Fiscalizarea muncii bloggerului – impresii dupa Webstock 2016

Fiscalizarea muncii bloggerului – impresii dupa Webstock

 

 

Zilele urmatoare voi scrie despre incarcata mea zi de joi-vineri. Da, a fost o zi plina, am mancat o super-mancare chinezeasca, am mers la 2 spectacole de teatru, am calatorit cu trenul 10 ore, am mers la Webstock si m-am culcat dupa vreo 36 de ore de functionat non-stop. La capacitate maxima.

Acum, insa, voi scrie despre cel mai asteptat discurs de la Webstock, cel tinut de Luiza Daneliuc despre fiscalizarea muncii bloggerului. 

webstock-2016

Acum, sa va zic pe scurt ce s-a intamplat: Luiza a tinut un speech pe aceasta tema, speech-ul fiind aproape limba chineza pentru bloggerii prezenti. La un moment dat ne pusese in fata un slide full de informatii, pe care absolut nimeni din sala nu l-a priceput. Cumva, a refuzat sa-l priceapa.

Totusi, la final ne-a dat link-ul unui Ebook pus la dispozitia bloggerilor, ebook pe care l-am descarcat cand am ajuns acasa si l-am lecturat. Acolo chestiile sunt mai clare, desi nu atat de clare pe cat mi-as fi dorit.

Acum, sa va explic marea mea nemultumire. Nu zic ca Luiza e de vina, nu, (poate) chiar asa-i legea, spun doar ca e absurd. Asadar, ni se spune acolo ca un contract de drepturi de autor, pe persoana fizica, fara alta forma juridica oficiala, s-ar preta doar la advertoriale. La marketingul afiliat si la barter ar trebui musai pfa sau SRL.

Sa luam urmatorul exemplu fictiv: bloggerul Emil Calinescu si firma Elefant. Si acum sa vedem cele 3 posibilitati, in mod concret:

  1. Bloggerul Emil Calinescu scrie pentru firma Elefant un articol (advertorial). El va pune link catre Elefant pe 2 cuvinte cheie alese de aceasta firma (carti ieftine, Elefant.ro). In schimbul sau va primi bani, o suma fixa. In acest caz, fiscal, este contract de drepturi de autor.
  2. Bloggerul Emil Calinescu scrie pentru firma Elefant un articol (advertorial?). El va pune link catre Elefant pe 2 cuvinte cheie alese de aceasta firma (carti ieftine, Elefant.ro). In schimbul sau va primi carti. Colaborarea, oficial, va fi barter. Deci va trebui ca bloggerul sa fie inregistrat ca SRL ori PFA.
  3. Bloggerul Emil Calinescu scrie pentru firma Elefant un articol (advertorial?). El va pune link catre Elefant pe 2 cuvinte cheie alese de aceasta firma (carti ieftine, Elefant.ro). In schimbul sau va primi bani in functie de cate vanzari va genera acesta. Oamenii vor trebui sa faca click prin intermediul blogului sau, din vanzarile facute de acestia bloggerul Emil Calinescu va primi un anumit procent. Foarte mic as zice eu, dar nu conteaza asta. Asta se cheama marketing afiliat. Deci va trebui ca bloggerul sa fie inregistrat ca SRL ori PFA.

Concluzia: pentru aceeasi munca, un articol, bloggerul are incadrari diferite. El scrie, doar asta face, insa in functie de ce primeste si cat, are incadrari diferite. Logic. Firesc. Apropo, link-ul pe Elefant este tot afiliat. Asta ca sa nu aud injuraturi ca va pacalesc sau ceva.

Repet, nu e vina Luizei, asa o fi legea. Doar ca efectul e acelasi: am fost la aceasta prelegere si m-am intors mai nedumerit decat am plecat. Ca mine au fost toti cei prezenti. Ma rog, aproape toti.

Una dintre cele mai misto poze facute la o conferinta. Nu stiu cum au iesit culorile astea atat de vii, probabil reflectoarele alea sunt eficiente. Cert e ca-mi place enorm :)
Una dintre cele mai misto poze facute la o conferinta. Nu stiu cum au iesit culorile astea atat de vii, probabil reflectoarele alea sunt eficiente. Cert e ca-mi place enorm 🙂

Fiscalizarea muncii bloggerului trebuie facuta, insa nu intr-un mod absurd. Dupa mine, nu ar trebui sa conteze daca acesta este UNICUL venit al bloggerului sau el mai are si alt job. In fond, de ce ar conta ca el este angajat sau nu in alta parte? Tu faci aceeasi munca, statul ar trebui sa te impoziteze la fel. Iar scarpinatul cu mana stanga la urechea dreapta, chiar daca se spune ca-i specific oltenesc, ar trebui evitat. Zic. Salutari FISCALIZATE tuturor!

7 thoughts on “Fiscalizarea muncii bloggerului – impresii dupa Webstock 2016

  1. Vezi sa nu „abuzezi” de drepturile de autor dupa cum a zis si domnisoara Luiza!
    Si da, chiar e o poza reusita! 😉

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !