Filmul #Selfie este o comedie romaneasca cu, despre si pentru adolescenti. De vineri intra oficial in cinematografe, insa eu am avut placerea sa-l vad in avanpremiera ieri dimineata, la Cinema Pro.
Povestea este, in aparenta, destul de simpla: trei colege pleaca de la balul de absolvire a liceului (prea plictisitor) si se indreapta spre mare. Desi mai erau cateva zile pana la bac, ele au decis ca aceasta este aventura vietii lor. Cele 3 colege erau stereotipice:
– Yasmine (Crina Semciuc) era copilul unor parinti cu bani care ii ofera insa doar sprijin material. Ea nu trebuie sa dea socoteala nimanui, are pe mana o masina, are cardul plin de bani si simte nevoia sa se distreze. Tipul de adolescenta cool, se dovedeste ca are o relatie inclusiv cu profesorul de istorie, relatie pe care o ascunsese pana si fata de cele mai bune prietene ale ei.
Flavia Hojdu este cea care o interpreteaza pe Ana, tanara tinuta din scurt de tatal ei
– Pe de alta parte, Roxana si Ana sunt adolescente crescute doar de un parinte, ambele construite in antiteza: Nea Ceausu, tatal Anei, este dur si neintelegator cu fiica lui, in timp ce mama Roxanei este tipul de parinte permisiv si nepasator.
Alaturi de actor Vlad LogiganCele 3 adolescente, foarte diferite in felul lor, erau cele mai bune prietene. La mare intalnesc o gasca de 3 baieti, veniti acolo cu obiective nu tocmai ortodoxe. Lucrurile degenereaza, iar cei 6 tineri ajung in beciurile politiei din Vama Veche. Vor reusi, oare, cele 3 tinere sa ajunga la timp pentru a da examenul de bacalaureat?
Ce avem, de fapt, in filmul #Selfie?
1. Intai si intai, in aparenta, filmul #Selfie pare foarte incarcat. Avem foarte multe personaje si foarte multe situatii. Avem, de asemenea, foarte multe probleme cu care se confrunta adolescentii si adolescentele, multe abordate, poate, prea superficial. Aici enumar:
– Raportarea absolventilor de liceu fata de examenul de bacalaureat. Multi vor spune, dupa acest film: uite, d-aia nu ia lumea bacu. Toti adolescentii gandesc la fel, din ce in ce mai multi actioneaza astfel.
– Relatia adolescent-parinte, cu 3 perspective: familia care nu se ocupa deloc de adolescent, oferindu-i doar bani, alaturi de familia monoparentala. Poate cele 3 situatii ar fi trebuit tratate distinct.
– Relatiile, din ce in ce mai dese, dintre dascal si eleve (se poate si invers: elev si profesoara, insa acestea sunt mai rare).
– Raporturile politistilor cu tinerii. Aici Florin Calinescu joaca un rol cliseic, probabil 3 sferturi dintre glumele spuse in filmul #Selfie au mai fost spuse deja in emisiunile sale televizate.
Cliseele prezente in acest film nu are rost sa vi le spun, nu doar pentru ca as face spoiler, dar mi-ar lua foarte mult timp.
2. Senzatia de film (prea) incarcat este data si de lungimea filmului, aceasta fiind de 2 ore. Este o durata nespecifica atat filmelor romanesti (s-a dus perioada filmelor tip Mihai Viteazu, iar filmele lui Puiu, in peisajul noii generatii, raman o exceptie), cat si comediilor. Prin definitie, o comedie usoara este facuta sa dureze putin.
Alaturi de frumoasa regizoare a filmului, Cristina Iacob3. De fapt, aici cred ca este cheia.
– Intai si intai, producatorii au vrut sa arate cat de pline pot fi cateva zile pentru adolescenti si cate probleme pot avea acestia.
– In al doilea rand, ei au dorit sa faca ceva mai mult decat o comedie usoara. Cat au reusit ramane sa stabileasca publicul.
4. Sonor filmul #Selfie sta foarte bine, putand auzi foarte multe cantece cunoscute. Mi-a atras atentia imnul statiunii Mamaia, pus parca ostentativ.
La sesiunea de intrebari de dupa film, atat regizoarea cat si producatoarea au evitat, diplomatic, raspunsul la intrebare. Si intrebarea fusese pusa ocolit (Acesta este filmul la care facea referire Mazare, cum ca ar promova statiunea Mamaia?), dar nici raspunsul nu s-a vrut a fi clar. Am aflat doar ca primarul Mazare a fost amabil, ajutand foarte mult producatorii.
5. Observ o practica occidentala de promovare a filmului: actori celebri in roluri secundare. Unele roluri sunt episodice, gen Smiley ori Alex Velea, altele sunt un pic mai importante, dar in orice caz secundare. Florin Calinescu, de exemplu, isi joaca foarte bine rolul (este un rol pe care l-a jucat ani de zile la televizor), dar apare doar spre finalul filmului. Tot roluri secundare au si Dan Chisu, Mihaela Radulescu, Nicoleta Luciu (apare cateva secunde) ori George Vintila. Ei sunt in film doar pentru a da bine pe afis. As aplica mai des aceasta tactica. In fond filmele sunt facute pentru public, deci nu ar trebui ca productorilor sa le fie rusine sa atraga publicul la cinema, fie si prin aceste tehnici de promovare.
Apropo de acest aspect, am avut o mica disputa cu o amica bloggerita: ea sustinea ca daca am spus cat de putin au jucat Smiley si Alex Velea in film s-ar chema ca as fi facut spoiler. Nu cred deloc asta, nu cred ca exista cineva care sa NU mai doreasca sa mearga la filmul #Selfie dupa ce a aflat ca Smiley joaca doar cateva minute. SPER.
6. Un aspect interesant: acest film va avea o continuare. Ma bucur enorm sa aud asta. Oare producatorii au citit articolul meu pe aceasta tema? Serios: te straduiesti atata sa construiesti niste personaje pentru ca apoi sa le arunci la gunoi? Filmul #Selfie este, din acest punct de vedere, diferit.
7. Discutia despre titlu este foarte ampla. Aici voi spune, pe scurt, opinia mea despre titlu. Initial, filmul #Selfie pornise cu alte titluri. Pe primul nu-l mai tin minte (ceva cu Teen, astept sa fiu corectat aici), dar al doilea mi-a atras atentia: Liceenii 2000. Sincer, MA BUCUR ca nu a fost lansat cu acel titlu. Mi se pare, pe de-o parte, foarte comunist. Pe de alta parte mi se pare potrivit pentru un film din anii 90. Doar atunci anii 2000 reprezentau o fascinatie. In 2014 un astfel de titlu, oricum am lua-o, mi se pare INVECHIT. In plus, ar fi legat acest film, in mod nedrept, de precedentele filme cu Liceeni. Nu le contest valoarea, pentru vremea lor au fost bune, dar asemanarile dintre ele sunt mult prea putine si prea vagi. Din punctul meu de vedere, titlul Liceenii 2000 ar fi atras un public nostalgic, insa ar fi gonit tanara generatie din cinematografe. Acest lucru nu era deloc de dorit.
Filmul #Selfie are un titlu foarte bun, cu potential, insa exista un mare pericol: hashtagul #Selfie este PREA popular. Ideea este simpla: toate postarile despre filmul #Selfie (inclusiv cele de pe bloguri) vor aparea pe twitter si pe facebook cu hashtagul respectiv. Hashtagul respectiv ajunge, insa, la toti cei care cauta poze selfie. Acestia pot fi din India, din Pakistan, din SUA, din Marea Britanie. Ajunge cu greu la publicul sau tinta, existand riscul ca paginile de facebook ori de twitter aferente sa primeasca like-uri DIN OFICIU de la fanii selfie. Trebuie foarte mare atentie din acest punct de vedere. E drept insa, titlul are un potential foarte mare in strainatate, chiar sunt curios ce vanzari va avea in afara Romaniei.
Stiu cu ce intrebare ar trebui sa inchei: Mi-a placut sau nu filmul #Selfie? Din pacate, mi-e foarte teama sa raspund la ea. Acum 10 ani mi-ar fi placut cu siguranta. Acum 10 ani ma uitam aproape obsedant la filme de genul. Filmele care imi placeau atunci imi plac si acum, gen seria American Pie. Insa privesc cu oarecare reticenta noile filme cu adolescenti. Probabil pentru ca adolescenta lor difera de adolescenta mea. Obiectiv vorbind, filmul nu este deloc rau: vizual arata bine, face o reclama foarte buna litoralului, abordeaza foarte multe probleme cu care se confrunta adolescentii si are niste faze foarte comice. Din pacate insa nu par a (MAI) fi publicul tinta pentru astfel de filme. Filmul #Selfie tinteste adolescentii si parintii de adolescenti. Am trecut de adolescenta, iar parinte nu sunt (inca). Nu ma innebunesc, deci, dupa acest film, insa publicul tinta probabil il va aprecia la adevarata valoare. Despre acest aspect voi scrie insa, pe larg, un alt articol.
Filmul #Selfie SIGUR va prinde la adolescenti, personal chiar le recomand sa mearga in cinema sa-l vada. Sper, totusi, ca adolescentii sa NU se ia dupa cele 3 tinere din film si sa plece la mare cu cateva zile inainte de bac.
Filmul #Selfie, produs de Zazu Film si MediaPro Pictures, va fi lansat in cinematografe vineri, 9 mai, fiind distribuit de MediaPro Distribution. Salutari TINERESTI tuturor!
ps: Poate nu mi-a placut atat de mult filmul #Selfie, dar pozele Selfie imi plac. Va arat cel mai bun Selfie pe care mi l-am facut eu vreodata.
Poza nu este facuta la Filmul #Selfie, dar se potriveste perfect in peisaj
Emil, si adolescenta mea difera de a lor sau de a ta .. si tot am plecat la munte cu cateva zile inainte de bac. Si acolo la munte s-a decis viitorul meu – acolo m-am hotarat ce facultate sa urmez .. da, atunci cu cateva zile inainte de Bac, asta dupa ce timp de 1 an de zile m-am pregatit pentru altceva.
Nu am vazut filmul, inca, abia astept sa-l vad .. cred totusi ca e vorba de o calatorie initiatica a celor 3 fete.. era necesara o astfel de experinta inainte de a intra in lumea reala, de a se maturiza.
Poate-s eu mai „incuiat”, dar n-as fi facut asa ceva. AM dat multe examene la viata mea. Nu stiu cat am invatat din cat trebuia, dar stiu un lucru: m-am dus de fiecare data concentrat si deloc obosit. Asta mi-am propus
Fara sa fiu misogin, poate fetele gandesc altfel. Pentru ca am auzit o gramada de amice care au facut asta si carora le-a iesit. AMICI, baieti, care sa faca asta, n-am auzit. O exista o explicatie in sensul asta.