Gazda – The Host

Numele Stephenie Meyer va spune ceva? Dar Twilight va spune ceva? Daca raspunsul la ambele intrebari e da inseamna ca stiti despre ce e vorba. Daca doar la a II-a intrebare raspunsul e da va spun eu: Stephenie Meyer este autoarea seriei Twilight. Recunosc ca nu am vazut acea serie, dar acum parca-parca ma tenteaza s-o vad. Eu am pitici pe creieri: nu-mi plac (dar deloc) filmele cu vampiri. Si nu e o chestie obiectiva, ci una subiectiva. Nu stiu daca asta se traduce prin teama, scarba ori pur si simplu neintelegere. Habar n-am, o fi putin din toate. Cert este ca dintre seriile celebre de filme p-asta am omis-o in mod intentionat.

Despre Gazda – The Host stiam doar atat inainte sa merg la film: se bazeaza pe un roman al autoarei de mai sus. Nu citisem prea multe despre film, iar trailerul am zis ca e inutil sa-l vad. Si culmea: nu l-au dat mai deloc pe la cinema zilele si saptamanile precedente. Uneori este daunator atat sa citesti sinopsis-ul, cat si sa vezi trailerul. Asa ca m-am dus la film in aproape necunostiinta de cauza, foarte curios insa cu asteptari minime. Ma tot gandeam: sa-mi iau oare lamaie la mine sau nu? Bonus: vizionarea a fost pusa mai tarziu ca de obicei, filmul terminandu-se aproape de ora 00.

Am iesit din sala de cinema cu un sentiment ciudat: filmul nu ma dezamagise, dar nu ma impresionase. Nu a avut nimic sa ma impresioneze, insa in mod uimitor nici ceva sa ma enerveze. Principalele cuvinte cu care l-as putea caracteriza ar fi comercial si simpatic. Si din ce am inteles de la persoanele care au citit cartea lucrurile ar sta cam asa: o carte comerciala a fost ecranizata intr-un stil si mai comercial. Asa o fi. n-am citit-o.

Filmul ar mai putea fi caracterizat si astfel:
– fanii SF-urilor vor fi dezamagiti ca s-a pus sintagma SF pe asa ceva; mult prea comercial pentru ei si mai ales (aproape) nimic original; daca sunteti fani inraiti ai SF-urilor puteti sta linistiti acasa;
– fanii filmelor siropoase vor fi si ei oarecum dezamagiti: filmul este indeajuns de putin siropos incat sa nu te enerveze (dupa mine este in limitele acceptabilului) insa indeajuns de siropos incat sa fie comercial si sa vanda bilete;
– fanii filmelor comerciale vor fi dezamagiti de lungimea filmului: la final poti pleca din sala de cinema cu impresia ca filmul a fost lungit intentionat si fara folos; chiar, un film facut intentionat mai lung este o forma de snobism cinematografic?
– fanii filmelor de actiune (in fond, cica ar fi si de actiune) vor fi dezamagiti de cat de putina actiune este in el; la fel si cei ai filmelor de aventura;
– criticii obiectivi de filme vor putea observa cateva lucruri care nu fac sens ori chestii omise (intentionat); dupa mine cel mai important ar fi faptul ca nu se spune (nici macar sugereaza) perioada de timp in care se desfasoara actiunea; ca sa nu mai zic de locatie, si ea secreta pe parcursul filmului;
– de asemenea vor fi persoane care nu vor agrea acest amestec de genuri: adversarii SF-urilor il vor respinge datorita prezentei extraterestrilor, in timp ce adversarii filmelor siropoase s-ar putea sa-l evite din cauze evidente.

Totusi, nu veti pleca din sala de cinematograf nici plictisiti, nici enervati si nici dezgustati de Gazda – The Host. Poate fi o solutie buna pentru a incheia o seara agreabila cu persoana iubita. Repet insa: nu va duceti cu prea mari pretentii de la film. Este comercial, dar per total simpatic.

Gazda – The Host este adus in Romania de Media Pro Distribution si a fost vazut la Hollywood Multiplex Mall Vitan.

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Gazda – The Host

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !