular nu exista. O pereche de nedespartit #cumarveni
Tot ca pantaloni exista si discutia legata de blugi. Pe langa faptul ca nu exista cuvantul blug, mai este si problema de natura cromatica: blugi negri ar fi ceva total contradictoriu, pentru ca blugi vine de la englezitul „blue jeans”.
Nu as fi invocat aceasta discutie daca acum cateva zile (Sa fie vreo saptamana si ceva) un amic mi-a zis, foarte fericit: mi-am cumparat si eu un addidas nou dupa atata timp. Poate ca sunt eu hater (unii ar zice ca sigur sunt), dar primul meu instinct nu a fost sa ma bucur de binele omului. Asta face oricine altcineva in afara de mine. Instinctul meu a fost sa-l intreb: Doar unul? Si la celalalt picior ce vei purta?
Nu s-a prins la ce ma refer, el apoi mi-a repetat. I-am explicat frumos unde a gresit, iar el, enervat: Tu niciodata nu te poti bucura de binele altuia? Eroare de comunicare deci…
Serios acum: daca cineva imi spune ca si-a cumparat un adidas nou, eu ar trebui sa presupun ca si-a cumparat de fapt o pereche? Poate si-a cumparat unul singur si asteapta sa faca rost de bani sa-l cumpere si pe celalalt (asa cum imi soptea o bloggerita). Sau poate la o alta pereche i s-a rupt un adidas si vrea doar sa-l inlocuiasca pe cel rupt. Serios: de ce trebuie sa presupun ceva ce nu mi s-a zis?
Cand mi se zice „mi-am cumparat un pantalon / un blug”, lucrurile sunt ceva mai fericite: desi e total incorect gramatical, macar intelesul nu este alterat.
Nu trebuie sa le ai cu gramatica academiei, dar macar fa-te inteles. #numazic
Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
Mai sunt unii care zic: „ma duc sa ma spal pe mana”. La fel de multa logica, doar ca e corect gramatical.
Voi chiar nu ați înțeles ce a zis omul ăsta…
Amuzant
Cum e corect :
Imi spal parul, sau imi spal perii ?
Mi s-a albit parul, sau mi s-au albit perii?
Imi suflu mucii, sau imi inghit mucul?
Hai, ca sunteti simpatic, pardon, simpatici, ca e la a doua plural !
Acum intrebare, exista cuvantul „bloggerita”, nu, nu exista. Exista cuvantul blogger, cuvant imprumutat in limba romana. Vorba unei amice, e ca si cum ai spune „managerita” in loc de manager. 😉