Filme in aer liber. Bucuresti. Rasnov.

Cand a fost ultima oara cand ati auzit de filme in aer liber in orasul vostru? Orasul meu este, din pacate, Bucurestiu, iar aici sunt foarte putine filme in aer liber. Iar cele care sunt au ceva probleme.

Sa va zic experientele mele personale in aceasta privinta:

1. Anul trecut am fost la Rasnov, la festivalul de film istoric. Acolo seara sunt filme in aer liber, sus la cetate. Atmosfera e foarte misto, pacat ca e nitel cam racoare, dar daca esti pregatit cu hainele potrivite e ok.

2. In Bucuresti tocmai am fost la Kapringen – Deturnarea, proiectie in aer liber la MTR. Atmosfera la fel a fost foarte misto si a fost amplificata si de calitatea filmului.

3. Legat de Bucuresti am aflat ca sunt filme in aer liber in Parcul Tineretului. Asta dupa ce in primavara proiectasera ceva filme prin IOR.

In provincie nu stiu situatia, insa in Bucuresti va zic eu: e destul de complicat. Oriunde ai pune filme in aer liber va fi nasol din cauza transportului. MTR-ul este in centru, dar daca locuiesti in Militari tot iti ia taxiul minim 20 de lei. Daca e vorba de Tineretului pretul este iarasi … exploziv. La Rasnov e ok: mergi pe jos maxim jumatate de ora si ai ajuns in ce parte a orasului ai dori. Prin alte orase de provincie e cam la fel.

In sinea mea mi-am zis: bai, ce marfa e sa vezi filme in aer liber. Insa apoi mi-am dat seama cat de greu e si de ce n-au succes. Filme in aer liber in Slatina mea natala s-ar putea proiecta usor, la fel in multe alte orase. Insa in Bucuresti e cam nasol. Ne-or invidia unii ca traim in Capitala tarii, dar are si unele chestii negative.

Sa va zic acum de festivaluri. Pai lucrurile au stat asa: am fost blogger acreditat la 2 festivaluri de film in Bucuresti, Cinepolitica si B-est. La ambele au fost 2-3 cinematografe (Studio, Elvira la primul festival, iar la al II-lea era in plus NCRR din cadrul MTR). Totul se intampla inauntru. La TIFF, in CLUJ, seara erau filme in aer liber (in mai multe locatii, nu doar intr-una). Nu am fost la TIFF, dar am inteles ca a fost foarte misto. Si nu sunt motive sa nu fi fost.

OK, cand proiectezi filme in aer liber esti dependent de vreme, dar daca e vorba de un cinema care e si inauntru si afara nu e asa nasol. La MTR de exemplu as organiza proiectii afara, iar daca se anunta ploaie proiectia se muta inauntru.

Iar daca tot e vorba de propuneri, am si eu 2:

1. Sali semi-acoperite. Stiti voi, locatii cu acoperis dar fara geamuri. Esti aproape afara, nu putrezesti intr-o sala de cinema, insa filmul ruleaza si cand ploua.

2. Sali sus pe mall-uri. Serios, la Sun Plazza au amenajat o plaja la inaltime (ideea nu e chiar rea), de ce n-ar amenaja si o locatie de vizionare de filme? Ar putea fi chiar pe acea plaja la inaltime. Ca e semi-acoperita ori neacoperita nu ar conta. Iar acolo in Sun ar fi simplu: ar pastra o sala libera, iar daca se anunta ploaie toti spectatorii intra in sala aceea pastrata special. Nu e deloc greu.

In Baneasa facusera drive-in-ul ala. Ca si idee e originala, dar parca n-as sta in masina la film (mi se pare ciudat). Nici nu stiu daca mai e. Dar a sta afara sa vad un film mi se pare chiar misto.

Daca mai aveti propuneri legate de filme in aer liber ori aveti de povestit experiente e indicat s-o faceti. Eu am zis ce am avut de zis. Salutari CINEFILE tuturor!

ps: De vineri 2 august sunt din nou la Rasnov, la festivalul de film istoric, unde vor fi proiectate si anul asta filme in aer liber. Pe cine mai intalnesc p-acolo?

2 thoughts on “Filme in aer liber. Bucuresti. Rasnov.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !