Vi se pare fortat sa pun egal intre filme istorice si filme de propaganda? Eu voi incerca sa arat ca nu.
Intai, evoc 2 articole anterioare pe acest subiect: filme istorice ; filme de propaganda .
Acum sa explic nitel termenul de propaganda. In privinta termenului de „filme istorice” cred ca lucrurile sunt clare, voi folosi tipologia din articolul citat.
Voi lua definitia propagandei din dexonline: „PROPAGÁNDĂ ~e f. Răspândire în mase a unor idei, concepții sau cunoștințe (cu un anumit scop politic)”. Una din ele, bineinteles.
Apropiat de termenul de propaganda este termenul de manipulare. Desi o sa primesc ceva reprosuri (mai ales de la sociologi), eu consider ca cei 2 termeni sunt foarte apropiati. De fapt, propaganda este o manipulare cu scopuri politice.
Acum sa luam filmele istorice. Zisesem ca-s de 5 feluri. Excludem filmele pseudo-istorice (care pot avea rolul lor manipulatoriu, si care, dintr-un anumit punct de vedere, se pot dovedi mai periculoase ca celelalte) si filmele din categoria a V-a (acelea de istorie a cinematografiei). Ramanem cu 3 categorii, dintre care cele de „istorie sociala” au un caracter mai putin pronuntat manipulatoriu. Desi propaganda „profesionista” o regasim acolo.
Sa le luam pe rand:
1. Documentarele
Exista si documentare obiective (prezinta toate punctele de vedere), dar in majoritatea cazurilor documentarul prezinta o singura perspectiva. A unui singur istoric. Daca acel istoric are sau nu interese este o alta discutie. Dar ganditi-va la actul de la 23 august. Pe baza unor adevaruri istorice, putem face un film in care sa-l prezentam pe rege drept erou, dar si un film in care sa-l prezentam drept tradator. Fiecare film va avea adevarul sau, va fi bun in felul sau. Si intr-un fel va manipula. Oameni care stiu putina istorie sau oameni foarte tineri. Ei sunt „tinta”. Ei , pe baza unui astfel de film, isi vor schimba sau isi vor forma un punct de vedere conform documentarului.
Altele, asa cum am aratat in celalalt articol citat, sunt filme documentare facute special pentru propaganda. Mai multe aflati acolo.
2. Filmele artistice cu personaje reale
Manipularea este clara si aici. Ma gandesc la Iron Lady. Oamenii, dupa ce au vazut filmul, au impresia ca „Doamna de Fier” chiar este o persoana senila, care are halucinatii. Nu stiu daca e asa, dar multi au iesit de la film cu acest gand. Sau la Anonymus: lumea a iesit de la film convinsa ca William Shakespeare e un impostor. Si ca altul i-ar fi scris opera. E asa, nu-i asa, filmul asta a facut. A influentat o mare masa de oameni (habar n-am cati). Si i-a facut sa creada ceva. Interesul aici NU este politic, deci nu este propaganda. Dar este manipulare. Interesele? Habar n-am. Poate sa nu fie neaparat un interes efectiv. Pur si simplu un film controversat aduce bani. Atat de simplu…
3. Filme de „istorie sociala”
Si aici lucrurile pot fi manipulatoare. Poti prezenta situatia dinainte de 89 ca infloritoare, dar si mizerabila. Poti prezenta activistii de partid ca niste oameni prosti, inculti si ai dracu’, sau ii poti prezenta ca oameni de treaba. Sau sa doresti sa arati ca erau SI oameni de treaba printre ei.
Nu pot afirma ca TOATE filmele de istorie sociala sunt manipulatoare. Tu prezinti o intamplare, reala sau imaginata. Ea va influenta gandirea unor oameni. Ca tu ti-ai propus sau nu sa faci asta este cu totul altceva.
De altfel, e impamantenita ideea cum ca toate filmele ar fi , in felul lor, manipulatoare. Hai sa ne gandim nitel la comedii. Asa-i ca aproape toata lumea are impresia ca in liceele americane nu se invata nimic si ca toata lumea doar se distreaza? Prin ele s-a cultivat „visul american”. Cati oameni, liceeni , studenti si ce-or mai fi ei, nu si-au dorit sa ajunga ACOLO?
Acum ar trebui sa trag o concluzie. Ar trebui sa spun daca sunt sau nu manipulatoare. Din pacate, o sa va dezamagesc. Si o sa afirm ca in functie de ce consideram noi „propaganda” si „manipulare” , putem considera si filmele astfel. Eu la consider a fi manipulatorii – de propaganda in proportie de 70-80%. Bine, discutia (eu mi-am spus punctul de vedere, nu inseamna ca este unicul) despre filme istorice poate fi si ea facuta. Ce este ala un film istoric? Care este „delimitarea” dintre unul istoric si unul ne-istoric.
Salutari MANIPULATOARE tuturor!
One thought on “Filme istorice … filme de propaganda”