Formator de formatori

Au trecut iata 3 saptamani de cand am terminat acel curs de formator de formatori (desi imi vine sa zic formator de formator, cum am si scris in articolul de dinainte de curs). Am tot zis ca trebuie sa scriu un articol despre si am tot amanat. Intr-un final, iata si articolul. In mod uimitor pentru cei care n-au fost acolo, va fi unul complet de bine. Pentru cei care au fost prezenti va fi ceva firesc. Ei vor putea confirma ca este real tot ce voi scrie in continuare.

Asadar, cu ce sa incep? Cu cate lucruri am avut de invatat? Cu cat deschisi, sinceri si pozitivi au fost colegii? Cu cat de dragute dar in acelasi timp profesioniste au fost trainaritele? Iar acest training a infirmat zicala CE E GRATIS NU MERITA (sau ieftin). Dimpotriva, una din colege tocmai facuse un training platit, de unde se alesese doar cu diploma.

Ca un detaliu tehnic, acest curs de formator de formatori a fost organizat de Euro 26 in colaborare cu ANST si a avut loc la Casa de Cultura a Studentilor. Si a fost gratuit pentru studenti. Despre cum bifam eu conditiile am scris deja. La fel cum deja am scris despre oboseala acumulata pe parcursul cursului.

Sa vedem acum cateva cuvinte despre colegi. Pana sa-i iau pe fiecare in parte, trebuie sa spun o parere generala: mi s-au parut foarte altruisti. Da, asta e cuvantul. Unul nespecific mie (ar zice unii). Si va dau 2 exemple:

1. A fost un exercitiu de grup. Trebuia sa trecem printr-un camp minat. De fapt, erau niste foi de hartie asezate pe jos, 10 x 10 (10 coloane, 10 linii). Pe fiecare linie era un singur loc neminat, restul minate. Trebuia descoperit traseul. Practic, prin incercari repetate. Destul de fun exercitiu, fiecare trecea pe rand . Am descoperit traseul. Apoi toata lumea trebuia sa treaca din nou. Sa-l refaca. „Surpriza”: eu am gresit. Am calcat pe bec (pardon, pe o mina). Rezultatul: toata lumea de la capat. Si desi ma asteptam la reactii negative, toata lumea avea zambetul pe buze. Nimeni nu mi-a reprosat nimic. Oare eu m-as fi comportat la fel in alta situatie?

2. Exercitiu practic. Sa tinem un training de 15 minute. Al meu a iesit naspa. Nu l-am tinut singur. Orisicum. In loc sa-l faca praf, colegii chiar gaseau lucruri bune in el. Unele din ele nu mi-ar fi trecut in veci prin cap. Uau, asta da altruism.

Acum cateva cuvinte despre trainarite. Colegii la sfarsit. Asadar, nu am avut 2 trainarite, ci 3. Initial, au fost Laura si Natalia. Doua tipe foarte dragute si foarte profesioniste. Nu stiu cate traininguri au tinut pana acum, dar pareau ca stiu ce fac. Si-au impartit aproape perfect sarcinile, eu tin partea asta, eu partea asta. Niciodata nu au intervenit una peste alta, tot timpul pareau ca se stiu de-o viata. Si ca au colaborat dintotdeauna. De fapt, era primul training impreuna. Vineri Laura a trebuit sa plece si a fost inlocuita de Miruna. A fost foarte interesant sa te vada un necunoscut tinand training. Si nu zic necunoscut la modul peiorativ. Zic la modul propriu: cineva care nu te-a cunoscut pana atunci. A fost o critica efectiv obiectiva, doar pe baza a cum am tinut trainingul. Oricum, m-as bucura sa-mi mai fie trainarite candva.

Despre colegi intr-un articoll viitor, care va aparea la ora 12 ziua fix. Deja e scris, e programat, asteptati nitel si il veti citi. Nu, nu e de rau, daca asta va doriti.

Cam atat despre cursul de formator de formatori momentan. Salutari (de)FORMATOARE tuturor!

Comments

comments

4 thoughts on “Formator de formatori

  1. Pingback: Colegi deFORMATORI

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !