Gandirea binara a IT-istilor este NOCIVA! Spun din start, trebuie sa tineti minte acest lucru. Cum s-a ajuns aici, cine este de vina si ce este de facut urmeaza sa scriu in continuare. Insa trebuie sa plecam de la premisa din titlu.
Gandirea binara a IT-istilor este NOCIVA – IT-istii dau tonul!
Eu am impresia ca tara asta este plina de IT-isti. Oriunde dai cu ochii vezi IT-isti. E drept, sunt influentat de varsta pe care o am si de grupul de prieteni. De bula mea proprie, chiar eclectica cum e ea. Ori cum imi propun sa fie. Cert este ca printre cei de varsta mea, hai sa zicem de maximum 45 de ani, senzatia este aceeasi.
Totul se reduce la „Sigur ai cunoscut un IT-ist”. Cel putin unul.
Ideea este ca IT-istii dau impresia ca sunt geniali. In orice grup ei tind sa monopolizeze discutia. Si o fac cu un aer de normalitate, e firesc ca tu sa taci cand vorbeste IT-istul. El e guru, tu esti un amarat de invatacel.
In online e cam la fel. IT-istul primeste aprecieri pentru ca el are capacitatea aia „extraordinara”, ghilimelele nu sunt deloc aiurea puse, de a sintetiza totul. Scriu 10 de oameni mii de cuvinte si vine IT-istul cu o fraza. Pentru multi, e irelevant daca fraza aceea este si adevarata. Important este ca ea simplifica lucrurile.
Pentru multi, lucrurile simple sunt cele mai misto. Iar simplificarea e o calitate, nicidecum un defect.
Vrei sa te simti informat in legatura cu politica? De ce ai vrea chestii de finete? Trebuie doar sa afli care-s aia buni si care-s aia rai. Nu exista o ierarhizare a raului, la fel cum nu exista nuante. Este interzis, de pilda, sa te situezi de partea comunitatii LGBT in privinta casatoriilor, dar sa te opui adoptiilor de copii.
Cum adica? Pai de partea cui esti tu?
In IT este sistemul binar, 1 si 0. Cand unui IT-ist ii apare in fata o alta cifra, un 2, un 4 sau un 7, IT-istul considera ca este o eroare. Incearca sa elimine acea cifra. Metaforic vorbind. Si nu numai.
Gandirea binara a IT-istilor este NOCIVA! – Cum au ajuns atat de respectati IT-istii!
Ca sa judeci ocupatia unui om, se spune ca ar trebui sa-l judeci dupa 3 criterii:
- Cat de importanta este ocupatia lui? Ce te-ai face fara ceea ce face el?
- Cati ca el sunt?
- Cati care nu sunt ca el stiu sa faca ce stie sa faca el?
Fix din acest motiv, o meserie precum cea de preot este subevaluata, pentru ca toti AU IMPRESIA ca pot si ei sa fie preoti ori ca se poate si fara ei. „Daca eu nu merg la preot si nu am nevoie de el, inseamna ca oricine poate trai astfel.” Nu incerc sa arat ce e gresit la acea fraza. Spun doar ca, desi gresita, fraza este luata drept adevarata din cauza celor care o sustin. Printre care, evident, foarte multi IT-isti.
Pe de alta parte, meseria de IT-ist este SUPRA-evaluata pentru ca toti ne-IT-istii sunt convinsi ca ei NU POT FACE ce pot face IT-istii. In plus, pentru ca toata lumea foloseste un telefon si/sau un calculator, respectul pentru ei creste.
Imi povestea un taximetrist cat de mult respecta IT-istii: Uite, eu nu cunosc IT-isti multi, dar ma folosesc de munca lor; am aplicatia asta, Star Taxi, daca n-as avea-o, as avea de 4 ori mai putine comenzi. Cum sa nu-i respect?
E irelevant ca sub 1% dintre IT-isti au inventat ceva cu adevarat util. E irelevant ca Facebook, Windows, Android, IoS ori Uber si Star Taxi au fost inventate de o mana de oameni. De niste genii. Pentru ce au facut 10 oameni respecti milioane de oameni? DIN PRINCIPIU?
Si nu, nu zic ca n-ar trebui sa respect munca unui IT-ist. Munca unui om, la modul general. Spun doar ca nu ar trebui sa dau dreptate DIN PRINCIPIU unui om doar pentru ca e IT-ist. Da, cand e vorba de meseria lor e firesc sa merg pe mana lor. Dar cand imi vorbeste despre politica, de ce opinia unui IT-ist ar fi cea mai relevanta?
Gandirea binara a IT-istilor este NOCIVA – Politica mondiala este vazuta din perspectiva AMERICANA!
IT-istii adora politica americana pentru ca acolo sunt doar 2 partide, doar 2 optiuni. Esti cu Trump sau cu Biden.
E absurd, din perspectiva lor, sa existe atatea partide, cate sunt la noi. Sa existe atatea alternative. Sa existe atatea posibilitati.
Din acest motiv, atunci cand ele exista, IT-istii si cei cu gandirea binara a IT-istilor incearca sa simplifice. Sa spuna ca ceilalti nu conteaza. Sa ignore celelalte posibilitati, celelalte variante, celelalte optiuni.
Atunci cand incerci sa-i dai unui IT-ist exemplu Frantei, cu o viata politica zbuciumata, dar una in care exista mai mult de 2 partide, de 2 optiuni, ori exemplul Germaniei, IT-istul iti va tranti argumentul suprem: TU de ce crezi ca SUA le sunt superioare? Totul pleaca de la sistemul politic!
Moment in care multi cedeaza. Cei mai multi. Majoritatea. Drept urmare, impresia generala este ca IT-istul are dreptate. Ca iarasi „i-a facut din vorbe”. Desi, fie vorba-ntre noi, IT-istul nu din vorbe isi castiga existenta.
DE CE gandirea binara a IT-istilor este NOCIVA?
Spun clar si raspicat: gandirea binara a IT-istilor este NOCIVA pentru ca simplifica TOT TIMPUL. Nu tot timpul ai doar 2 optiuni. Nu doar in politica.
Si in moda e valabil. Si la fotbal. Si in multe alte decizii pe care le iei in viata de zi cu zi.
De pilda, atunci cand discutam despre vaccinare, nu exista doar vaccinisti si antivaccinisti. Poti, de pilda, sa nu doresti sa te vaccinezi impotriva Covid19, insa sa ramai vaccinist in rest, sa ai incredere in vaccinurile validate de ani de zile, in vaccinurile SIGURE. Pentru un IT-ist, acesti oameni sunt absurzi. „Cazuri aberante”. Fie esti vaccinist si-ti doresti sa-i vezi arsi pe rug pe antivaxeri, fie esti cu alde Sosoaca si Olivia Steer. NU EXISTA ALTA CALE!
La fel sta situatia si in cazul Razboiului din Ucraina: fie esti cu Putin, fie esti cu Zelensky. Gandirea binara a IT-istilor EXCLUDE o a treia varianta. Exclude nuantele.
Exemplele pot continua. Puteti gasi si voi astfel de exemple, pe care sa le scrieti in comentarii. Evident, puteti da si exemple in favoarea gandirii binare a IT-istilor. Am nevoie de dezbatere, de argumente rationale.

Eu, insa, voi concluziona ca gandirea binara a IT-istilor este nociva atunci cand ea exclude DIN START a treia optiune. Atunci cand iti doresti CU ORICE PRET sa simplifici lucrurile, sa reduci totul doar la 2 categorii, 2 optiuni, este gresit. Eu am senzatia ca deseori cad in extrema cealalta si caut dinadins o a treia optiune. A treia cale. Nu stiu daca e bine, dar stiu sigur ca daca as avea de ales intre cele 2 extreme, as alege-o pe cea de-a doua. Pe cea pe care, de fapt, am si ales-o.