Fotbal pentru suporteri (1)

Am gandit acest articol acum mult timp. Ideile lui oricum le-am mai scris intr-o forma sau alta. Acum este un fel de sinteza si reimprospatare a lor.

Situatia sta in felul urmator:
– Rapid si Timisoara au picat pe alte criterii decat cele sportive. Craiova a fost exclusa din fotbal cam la fel.
– Liga 1 a fost insa populata de-a lungul timpului de echipe gen Chiajna, Urziceni ori Viitorul Constanta.

Intrebari sunt multe, majoritatea insa pot fi reduse la intrebarea: de ce patronii prefera sa investeasca in echipe mici, fara suporteri si fara pretentii?

La aceasta intrebare voi incerca sa raspund in acest prim articol, urmand sa continui seria cu alte 2 articole. Asadar, de ce ai iesi in avantaj ca patron daca ti-ai face o echipa de la zero (cu cateva exemple):

1. Intai si intai, echipele de traditie au incaput pe mana catorva indivizi dubiosi. Anii 90 au fost tulburi, afaceristii punand ochii inca de p-atunci pe echipele cu traditie. Cum au pus mana pe ele este alta discutie. Cert este ca un club de traditie precum Rapidul este prins in ghearele unui individ precum Copos, care nu vrea sa-l vanda. Iar la Craiova dubiosii si-au pasat echipa de la unul la altul, patronii fiind unul mai controversat ca altul.

2. Bonus: cand cumperi un club cu traditie cumperi si trecutul acestuia. Care in economia de piata s-ar putea traduce prin datorii istorice. De ce sa platesti tu asa ceva?

3. Multe cluburi sunt proprietatea Primariei (direct ori indirect). Asta inseamna ca nu decizi tu chiar totul p-acolo. Din acest motiv oamenii evita Universitatea Cluj de exemplu (sunt tot felul de trepadusi p-acolo). Iar acolo mai e vorba si de influenta pe care o are Arpad Paskany in oras. Totusi, se pune intrebarea: de ce Paskany a cumparat CFR-ul acum multi ani si nu a cumparat U Cluj? SI ne intoarcem la motivul invocat de mine …

4. Un aspect foarte important: presiunea. Sunt multi patroni care vor sa aiba o jucarie si care nu doresc ca suporterii sa se amestece in afacerea lor. Pardon, in joaca lor. Ioan Niculaie prefera oricand sa investeasca la Astra, o echipa fara suporteri, pentru ca acolo poate face ce doreste. La Petrolul galeria ar trebui sa aiba un cuvant de spus (intr-un fel sau altul).

5. In unele localitati Primaria a creat conditiile necesare. Costurile au fost uneori imense, insa cine tine cont de asa ceva? In Chiajna e nevoie de echipa de Liga 1? Intai au avut pe Concordia 2 ani de zile in liga I, acum au pe Viitorul Constanta mutata. Oare este atat de important ca localitatea numita Chiajna sa aiba echipa in Liga I?

6. In anii 90 Bucurestiul era un El-Dorado pentru fotbal. Aveam la un moment dat in Liga 1 urmatoarele echipe: Steaua, Dinamo, Rapid, FC National, Rocar Bucuresti si Sportul Studentesc. Era absolut enervant sa vedem meciuri cu 200 de spectatori in tribune (Rocar-Sportul era absolut criminal). Fotbal pentru suporteri? Da, maxim 500…

7. Inca ceva: sa facem diferenta intre suporteri. La Craiova, la Timisoara ori la Rapid sunt suporteri „experimentati”. Stiu fotbal, au mai fost la meciuri si sustin altfel echipa. 12 mii de spectatori in Giulesti fac cu totul alta atmosfera fata de 12 mii de spectatori la Vaslui ori la Galati. Dar deh, spectatorii astia vor trebui sa vada meciuri la 11 dimineata, pentru meciuri in nocturna mergeti la Chiajna.

8. Inchei cu un mic „pariu”: indiferent de cine va televiza meciurile, oricand un Craiova-Rapid in B va avea audienta mai mare la tv (dar si spectatori mai multi) decat un Chiajna (Viitorul Constanta) – Ceahlaul.

(va urma)

Salutari MICROBISTE tuturor 🙂

2 thoughts on “Fotbal pentru suporteri (1)

  1. Pingback: Fotbal pentru suporteri (1)Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !