Fotograf profesionist

Ca tot am interviu cu 2 fotografi pe blog, despre asta voi vorbi si in continuare. Si anume despre importanta unui fotograf profesionist la evenimentul/evenimentele pe care le organizati.

In primul rand sa va zic cam la ce evenimente se preteaza un fotograf profesionist:
– Nunti, botezuri, logodne si taieri de mot (sunt la moda acum si ultimele 2); bineinteles, alaturi de tot felul de aniversari: nunta de argint, de aur sau de ce-o mai fi ea;
– Festivitatea de absolvire a facultatii: stiti voi, fiecare se pozeaza cu diploma, se mandreste cu ea la dusmani & stuff; ii trebuie o poza;
– Sustinerea unei teze de doctorat (am asistat la una unde nu era niciun fotograf si ma rugase un profesor sa fac eu poze; m-am conformat, desi pozele nu au fost nici pe departe acceptabile din punctul meu de vedere);
– Orice alte evenimente importante (am vazut ca se poarta poze oficiale si la vizionari de film).

Sa va dau exemplu o nunta. E clar ca acolo trebuie sa existe un fotograf profesionist. Un nuntas nu-si poate asuma sa pozeze el pentru ca atunci ar rata toata nunta. Nu ar putea dansa, nu ar putea socializa si, la dracu’, nu ar iesi aproape in nicio poza. Ok, face fiecare cateva poze (10-20-30), dar grosul trebuiesc facute de cineva adus special pentru asa ceva.

Pot aduce argumente pentru fiecare chestie in parte, insa nu cred ca este necesar. Aduc insa in discutie alta chestie: cat de mult trebuie sa „licitam” pentru un fotograf? Discutia este asa: te duci intr-un oras de provincie unde e criza de fotografi. Ai de ales o varianta locala ieftina sau sa aduci un fotograf de la tine (din Bucuresti).

Situatia este la fel in conditiile in care nu cunosti „piata” locala. Din acest motiv internetul ar trebui sa va ajute. Cauta de exemplu fotograf pentru nunta Sibiu in cazul in care ai nevoie de asa ceva in orasul Sibiu. Valabil in multe alte orase din tara. Din ce am vazut eu la Andrei Vulpe pare un fotograf bun. Nu ma pricep, dar spun doar ca stie sa se promoveze.

Si da, uneori e mai bine (financiar in primul rand) sa iei un autohton. Daca aduci un fotograf de departe pretul s-ar putea sa fie prea mare. Si am dubii ca se merita (mai ales ca-mi zicea cineva un aspect: un Bucurestean s-ar putea sa nu stie Sibiul, sa nu stie exact unde ar merge niste poze si unde nu; un fotograf profesionist trebuie sa stie foarte bine zona pentru a putea sa scoata ce e mai bun din ea). Desi mai e si aspectul celalalt: banii nu inseamna totul, uneori nu e bine sa te zgarcesti la astfel de chestii…

Ce alegeti voi n-am de unde sa stiu. Eu doar va sfatuiesc sa fiti precauti si sa cantariti bine inainte sa luati o decizie. Va urez succes oricare ar fi ea.

Salutari FOTOGENICE tuturor ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Fotograf profesionist

  1. Emil,
    Imi place acest articol foarte mult, am memorat cele mai importante randuri si desigur iti multumesc pentru articol. Te-am gasit pe google acum cateva zile, de atunci te citesc si chiar merita sa te citesc in continuare.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !