Filme indiene in cinematografe!

Incep cu sfarsitul si exclam: in sfarsit vom avea filme indiene in cinematografe! De ce zic in sfarsit? Pentru ca, pana acum, NU am avut asa ceva. Motivele sunt diverse, voi incerca sa presupun cateva. Personal astept de cativa ani buni sa vad la cinema asa ceva. Am tot intrebat: bai, da filme indiene in cinematografe pe cand?

De ce n-am avut filme indiene in cinematografe pana acum? Pai:

1. La noi, filmele indiene sunt asociate cu manelele, iar manelele sunt asociate cu tiganii. Manelistii (cocalarii) se uita la filme indiene. Altfel, tu, ca si om normal, cica n-ai voie sa te uiti la asa ceva.

2. Imediat dupa 90 trendul a fost de a refuza ce avusesem inainte. Oamenii erau ahtiati dupa filme occidentale si in special americane. Filme indiene avusesem si-n perioada comunista, nu era ceva nou.

3. Probabil au existat si argumente administrativ-economice: filmele indiene au distribuitorii lor, nu au distribuitorii internationali cu care deja se semnasera contractele pentru restul filmelor. Nu stiu, aici probabil ne va putea lamuri cineva care lucreaza in industria asta.

De ce cred ca vor avea succes? Simplu:

1. Filme indiene in cinematografe am avut in perioada comunista si erau salile pline.

2. Filme indiene avem la tv si au succes enorm. Chiar avem un post special pentru filme indiene. Cate tari din lumea asta au asa ceva?

3. Filmele romantice, telenovele sud-americane, filme romantice americane (gen Titanic), au avut succes enorm in Romania. De ce n-ar avea succes si filmele indiene?

De ce astept cu nerabdare sa vad filme indiene in cinematografe? Si, mai ales, de ce abia astept sa apara filme indiene in cinematogrfe… Simplu:

1. La filmele indiene farmecul este muzica lor. Iar eu acasa nu am un sistem audio atat de performant. Plus ca pana acum cativa ani nu se gaseau filme indiene de cumparat, originale, in magazine, asa ca trebuia sa ne descurcam cu variantele mai putin legale, care nu erau intotdeauna de o calitate foarte buna. Cand am varianta originala, buna, nu apelez niciodata la varianta pirat. Cand insa n-am incotro si chiar vreau sa vad un film, apelez la unica varianta la indemana…

2. Sunt curios ce public se duce la astfel de filme. E curiozitatea mea personala. Refuz sa cred ca toti sunt cocalari si ascultatori de manele. Si va dau si un exemplu: Vlad Dulea. O fi si el manelist? Parca nu…

3. Legat de asta, sunt curios cum vor trata bloggerii si criticii de la noi (din online si din offlie) filmele indiene. Ce „note” vor primi filmele indiene.

De ce va sfatuiesc si pe voi sa urmariti filme indiene in cinematografe? Pai:

1. Vedeti si altceva comparativ cu filmele cu care sunteti deja obisnuiti. Nu vreti sa mai schimbati nitel atmosfera?

2. Nu veti mai aprecia kitchuri pseudo-indiene gen Best Exotic Marigold Hotel ori LIFE OF PI. De ce le apreciati? Simplu: pentru ca sunteti si voi fascinati de India ca tara, de atmosfera d-acolo, de accentul foarte simpatic al indienilor. Doar ca nu vreti sau nu aveti unde sa urmariti filme indiene ORIGINALE. Pun pariu ca 90% din fanii Life Of Pi n-au vazut in viata lor 3 filme indiene originale. Daca ar fi vazut, peste jumate n-ar mai fi apreciat asa ceva (in afara de efecte, nu e nimic de vazut la acel film).

3. Spuneti ca filmele indiene sunt doar romantic-siropoase? Va inselati. Va dau doar 2 exemple:

– Una din cele mai bune comedii vazute este 3 idiots (despre care a pomenit si Vlad Dulea). Va arat in continuare melodia din film (una din ele). Eu o  am in mp3 player de vreo 2 ani, de cand am vazut filmul, si o ascult cu placere de fiecare data:

Detalii despre 3 idiots gasiti pe IMDB.

Enthiran (SF Indian). Concureaza cu succes cu SF-urile de top din SUA. E adevarat, nu e 3D (sau nu l-am vazut eu 3D), dar merita vazut. Detalii despre Enthiran gasiti pe IMDB si wikipedia (cica e cel mai scump film indian facut vreodata; sau asa era in 2010, detalii AICI).

Asadar, ma bucur enorm ca vom vedea de acum inainte filme indiene in cinematografe. Responsabili pentru acest lucru sunt cei de la BML Entertaiment (detalii despre ei gasiti pe FILMINDIAN.RO si pe paginile de facebook BML entertaiment si FILME INDIENE).

Primul film indian pe care-l aduc va fi Jab Tak Hai JaanAtat timp cat voi trai, care va intra in data de 18 octombrie. Detalii despre Jab Tak Hai Jaan – Atat timp cat voi trai gasiti pe pagina sa de facebook.

Inca un aspect: ma bucur ca exista cinematografe mari, precum Cinema City, care accepta sa ruleze filme indiene (Jab Tak Hai JaanAtat timp cat voi trai va intra de vineri in Cinema City). Pana acum, unul din lucrurile auzite des era „nu vor cinematografele sa se asocieze cu asa ceva). Uite ca vor 🙂 Felicitari Cinema City.

Sa ne bucuram asadar de vizionarea a cat mai multe filme indiene in cinematografe. Salutari INDIENE tuturor!

9 thoughts on “Filme indiene in cinematografe!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !