Fusta este simbolul feminintatii

Fusta este simbolul feminitatii

 

 

Fusta este insa EXCLUSIV feminina (nu stiu de ce, dar de fiecare data am tendinta sa scriu FEMINISTA)? Raspunsul la a II-a intrebare este nu, insa hai sa vorbim nitel mai pe larg.

Asadar, o observatie interesanta facuta de un amic: de ce pe multe magazine online de haine figureaza categoria fuste dama? Adica nu de ce sunt fuste de vanzare, ci de ce mai este nevoie de precizarea ca ar fi de dama? Nu toate fustele sunt de dama?

Nu stiu daca lingvistic este incorect, insa avem un contra-exemplu din Scotia, loc unde barbatii poarta fuste. Ma rog, mie mi se pare scarbos, la fel cum imi par scarboasele glumele cu scotienii facute pe aceasta tema. Ca sa va dau un exemplu, se spune ca un fustagiu poate fi lecuit de „boala” sa doar printr-un sejur fortat in Scotia. Oricat m-as stradui sa rad nu pot, mi se pare intai trist si apoi amuzant. Insa este adevarat.

Sa ajungem insa in Romania. Aici avem 3 expresii despre fuste:
– Te uiti dupa fuste, insemnand ca te uiti mult dupa femei. De ce te uiti dupa FUSTE si nu dupa ROCHII nu stiu. Adica si rochia este la fel de feminina, poate mai eleganta. De ce FUSTE si nu ROCHII? Asa e expresia cica…
– Mai este si expresia cu statul dupa fusta mamei. Si mama poarta fusta? Rochie nu? Ori poate-i plac pantalonii? De ce te tii musai dupa FUSTA ei?
– Aceeasi expresie, cu a sta dupa fusta cuiva, este folosita si la modul general, cand stai dupa o femeie. Insa uneori expresia este folosita in mod tembel, gen ROMANIA STA DUPA FUSTA LUI MERKEL (cancelarul Germaniei, Angela Merkel). Problema aici consta in faptul ca numita Angela Merkel este tot timpul in pantaloni. Deci cum ai putea sta dupa un accesoriu care sincer NU EXISTA? Poate d-aia mergem noi atat de rau, ca tara: asteptam chestii inexistente.

Revenind: ce are special cuvantul fusta? De ce este el atat de prezent? Expresiile alea ar trebui sa aiba si ele o logica, o noima. Nu spui FUSTA doar ca sa fie ceva acolo. Zic si eu, nu dau cu parul.

Raspunsul poate fi cel din titlu: fusta este simbolul feminitatii. Se spune ca o femeie s-ar simti cel mai bine in fusta (oare? eu auzisem ca cei mai comozi ar fi tot pantalonii, dar ma rog). Altcineva imi spunea ca daca vrei sa fii cu adevarat eleganta, ca femeie, trebuie sa porti fusta. Pantalonii sunt doar un fel de inlocuitor.

Totusi, acest simbol al feminitatii este inteles uneori gresit. Va dau 2 exemple:
– Am avut o colega, la un moment dat, care era fanatica religioasa. Pe ea n-o vedeai decat in fusta sau in rochie (cel mai probabil in fusta), avand pe dedesupt ciorapi grosi, sa nu care cumva sa se vada vreo particica din picior. I se parea al dracului de firesc sa se imbrace asa (cuvantul DRACUL este folosit intentionat).
– O alta colega imi povestea cum a stat in camera cu o alta fanatica. Acea fanatica isi facuse ALTAR in casa, iar colegei mele ii taiase la un moment dat blugii, ca cica nu sunt feminini. Dumnezeule mare!

Fusta este simbolul feminitatii, iar limba romana bate moneda pe acest lucru. Cand au aparut acele expresii in romaneste nu ajunsesera la urechile noastre obiceiurile scotienilor 🙂 Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

3 thoughts on “Fusta este simbolul feminintatii

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !