GI Joe 2 … 3D

Despre GI Joe 2 as putea scrie in multe feluri. As putea sa ma refer strict la GI Joe 2, mai ales ca in momentul in care am vizionat filmul nu vazusem prima parte, deci eram paralel cu povestea. Ulterior am vazut si prima parte, pe care insa o judec acum altfel (poate prea dur?). Deci as putea sa vorbesc despre GI Joe 2 in comparatie cu primul. Sau sa spun ca initial a fost o animatie facuta in 1987? Vazut prin prisma unei animatii (transformata in film) filmul s-ar putea sa para nitel mai bun. Foarte bun ca efecte (asupra acestui aspect voi reveni).

Dar sa le luam pe rand totusi. Prima parte dezamagise crunt, era o poveste SF destul de anosta si pe alocuri enervanta. Insa era clar, inca de la inceputul filmului, ca acela urma sa fie decat inceputul. Un film cu titlul RISE OF COBRA nu te duce cu gandul decat la un inceput. Unul ratat ar zice unii, pentru ca filmul nu a ramas in mintea multor cinefili. Una din dovezi: foarte multi au vazut filmul prima oara abia cand a aparut partea a II-a, fie inainte sa mearga sa-l vizioneze, fie dupa (ca si mine).

Nu-mi dau seama daca as fi zis la fel daca le-as fi vazut in ordinea fireasca, dar partea a II-a pare „din alt film”. Si povestea pare mai clara si mai putin anosta (ce-i drept, multe chestii preluate si multe stereotipuri), filmul este plin de efecte 3D si lipsesc partile obositoare (cu intoarceri bruste in timp si reveniri ne-anuntate in prezent, precum in prima parte). Si, un lucru pe care putini il sesizeaza: poti vedea linistit partea a II-a fara s-o fi vizionat pe prima. Ok, e recomandat s-o fi vazut, deja cunosti personajele, dar filmul „face sens” (o expresie care-mi place mie mult) si fara prima parte. E un mare avantaj al unui film, pentru ca poti merge la cinema sa-l vezi, iar el te va convinge sa vezi si prima parte. Si inca ceva legat de comparatia dintre cele 2: partea a II-a este mult mai putin tehnologizata. As putea spune mai UMANA! Da, cred ca asta e termenul (in era aia plina de tehnologie exista inca oameni care se bat cu sabia).

Iar ca efecte, ca tot zisai de ele, cred ca este cel mai bun film de actiune din ultimii ani. Repet: actiune, nu fantasy, nu animatie. Multe sf-uri au dezamagit la capitolul 3D, acesta exceleaza. Macar pentru efecte si tot trebuie sa vedeti filmul acesta.

Ca si concluzie, sa enumar pe scurt cateva motive pentru care ar trebui sa vedeti acest film la cinema:
– Daca v-a placut prima parte sigur o sa va placa si a II-a;
– Daca sunteti fani ai actiunilor SF si v-a dezamagit prima parte, sa stiti ca partea a II-a s-a revansat partial;
– Daca sunteti fani ai actiunilor SF si n-ati vazut prima parte, e timpul s-o vedeti, pentru a putea merge in cunostiinta de cauza la acest film;
– Cel mai bun film de actiune ca si efecte 3D;
– Se imbina armonios arme sofisticate cu clasicele sabii japoneze.

Indeajuns de multe motive? Ah, da, va mai dau eu inca unul: nu sunt fan in mod special al SF-urilor, insa asta mi-a placut. Da mie mi-a placut sunt sanse mari sa va placa si voua.

Filmul este adus in Romania de RoImage 2000 si a fost vazut la CinemaCity Sun Plazza.

Salutari CINEFILE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !