Globalizarea la haine

Globalizarea la haine

 

De ceva timp, sa fie cativa ani, am ajuns foarte pitiponc in ceea ce priveste hainele. De cativa ani eu nu mai cumpar o haina pentru ca am nevoie de ea ci pentru ca imi place ori ca era la reducere. Ori ambele.

Mi-am umplut sifonierul de camasi, tricouri si alte haine utile la casa omului. Si a bloggerului. Problema este numarul lor, unul impresionant.

Totodata, de cand sunt atat de pitiponc, am inceput sa observ si hainele de pe strada. Cand e o haina misto, la un barbat ori la o femeie, imediat imi sare-n ochi. Sunt vigilent exact ca o femeie, desi unii zic ca n-ar fi deloc bine.

Problema mea nu este ca am ajuns asa, nu, nicidecum. Problema mea este alta: globalizarea la haine este extrema. Nu, nu ma deranjeaza ca pe mine am toata geografia Asiei (ca si Turcia tot p-acolo e), desi sincer mi-ar conveni sa mai am si ceva romanesc pe mine. Nu, problema mea este ca peste tot gasesc aceleasi lucruri si, drept urmare, lumea se imbraca peste tot cam la fel.

Locuitorul din Timisoara, ca tot ma aflu aici zilele astea, nu difera cu absolut nimic de cel din Bucuresti. Nu, nu sunt adeptul ierarhiilor, nu insinuez ca cel de la Bucuresti ar trebui sa fie SUPERIOR ca imbracaminte pentru ca pur si simplu nu exista acea superioritate. Doi oameni au gusturi diferite, deci nimeni nu este mai presus.

Mi-as dori sincer sa simt ca sunt in alta parte si ca haine. Mi-as dori sa vad pe strada haine diferite si mai ales mi-as dori sa am magazine diferite de unde pot sa cumpar. Mi-as dori sa pot veni cu ceva la Bucuresti, ceva ce nu se gaseste acolo. Ceva SPECIFIC de aici.

Nimic, totul e la fel si, culmea (sau nu), totul e la fel chiar si la minoritatile etnice din Timisoara (ca orasul este mai eterogen etnic decat capitala). Indiferent ca-s timisorence, unguroaice, nemtoaice ori cine stie ce alte natii, toate poarta aceleasi rochii de seara elegante. Indiferent de etnie, o rochie de seara ramane o rochie de seara. Stiu ca suna a Tony Poptamas, dar este ADEVARAT.

Nici macar magazinele online nu ne ajuta. Macar acolo era o mica speranta, dar nu, ele, de fapt, accentueaza globalizarea. Cautati rochii de ocazie online si veti vedea ca magazinele au livrare peste tot. Nu mai gasim un magazine online din Cluj, unul din Timisoara si unul din Bucuresti.

Si nu, nu ma refer DOAR la tinutele de strada, ci ma refer la modul general. Si hainele elegante sunt aceleasi, si hainele casual sunt aceleasi. Nimic diferit, cu totii aproape la fel.

Globalizare

Globalizarea la haine este aproape absoluta.  Din pacate, doar eu sunt nemultumit de acest lucru. Doar eu mi-as dori sa se schimbe acest lucru. E drept, critic globalizarea, dar port camasi hawaii, niste chestii deloc specific romanesti. Cine sa ma mai inteleaga si pe mine? Salutari NEGLOBALIZATE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !