Filme de propaganda

Filme de propaganda fac doar regimurile totalitare …

Filme de propaganda erau toate filmele facute inainte de 89 …

Filme de propaganda sunt toate filmele lui Sergiu Nicolaescu facute inainte de 89 …

Si stereotipurile pot continua. Cate oare sunt adevarate? As tinde sa cred ca niciunul . Cel putin dintre cele enuntate mai sus.

La Rasnov am avut posibilitatea sa vad multe filme istorice. Si de la noi (foarte putine), dar si din strainatate. In multe situatii propaganda era mult mai gretoasa decat propaganda noastra. Sa va dau cateva exemple:

– propaganda ecologista amestecata cu cea politica – un film facut de democratul Al Gore, unde amestecul ecologie si politica imi provoaca greata; la fel si in cazul Zeitgeist , un film in 3 parti; am vazut doar partea a III-a la Rasnov si am plecat cu un guest extrem de amar;

-propaganda britanica din anii 50 mi se pare muuuuuuuuuult mai gretoasa ca cea de acum; era un film (nu i-am retinut numele) in care era aratat bravul politist britanic, cel care stie de toate si care face de toate; parea mult mai tare ca James Bond;

– propaganda evreiasca , pana la un punct corecta, de la un punct devine si ea nedigerabila;

– propaganda politica pe baza traumelor altora – a fost un film despre revolutiile arabe (mai ales cea din Tunisia) ; filmul nu a zis absolut nimic nou, era facut doar pentru propaganda;

– filmele americane de propaganda – conform filmelor, razboiul din Vietnam a fost castigat, cel din Somalia la fel, cel din Coreea la fel. Istoria ne zice altceva…

Si acum sa raspund (daca mai e nevoie) la intrebarile de mai sus:

– Clar nu. Filme de propaganda se fac peste tot. Problema regimurilor totalitare (a unora) este ca dau voie sa apara DOAR filme de propaganda sa apara. Si ca cenzureaza alte filme care deranjeaza.

– Nici asta nu este adevarat. Dar intr-adevar, proportia celor de propaganda era foarte mare. Proportia deranja, nu filmele in sine.

– Aici este un semn de intrebare. As tinde sa cred ca nu. Dar as putea accepta si o argumentatie solida contrara. IN cazul in care ea exista.

O intrebare interesanta, la care voi incerca sa raspund in articolul urmator, este: toate filmele istorice sunt filme de propaganda? Dar asta intr-un articol viitor.

Salutari PROPAGANDISTICE tuturor!

Comments

comments

5 thoughts on “Filme de propaganda

  1. Ma omule, tu esti TURC? Ti-am zis de 10 ori si iti repet: JOIA e ziua mea de lepse! O voi prelua JOI!

    PUNCT!

  2. Sergiu Nicolaescu sustine ca filemele lui istorice nu sunt propaandiste. Cat despre restul, impartasesc cam aceeasi parere:)

  3. ultimul si cel mai gretos documentar de propaganda peste care am dat e cel cu Vanunu.
    http://www.youtube.com/watch?v=dR5NnV7PaRE

    asta nu arata ca si cum ar fi fost 18 ani izolat intr-o celula si maltratat, ci dimpotriva, zici ca si-a petrecut 18 din viata in Bahama. iar daca hollywood a ajuns sa faca film artistic pe tematica asta si de la nu stiu care post u.s.a au ajus sa spuna ca ar merita premiul nobel, e clar ca e o vrajeala obosita de propaganda a iudeilor.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !