Fructe si legume ROMANESTI !

Despre alimentatia noastra de zi cu zi s-au scris si se vor scrie in continuare sute de articole. In presa, in blogosfera, discutii la tv, nu conteaza cum si unde. Una din problemele principale: de ce nu avem in MAGAZINE (subliniez in magazine) fructe si legume romanesti. Mai mult, de ce am ajuns sa cumparam si din piata produse straine.

Uneori nu-mi plac, alteori sunt indiferent, dar de data asta tema imi place. Daca nu stiati, va spun eu: Super-Blog 2012 m-a pus sa scriu pe acest subiect, impreuna cu partenerul sau, Real Hypermarket. Am inteles ca la Real ar fi un stand cu produse romanesti, lucru pentru care merita felicitati. Nu despre standul acela voi scrie, ci despre ideea in sine, de a consuma fructe si legume autohtone.

Asadar, sa incepem cu mine. De mine se zice, direct ori in soapta, cum ca as fi egocentrist (Emil-centrist, daca va suna mai bine) si narcisist. Posibil. Pe langa asta,un alt defect al meu ar fi ca as fi ultra-nationalist. Si un nationalism local-oltenesc, care mi-ar fi la fel de daunator. Nu stiu daunator la ce, dar asa mi se spune. Pe baza acestor calitati imi voi crea argumentatia urmatoare. Asadar:

1. Argumentul economic: produsele romanesti sunt mai ieftine. Mie mi-e neclar cum ar putea sustine unii ca niste produse aduse din Polonia (intr-un caz fericit) pot fi mai ieftine decat alea aduse de la Voinesti. Ciudat.

2. Argumentul GUSTULUI: un fruct romanesc natural e tot timpul mai bun si mai gustos decat unul echivalent din alte tari. Or fi merele ori strugurii de import mai mari si mai fara stricaciuni, dar la gust nu se compara. Deloc.

3. Argumentul sanatatii: produsele romanesti sunt MAI SANATOASE. Legat de asta, vazusem mai demult un articol care ne indemna sa consumam fructe DIN ZONA NOASTRA. Cica noi, organismul nostru adica, e obisnuit cu fructele crescute aici. In acest sol. Din acest motiv oricat de sanatoasa ar fi o portocala, pentru romani e mai sanatos un mar. Si legat de asta, un mar CRESCUT LA NOI (atentie, important e sa fie si soi romanesc) e preferabil unui mar polonez. Ori nemtesc.

4. Sunt oltean, deci oricand voi consuma cu placere O LUBENITA DE DABULENI. Si oricate injuraturi as primi, prefer pe aceasta unui „harbuz de Galati” ori unui „Pepene de Oltenita”. Nu frate, ceva OLTENESC vreau eu.

5. Argument patriotic: noi ne plangem ca murim de foame si de saracie, avem cea mai mare populatie rurala din EUROPA (cu toate ca multe orase au fost facute orase doar ca sa nu fie comune), si totusi consumam produse din POLONIA, SPANIA ORI ARGENTINA? De ce am face asta? Un produs romanesc ne aduce, indirect, beneficii. Noi nu ne gandim, refuzam sa ne gandim la ceilalti, insa e un adevar. Un „european” deschis imi va spune: pai ce conteaza ca e facut de roman sau de neamt? Important e produsul, neamtul e si el om! Asa o fi, doar ca eu sunt mai egocentrist. Tin cu mine si cu CEI CA MINE. Eu sunt roman, asa ca doresc in primul rand binele romanilor. Care bine al romanilor, cumva, mi se va transmite si mie.
Un european la fel de deschis ma intrebase la un moment dat: CU CE TE AJUTA PE TINE DACA UN TERITORIU APARTINE ROMANIEI, UNGARIEI SAU E INDEPENDENT (legat de Republica Moldova ori de Transilvania)? Pai ma simt bine sa stiu ca traiesc intr-o tara mare, intr-o tara bogata, iar acea tara este ROMANIA si nu alta. Este de ajuns?

6. Discutasem la un curs de la master despre produsele din piata si cele din hypermarket. Un coleg imi spunea ca el prefera oricand un fruct din super-market ori hypermarket. Eu i-am zis ca e posibil sa fie adevarat daca ne referim la altele, si nu la legume sau fructe. Iar el imi dadea argumentul verificarii: in piata nu stii ce-ti vinde omul, in hypermarket sunt verificate produsele. Posibil sa fie adevarat.

7. O mica paranteza. E tot vorba despre agricultura, dar nu despre legume si fructe. Discutam cu un amic acum ceva timp. Ii ziceam ca nu-mi place laptele din comert. Mie si familiei mele ne aduce lapte „un producator”. Iar acel amic imi zicea: si esti tu sigur ca e bun? Ala din comert e VERIFICAT.
Aceeasi discutie, cu altcineva, despre oua. Lumea are nevoie de verificare. De o stampila oficiala. Daca hypermarketurile ar aduce produse romanesti (oua, lapte etc), ar fi toata lumea fericita. Si nu s-ar mai lasa pacaliti de unii pseudo-producatori din targuri, piete ori de pe marginea drumului.

8. Inchei discutia cu un sentiment nasol avut acum vreo 3 ani intr-un mare hypermarket. Dau de raionul cu fructe. Si vad: MERE – CHILE! PORTOCALE – AFRICA DE SUD! BANANE – ARGENTINA, PERE – SPANIA . Cartofii erau de aproape, din Polonia. Faptul ca avem portocale si banane de cine stie unde e firesc. Desi Spania, Grecia ori Portugalia imi par mai aproape. Si totusi, mere si pere?! Pe bune? Si era cam sezonul lor…

Inchei cu indemnul: HAI LA FRUCTE SI LEGUME ROMANESTI!

ps: Nu stiu daca aveti habar, dar o gramada de magazine mici cumpara marfa din hypermarketuri. Daca hypermarketurile au produse romanesti, vor avea si micile magazine de la parterul blocului.

Salutari ROMANESTI tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !