Gambit – razbunare cu stil

V-am zis ca-s in urma cu filmele. Asta e, vreau sa ajung din nou la zi. Filmul acesta a fost vazut marti si abia acum scriu despre el.

Cum ar trebui sa incep articolul despre un astfel de film? Sa va spun ca este facut dupa un scenariu al fratilor Coen? Sa va spun ca are parte de critici negative, atat in tara cat si afara? Sau sa va spun ca mie mi-a placut foarte mult?

Toate cele de mai sus sunt in egala masura adevarate. Depinde acum ce anume conteaza pentru voi. Si este un sambure de adevar in toate. Sa le luam pe rand:

1. Fratii Coen au regizat si au scris scenografia pentru multe filme bune. Ei obisnuiesc sa scrie scenarii complexe,nefiindu-le specifice asa numitele „comedii usoare” (comerciale). Ultimul film facut de ei de care-mi amintesc este True Grit – Adevaratul curaj. Au mai scris scenografia pentru inca 2 d-atunci, pe care insa nu le-am vazut. Probabil o parte din dezamagire de aici vine (sunt asa numitii „dusmani ai filmelor comerciale”, care considera ca un cinefil adevarat n-ar trebui sa aprecieze asa ceva).

2. Gambit este un remake (filmul original din anii 60 are acelasi nume). Cand e vorba de remake-uri iarasi lumea este pretentioasa si se pune intrebarea, uneori indreptatita: este util acest remake? Este oare mai bun decat originalul? NU pot sa spun personal, nu am vazut filmul original.

3. I se reproseaza usoara lipsa de originalitate. Ma intreb insa cat de original poate fi un remake al unui din anii 60? Nu cumva multe filme s-au inspirat din acest film iar acum acest remake pare ceva complet neoriginal tocmai din acest motiv?

4. Este un adevar: mie-mi plac comediile. In general judec filmele dupa starea pe care mi-o induc. Comediile imi insenineaza ziua, ma fac sa ma simt bine si din acest motiv poate le supra-apreciez. Sau poate altii le sub-apreciaza considerandu-le neserioase. Habar n-am. oricum, o amica cinefila a spus ca-s clar public tinta pentru comedii. Nu pot decat s-o contrazic.

5. Per total MIE mi-a placut acest film. Am ras de la un capat la altul si am fost mai putin interesat de eventualele mici erori de scenariu. Sau de anumite inconsistente, pe care altii, cu un ochi agil, le semnaleaza. Pana la urma asa o fi: sunt public tinta pentru comedii, le apreciez si ma bucur de ele. Si le recomand mai departe tuturor celor care vor sa-si petreaca razand aproape 2 ore.

Filmul este de vineri in cinematografe, fiind adus in Romania de Media Pro Distribution.

Salutari CINEFILE tuturor!

2 thoughts on “Gambit – razbunare cu stil

  1. Pingback: Filme (RE)facute- Guest-post | Yingyang Movies

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !