Fury – Furia: Eroii Anonimi

Fury – Furia: Eroii Anonimi

 

 

Introducere Fury – Furia: Eroii Anonimi

De la filmul Fury – Furia: Eroii Anonimi, fiecare avea alte asteptari. Persoanele de sex feminin se duc sa-l vada pe Brad Pitt, ajuns, ce-i drept, la 50 de ani. De asemenea, tot ele se duc cu speranta ca vor vedea cat mai putin sange, cat mai putini morti. Si, daca se poate, cat mai mult romantism. Barbatii, pe de alta parte, se duc pentru a vedea inca un film cu razboi. Pentru realismul filmului. Pentru dramatismul filmului. Fiecare element siropos scade valoarea filmului in ochii lor. Fiecare scena cu Brad dezbracat (nu, nu va zic cate sunt, ca pentru unii ala e deja #spoiler) reprezinta o bila neagra pentru film.

Rezumat Fury – Furia: Eroii Anonimi

1945, Al Doilea Razboi Mondial este pe sfarsite. Wardaddy (interpretat de Brad Pitt) are o ultima misiune in acest razboi. Este una aproape sinucigasa, pe care, insa, nu are voie s-o rateze. Acesta are in echipa, printre altii, pe Norman, un dactilograf deloc obisnuit cu ororile razboiului.

Puncte de interes Fury – Furia: Eroii Anonimi

  • Brad Pitt. Multi (sa nu zic multe) se duc la film strict pentru el. Este figura centrala a filmului.
  • Regizorul David Ayer, desi nu cu foarte multa experienta la activ, este specializat in filme de actiune. A regizat, de asemenea, si drama unui fost soldat, intors de pe campul de lupta (Harsh Times). Filmul Fury – Furia: Eroii Anonimi este, din acest punct de vedere, un pas logic.
  • O poveste inspirata din fapte reale.
  • Film de razboi facut cu tehnologia anului 2014. Formatul IMAX 2D atrage. Probabil un 3D ar fi atras si mai mult, dar costurile de productie ar fi crescut considerabil.
  • Printre combatanti se afla si un … dactilograf. Daca razboiul ar fi avut loc in 2014, probabil am fi avut acolo, pe campul de lupta, un blogger. Eu prefer sa numesc dactilograful un fel de stramos al bloggerului 🙂
  • Noi, romanii, mai avem un punct de interes: actrita romanca Anamaria Marinca. Dupa ce o vazusem cu o zi in urma pe Ana Ularu in Serena, acum a fost randul altei actrite sa joace un rol scurt intr-o mega-productie americana. E drept, Anamaria Marinca nu este atat de cunoscuta precum Ana Ularu. Asta desi a jucat intr-un film foarte apreciat in Romania si afara, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (rolul principal, al Otiliei).

Puncte tari Fury – Furia: Eroii Anonimi

  • Din multe puncte de vedere, filmul este ceea ce isi propune sa fie: este un film de razboi, cu atomosfera specific razboiului bine creata; are si ceva romantism, pentru a nu goni femeile din sala de cinema; il are pe Brad Pitt pe afis, care musai trebuie sa apara la bustul gol. Are, de easemenea, si un erou, cel care supravietuieste si este purtat de pe brate de ai lui.
  • Brad Pitt, la modul serios, joaca foarte bine. Nu este, totusi, rol de Oscar, sunt roluri mult mai bune (de exemplu, Denzel a jucat MULT mai bine in Equalizer).
  • Nici ceilalti actori nu se lasa mai prejos, in majoritatea cazurilor parand ca scenariul si regia ii limiteaza. Ei au dat, cu adevarat, tot ce aveau mai bun din ei in acest film.
  • Imaginea filmului pare a fi principala sa calitate. Reda fidel atmosfera.

Puncte slabe Fury – Furia: Eroii Anonimi

  • Principalul punct negativ este absenta unei morale. Exact ca in cazul Serena, filmul pare, la final, o mica pierdere de timp. Razboiul e dramatic, mor oameni, dar asta nu e ceva nou. Nici faptul ca soldatii sunt si ei oameni. Un film violent de dragul violentei. Posibil sa vanda bilete, dar o morala solida in spate tot nu are.
  • Roluri mult prea cliseice. Avem pustiul, necalit in lupta (dactilograful), avem una bucata fanatic religios, avem una bucata mexican si una bucata bruta, iute la manie dar care, bineinteles, are de fapt un suflet bun.
  • Logica este lasata deoparte, lucru deloc convenabil filmului. Daca la un SF poti accepta lipsa de logica, uneori ea fiind absolut necesara, la un film de razboi absenta logicii face filmul sa devina nerealist si, deci, deloc credibil.
  • Finalul strica ce mai era de stricat. Nu va pot spune nimic, va las pe voi sa-l descoperiti, dar dupa mine scade foarte mult din calitatea filmului.
  • Durata filmului, de peste 2 ore, este total nejustificabila. Sunt multe scene lungite inutil, senzatia generala fiind de film exagerat de lung. Se pare ca acum se fac filme lungi doar pentru ca este la moda sa faci filme lungi.
  • Scenariului i-a lipsit ceva. Pe langa morala, zic ca i-a lipsit si elementul de noutate. Ne pare ca tot ce am vazut in Fury – Furia: Eroii Anonimi am mai vazut cu alte ocazii.
Cativa dintre bloggerii prezenti la vizionare

Alte opinii Fury – Furia: Eroii Anonimi

Marin Apostol, pe BlogDeCinema, critica dur acest film. Ce-i reuseste lui Ayer este sa arate (daca mai era nevoie) ca razboiul e urat, e grotesc, e violent si, de multe ori, absurd. Dar nu ne spune nimic nou. Si pentru ca-si da seama ca nu poate aduce vreo noutate, solutia sa este sa exagereze pana la extrem. Pe de alta parte, Angela, pe al ei Cineamator, lauda filmul, considerandu-l o drama de razboi coplesitoare, uimitoare prin absurdul si exagerarile permise, sprijinita de un ansamblu de joc, muzica, decoruri si poveste. Andrei Ciobanu evidentiaza 2 fracturi logice din film. Una dintre ele este: Tot la capitoul efecte si munitie, ca astea-s din belsug in film, m-a pus pe ganduri partea cu gloantele luminoase. Cand am vazut prima data verde chiar credeam ca au avut nazistii lasere tip Star Wars. Pe principiul “laser, frate…”, munitia germană era verde iar cea americana lasa urme rosii. Nu stiu cat de reala e partea asta si nu-mi amintesc s-o fi vazut tn alt film insa mi se pare puțin exagerata.” Ileana Andrei recomanda acest film tuturor, mai putin celor mici: Fury este o productie sofisticata, atent sculptata si îndelung lucrata despre Al Doilea Razboi Mondial si efectele sale nimicitoare asupra umanitatii. Va recomand sa nu duceti copiii sa i vada, dar sa il vizionati pentru ca merita din toate punctele de vedere, mai putin violenta exagerata! Si lui Alexandru Ion – Malaezu i-a placut: Repet faptul ca filmul are un puternic impact emotional si este de o duritate si o cruzime devastatoare. Poate fi privit în acelasi timp ca o retrospectiva sau o lectie de viata, ne putem amuza (“Putem sa bem acum; si-asa nu vom mai prinde mahmureala“, ne explica Brad Pitt cu un umor militar savuros) sau putem învata. In sfarsit, colegii de la Cinemateca.eu si de la EdgeAndBack.ro sunt neutri: Fury e o poveste postmoderna de razboi, un pic schizoida, un pic atinsa de patima morbida (war-porn), dar placuta, una peste alta; Fury incanta vizual si se bucura de o coloana sonora reusita marca Steven Price dar pica in panta cliseelor personajelor din filmele de razboi cu “ajutorul” lui Pitt si LaBeouf. “Only the dead have seen the end of war”.

Opinie personala Fury – Furia: Eroii Anonimi

Nu sunt fan al fimelor de razboi, desi multe m-au impresionat si pe mine. Unele sunt bine realizate, altele au stangacii evidente. Fury – Furia: Eroii Anonimi reda fidel atmosfera, din aproape toate punctele de vedere, dar este mult prea cliseic. Probabil ca in 2014 nu mai ai nimic nou de spus in legatura cu razboiul. Sau, daca ai avea, povestea ta nu ar vinde bilete. Desi logica nu este deloc punctul sau forte, finalul scade si mai mult calitatea filmului. Desi, intr-un fel, pare sa nu conteze: cei impresionati de drama razboiului nu vor mai sta sa judece rational, iar cei rationali deja au tras concluziile necesare.

Fury – Furia: Eroii Anonimi este de ieri, 24 octombrie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Freeman Entertainment. Salutari CINEFILE tuturor!

 

2 thoughts on “Fury – Furia: Eroii Anonimi

  1. Pingback: Fury – Furia: Eroii AnonimiBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !