Frankenstein

Romanul Frankenstein sau Un Prometheus modern primeste prima ecranizare in 1931, cu Colin Clive in rolul doctorului Frankenstein si Boris Karloff in rolul Monstrului, regia fiind semnata de James Whale. Intre timp romanul mai primeste o continuare ironica (in 1974, cu Peter Boyle in rolul Monstrului si Gene Wilder in rolul lui Frederik Frankestein, nepotul celebrului doctor Frakenstein, in regia lui Mel Brooks), dar si o re-ecranizare in 1994 (cea mai cunoscuta de pana acum, cu Robert de Niro in rolul monstrului). Am fi putut spune ca acest roman a fost indeajuns de prezent pe ecrane, asa ca cine s-ar fi gandit ca ar mai putea fi re-ecranizat?

Gandurile noastre, ale spectatorilor de rand, se pare ca nu intuiesc intotdeauna intentiile producatorilor americani, Frankenstein primind o ecranizare in format IMAX 3D.

La vizionarea Frankenstein m-am dus, deci, cu urmatoarele asteptari: in primul rand super-efecte, principalul motiv al acestei re-ecranizari in fapt, si, probabil, o poveste mult impodobita fata de cea originala, insa departe de actiunea in sine a cartii. Nu vazusem niciuna dintre celelalte ecranizari, nu citisem cartea, asa ca o comparatie cu povestea originala nu ma interesa, totusi, atat de mult decat din perspective pur obiective. Totusi, avand in vedere titlul, Frankenstein, ma asteptam sa inghet in scaun, sa ma faca sa nu dorm noaptea. De altfel, am mers la film cu o prietena care nu prea este fana a filmelor de groaza (un fel de a spune) si de la care ma asteptam sa intre, la propriu, in scaun de frica.

Cum a fost, de fapt, Frankenstein? Pai:
– Efecte 3D bune, insa in 2014 asteptarile sunt mult mai mari. Cand a aparut Avatarul, revolutia din domeniul 3D-ului, oamenii apreciau cam orice obiecte care veneau spre ei si priveau fascinati la noua tehnologie. Intre timp pretentiile au crescut nitel, iar la un astfel de film posibilitati chiar erau. Asadar, chiar daca nu pot spune ca dezamageste din acest punct de vedere, nici nu incanta pe deplin.
– Povestea este dezamagitoare pana si pentru mine, mi-e frica sa ma gandesc cum o vad fanii adevarati ai cartii… Adam, creatia doctorului Frankenstein, se trezeste in mijlocul unui razboi intre rase, demonii si garguii luptandu-se pentru suprematia pe pamant. Frankenstein este, din punctul de vedere al modului in care fusese conceput, undeva in mijloc, el fiind nevoit sa-si aleaga singur tabara din care sa faca parte.

– La partea de horror dezamagirea este si mai mare: prin sala nu s-a urlat, nimeni nu a plecat mai devreme, de frica, asa ca titulatura de horror la care ma gandeam prima oara este total nemeritata. Numai niste fete de monstruleti ar trebui sa ne inspaimante? Asa arata un horror modern?
– Actiunea nu este insa una plictisitoare, filmul te tine in suspans de la un capat la altul, desi, per total, deznodamantul nu este unul chiar imprevizibil. De asemenea, durata de 90 de minute face ca actiunea sa fie comprimata, astfel incat momente moarte nu prea exista in acest film. Foarte bine, ar zice unii, un Frankenstein de peste 2 ore ar fi fost greu de digerat pentru multi spectatori.

Per total, noul Frakenstein nu este un film rau. Daca este vazut la IMAX este cu atat mai bine. Totusi, nu da pe spate in nicio privinta, deci nu poate fi considerat o revolutie ori un film exceptional. De fapt, nici nu si-a propus asta. Este, deci, tipul de film pe care vrei sa-l vezi musai, insa nu arzi de nerabdare sa te duci din nou la cinema pentru el. Recomand vizionarea lui, poate voi veti avea o alta parere despre el.

Eu, Frankenstein (caci asa se cheama noua ecranizare) este de astazi in cinematografe, fiind adus in Romania nu de doctorul Frankenstein, asa cum ne-am asteptat, ci de Intercom Film. Cartea Frankenstein, in cazul in care doriti s-o cititi, a fost editata de mai multe ori in Romania, ultima editie fiind la editura Polirom. Din pacate, nu prea mai este stoc pe nicaieri, inclusiv pe site-ul editurii ea apare ca fiind epuizata. Puteti incerca insa sa comandati din strainatate versiunea originala, in limba engleza. Salutari CINEFILE tuturor!

La vizionarea Frankenstein am venit in negru. Am zis ca nu pot intampina MONSTRUL in Hawaii… 🙂 Aici, alaturi de o fana a negrului, „ninja” Ioana Raluca Popescu

One thought on “Frankenstein

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !