Fiscalizarea muncii bloggerului – impresii dupa Webstock
Zilele urmatoare voi scrie despre incarcata mea zi de joi-vineri. Da, a fost o zi plina, am mancat o super-mancare chinezeasca, am mers la 2 spectacole de teatru, am calatorit cu trenul 10 ore, am mers la Webstock si m-am culcat dupa vreo 36 de ore de functionat non-stop. La capacitate maxima.
Acum, insa, voi scrie despre cel mai asteptat discurs de la Webstock, cel tinut de Luiza Daneliuc despre fiscalizarea muncii bloggerului.
Acum, sa va zic pe scurt ce s-a intamplat: Luiza a tinut un speech pe aceasta tema, speech-ul fiind aproape limba chineza pentru bloggerii prezenti. La un moment dat ne pusese in fata un slide full de informatii, pe care absolut nimeni din sala nu l-a priceput. Cumva, a refuzat sa-l priceapa.
Totusi, la final ne-a dat link-ul unui Ebook pus la dispozitia bloggerilor, ebook pe care l-am descarcat cand am ajuns acasa si l-am lecturat. Acolo chestiile sunt mai clare, desi nu atat de clare pe cat mi-as fi dorit.
Acum, sa va explic marea mea nemultumire. Nu zic ca Luiza e de vina, nu, (poate) chiar asa-i legea, spun doar ca e absurd. Asadar, ni se spune acolo ca un contract de drepturi de autor, pe persoana fizica, fara alta forma juridica oficiala, s-ar preta doar la advertoriale. La marketingul afiliat si la barter ar trebui musai pfa sau SRL.
Sa luam urmatorul exemplu fictiv: bloggerul Emil Calinescu si firma Elefant. Si acum sa vedem cele 3 posibilitati, in mod concret:
- Bloggerul Emil Calinescu scrie pentru firma Elefant un articol (advertorial). El va pune link catre Elefant pe 2 cuvinte cheie alese de aceasta firma (carti ieftine, Elefant.ro). In schimbul sau va primi bani, o suma fixa. In acest caz, fiscal, este contract de drepturi de autor.
- Bloggerul Emil Calinescu scrie pentru firma Elefant un articol (advertorial?). El va pune link catre Elefant pe 2 cuvinte cheie alese de aceasta firma (carti ieftine, Elefant.ro). In schimbul sau va primi carti. Colaborarea, oficial, va fi barter. Deci va trebui ca bloggerul sa fie inregistrat ca SRL ori PFA.
- Bloggerul Emil Calinescu scrie pentru firma Elefant un articol (advertorial?). El va pune link catre Elefant pe 2 cuvinte cheie alese de aceasta firma (carti ieftine, Elefant.ro). In schimbul sau va primi bani in functie de cate vanzari va genera acesta. Oamenii vor trebui sa faca click prin intermediul blogului sau, din vanzarile facute de acestia bloggerul Emil Calinescu va primi un anumit procent. Foarte mic as zice eu, dar nu conteaza asta. Asta se cheama marketing afiliat. Deci va trebui ca bloggerul sa fie inregistrat ca SRL ori PFA.
Concluzia: pentru aceeasi munca, un articol, bloggerul are incadrari diferite. El scrie, doar asta face, insa in functie de ce primeste si cat, are incadrari diferite. Logic. Firesc. Apropo, link-ul pe Elefant este tot afiliat. Asta ca sa nu aud injuraturi ca va pacalesc sau ceva.
Repet, nu e vina Luizei, asa o fi legea. Doar ca efectul e acelasi: am fost la aceasta prelegere si m-am intors mai nedumerit decat am plecat. Ca mine au fost toti cei prezenti. Ma rog, aproape toti.
Fiscalizarea muncii bloggerului trebuie facuta, insa nu intr-un mod absurd. Dupa mine, nu ar trebui sa conteze daca acesta este UNICUL venit al bloggerului sau el mai are si alt job. In fond, de ce ar conta ca el este angajat sau nu in alta parte? Tu faci aceeasi munca, statul ar trebui sa te impoziteze la fel. Iar scarpinatul cu mana stanga la urechea dreapta, chiar daca se spune ca-i specific oltenesc, ar trebui evitat. Zic. Salutari FISCALIZATE tuturor!
Pentru partea a 3-a nu ar fi mai ușor un link de afiliere ?:-?
Pai asta am zis si eu: link de afiliere. Doar ca pentru acelasi lucru, un articol cu 2 link-uri, sunt platit diferit.
Si te gandesti sa adopti o forma juridica?! 🙂
Am contracte de drepturi de autor cu toti cei cu care colaborez. Sunt in regula.
Si pentru zona de afiliere?! 🙂
Vezi sa nu „abuzezi” de drepturile de autor dupa cum a zis si domnisoara Luiza!
Si da, chiar e o poza reusita! 😉