Friday night – Vineri seara

Friday night – Vineri seara

 

 

 

Am vazut la Dracula un horror romanesc. Da, romanii fac si filme horror. Sau se straduiesc sa faca. Ideea, in sine, este laudabila. Ce a iesit poate fi catalogat doar un experiment. Insa totul pare a fi firesc, gandindu-ne la context.

Intai si intai, regizorul este debutant in lungmetraj, el facand pana acum doar cateva scurtmetraje (niciunul cunoscut). Astfel, faptul ca el a ales sa debuteze in lungmetraj cu un fel de omnibus de 3 scurtmetraje care, cumva, ar fi trebuit sa fie legate intre ele devine ceva firesc.

Iar jokerul, DJ-ul de radio care LEAGA cele 3 povesti, este un personaj dezgustator. Cineva-mi spunea ca cele mai grele roluri sunt cele negative: un rol negativ jucat prost pare jucat de-a dreptul penibil. Personajul oricum a fost construit ca sa-l urasti. Daca-l urasti si pentru cum a jucat e cu atat mai rau.

Bugetul restrans si actorii no-name nu mira pe nimeni. Ceea ce mira este faptul ca filmul nu incanta prin nimic: nu este nimic infricosator, povestile pare ca nu se leaga, dialogurile sunt puerile, iar jocul actorilor este slab. Combinatia este, per total, un mic dezastru, filmul nereusind sa primeasca aprecierile nimanui: criticii vor da cu el de pamant, publicul larg nu va avea niciun motiv sa-l urmareasca, iar fanii genului horror vor pleca din sala profund dezamagiti.

Friday night – Vineri seara este un experiment esuat. Desi nu-mi place sa dau note (si nu o voi da), as putea spune ca nu ia nota de trecere la niciun capitol. Poate doar la intentie, insa in filme intentia in sine nu se puncteaza.

Totusi, ideea de a face un horror romanesc trebuie laudata. Pacat insa ca punerea lor in aplicare are de suferit. Da, mi-as dori un horror REAL, ISTORIC, despre Tepes, asa cum isi doreste si Ioana. Filme precum Dracula Untold, oricat de SF ar fi declarate din start, tot fac rau imaginii Romaniei. Romanii nu au raspuns pana acum in niciun fel acestor nascociri. Mi-as dori, de asemenea, o ecranizare horror a celebrei opere Alexandru Lapusneanu, ceva care sa cutremure spectatorul, dar care sa respecte, pe cat posibil, adevarul istoric.

Pacat insa ca astfel de proiecte nu-s incurajate. Eu, in locul CNC-ului, as face concurs national pentru cateva proiecte de interes national, cele mentionate mai sus fiind doar 2 exemple. Se pare ca cer, insa, prea mult.

Friday night – Vineri seara va mai avea vizionari (urmatoarea va fi miercuri, in Bucuresti). Nu stiu daca va intra si in circuitul normal al cinematografelor. M-as mira sa intre si sa aiba si priza la public. Salutari CINEFILE tuturor!

ps: La multe jocuri de carti, Jokerul este o carte valoroasa, pe care ti-o doresti in mana. Dupa vizionarea Friday night – Vineri seara am inceput sa urasc acea carte. Starneste amintiri neplacute.

 

 

Comments

comments

One thought on “Friday night – Vineri seara

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !