Fotbalul fara surprize este o mancare nesarata

Fotbalul fara surprize e o mancare nesarata

 

Daca ma puneti sa va zic ultimele chestii pe care mi le amintesc de la turneele finale, acestea sunt surprizele. Ok, excludem turneele unde a participat Romania, acolo stiu nu doar rezultatele, ci si marcatorii echipei noastre (nu ca ar fi foarte multi). 

Grecia Euro 2004

De ce imi plac mie surprizele? Pai fix pentru ca p-alea le tin minte. Tin minte Grecia cu al ei parcurs UIMITOR din 2004, tin minte eliminarea Frantei de la mondialul din 2002, tin minte infrangerea Braziliei din Finala din 98, tin minte Coreea de Sud in 2002.

Europeanul trecut, castigat de Spania, nu-l tin minte. Spania a fost o surpriza in 2010, in 2012 nu. Campioana mondiala a castigat si campionatul european. Deloc surprinzator.

Spain Euro 2012

E adevarat, numarul surprizelor trebuie sa fie in limite normale. Oricat mi-ar placea surprizele, o finala Islanda – Albania, desi memorabila, nu ar fi chiar cea mai spectaculoasa.

Acum, poate va intrebati de ce surprizele sunt mai prezente la mondiale decat la europene. Eu am un singur raspuns: la mondiale unele echipe nu se adapteaza. Asta se intampla, bineinteles, in cazul mondialelor desfasurate in tari exotice. Mondialul asiatic a fost plin de surprize, la fel ca cel sud-african. Mondialul nemtesc nu a avut atat de multe surprize tocmai pentru ca jucatorii importanti, chiar si de la echipele sud-americane, joaca in Europa. Mai e un raspuns, pe jumatate (ca sa zic asa): la Campionatul European nu prea sunt echipe FOARTE mici.

Franta Romania Euro 2016

Sa va dau exemplul acestui european. Romania – Franta ar fi fost surpriza daca ar fi fost egal, dar nu una URIASA. Romania, oricum am lua-o, nu e Costa Rica ori Senegal. Anglia – Rusia a surprins pe multi, pe mine nu. Rusia are jucatori buni, are ambitie, iar Anglia joaca destul de haotic. Deci surpriza nu prea e surprinzatoare, daca-mi permiteti aceasta exprimare.

Da, aici voiam sa ajung: Euro 2016 nu a avut pana acum parte de vreo surpriza importanta. Astept, in acest sens, Franta – Albania, astept Portugalia – Islanda. Sper sa fie macar o surpriza majora pana la final, altfel, oricat de bune ar fi meciurile de la Euro 2016, slabe sanse sa tin minte peste ani acest turneu final.

Bine, mai exista sansa sa se nimereasca un meci in care o echipa sa intoarca spectaculos scorul, un fel de Turcia – Croatia din 2008. Adica o surpriza tinand cont desfasurarea jocului. Intr-un sens larg, tot surpriza este si aia.

Asadar, fotbalul fara surprize este o mancare nesarata. As zice necondimentata, dar avand in vedere ca pentru multi romani unicul condiment este sarea, sa zicem ca pentru buna intelegere a comparatiei cuvantul sare este cel mai potrivit. Salutari SURPRINZATOARE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !