Fructe exotice. Graviola.

Discutam, nu demult, cu un amic pe tema fructelor exotice. Am consumat si consum fructe exotice, imi plac, insa unele imi sunt complet necunoscute. De ananas, portocale, gref, banane si kiwi le stie toata lumea. Le-am consumat, stim ce gust au, se gaseste peste tot. Sunt insa unele fructe exotice de care nu a auzit aproape nimeni (cel putin in Romania), insa, paradoxal, acestea pot fi mult mai sanatoase. Si, de ce nu, mai gustoase.

O mica paranteza: se spune ca la fructe nu se aplica sintagma: are gust de mancare sanatoasa. Fructele pot fi si gustoase, si sanatoase. Putem da multe exemple in acest sens.

Momentan voi vorbi despre graviola. Intai si intai, cati au auzit, oare, de graviola? Fructul, denumit si Soursoup, se spune ca ar fi un foarte bun medicament impotriva cancerului. In Romania poate fi achizitionat doar ca suc, extract. Este un fruct rar, lucru care-l face cu adevarat mai valoros. Si, sincer, mie imi place si denumirea acestuia. Graviola are o sonoritate misto, desi te poate duce cu gandul si la ceva grav. Avand in vedere la ce este folosita, nu pot spune ca este intamplator.

Ideea acestui fruct, ca de altfel a multor altora, este alta: cate astfel de fructe exotice mai exista? Cate alte medicamente naturale exista, pe care noi le ignoram? Orice am spune, natura ne ofera o gramada de posibilitati, tine doar de noi sa ne fructificam (ce bine se potriveste acest cuvant aici) sau nu.

Legat de aceste fructe exotice, doua lucruri mai am de spus:

1. Sunt un mare fan al lor, in special al citricelor. Deh, sunt o persoana acra. Multi spun despre mine ca as fi lime, nu d-alta, dar lime citit invers este … Emil. Pe acelasi principiu: sunt o persoana acra, dar sanatoasa. Si utila in multe cazuri ­čÖé

2. Nu inseamna ca trebuie sa excludem fructele autohtone. Unii spun ca organismul nostru este obisnuit cu acestea, asa ca fructele autohtone ar trebui sa fie majoritare in alimentatie. Asa o fi, insa excluderea completa a celor exotice nu este deloc de recomandat. In fond, un mar pe zi si de doctor nu vei stii nu este un proverb romanesc. Si nu, nu e vorba de firma producatoare de device-uri cu mar pe spate.

Acum sa va vad: spuneti-mi voi cateva fructe exotice de care a auzit putina lume. Niste fructe exotice … mai exotice ­čÖé , daca-mi permiteti exprimarea asta. Salutari EXOTICE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Fructe exotice. Graviola.

  1. Pingback: Fructe exotice. Graviola.Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !