Daca tot am avut parte de filme istorice (cu duiumul), e timpul sa si scriu despre ele. Asadar, ce-s acelea FILME ISTORICE?
Voi face o mica tipologie a acestora. Mentionez ca acest articol este parte a prezentarii pe care am avut-o la Rasnov. Asadar, filmele istorice sunt de 4 feluri (dupa mine):
1. Filmele documentare
Aici controversa este foarte mare. Pe de-o parte exista persoane care considera ca doar documentarele ar fi cu adevarat filme istorice. Pe de alta parte altii considera ca acestea n-ar fi efectiv filme. Cica pe discovery nu se dau filme, filmele le vedem doar pe hbo.
De asemenea, exista persoane care considera ca filmele istorice se impart in documentare si ne-documentare. Cu asta sunt de acord, doar ca doresc sa fiu nitel mai precis. Urmatoarele categorii vor fi de fapt sub-categorii ale „ne-documentarelor”.
Asadar…
2. Filme artistice cu personaje istorice reale
Aceste filme erau emblema cinematografiei romanesti inainte de 1989. Mihai Viteazu, Burebista, Decebal, toti au fost transpusi pe micul ecran. In cinematografia straina avem , ca ultim exemplu, „The Iron Lady”.
La noi (asta am aflat la Rasnov) se dorea o „epopee nationala cinematografica”, adica toata istoria noastra sa fie ecranizata. Oricat v-ar parea de absurd, mie mi se pare o idee buna. Da, astept pietrele, dar doar daca promiteti ca veti tinti bine.
3. Filmele de „istorie sociala”
Un film actual, despre problemele sociale, va deveni peste 20 de ani film istoric. Morometii si Ion, 2 ecranizari ale unor mari romane, sunt acum filme istorice. Asa se traia atunci. De asemenea, s-au facut dupa 90 foarte multe filme despre cum se traia in comunism. E clar ca acelea sunt filme istorice. Ultimul film de acest gen vazut de mine este „Visul lui Adalbert”, pe care-l recomand.
4. Filme pseudo-istorice
Aici exemplul cel mai bun este „Abraham Lincoln – vanator de vampiri”.Filmele de genul asta iau un personaj real, baga 2 fapte reale si verificabile (pentru a-i da credibilitate), pentru ca apoi sa bage niste chestii inventate.
Legat de filmul invocat, am avut diverse contradictii. Cineva imi zicea ca filmul in fapt e sincer, in fond cine ar crede ca Abraham Lincoln ar fi vanator de vampiri? De fapt alte filme ar fi mai periculoase, si aici as invoca „Anonymus”, despre opera lui William Shakespeare . La fel ar sta lucrurile si in cazul filmelor gen Codul lui Da Vinci. Cica ar fi mult mai sincer vanatorul de vampiri. Legat de propaganda din filmele „istorice” intr-un articol viitor.
Astea erau cele 4 categorii de filme istorice din prezentarea mea. Totusi, mai trebuie adaugata una.
5. Filme vechi
Acestea apartin „istoriei cinematografiei”. Am vazut filme mute (urmeaza sa vad si Artistul, pe care spre rusinea mea inca nu l-am vazut) si voi mai vedea. Da, istorie inseamna si sa vezi cum se faceau filmele la 1950.
Intr-un articol viitor voi scrie despre propaganda. Si cum filmele istorice (ori cu iz istoric) au fost, sunt si cu siguranta vor fi folosite pentru propaganda.
Salutari ISTORICE tuturor!