Fiecare om ar trebui sa aiba un minimum de cunostinte medicale

minimum de cunostinte medicale recoltare sange din cordon ombilical

Fiecare om ar trebui sa aiba un minimum de cunostinte medicale, pentru ca indiferent cat de sanatosi suntem, in multe momente luam decizii medicale. Unele decizii pe care le luam ne afecteaza doar pe mine, altele, insa, afecteaza mai multe persoane.

De pilda, suntem nevoiti sa luam decizii pentru copilul nostru. Prima mare decizie este daca sa facem sau nu copii si in ce conditii. Simplul fapt ca vom face un copil este, in sine, o decizie, una care nu trebuie luata automat, nu este subinteleasa nicicum.

Iar atunci cand vorbim despre copii, despre deciziile luate, unele dintre ele trebuie luate inca dinainte de a se naste. Cel mai bun exemplu este recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, caci sangele din cordonul ombilical este infinit mai valoros decat recoltarea simpla a celulelor stem. Se pare ca acest sange ar fi eficient inclusiv in tratarea autismului.

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii - o mentalitate complet gresita!

La fel de eficient ar fi si-n tratarea problemelor neurologice. Acestea din urma sunt in mod gresit vazute drept probleme specifice varstei a treia.

In plus, sunt situatii in care tu ca manager de companie ori, ca-n cazul vremurilor actuale, tu ca decident, ca om politic, trebuie sa iei decizii medicale. Trebuie, deci, ca fara prea multe cunostinte medicale sa decizii in acest domeniu ori macar sa stii in cine sa te increzi. De asemenea, alti oameni care sunt la fel de responsabili cu cei din jur sunt ziaristii si formatorii de opinie, cei care trebuie sa discearna informatiile adevarate de fake-news-uri. Apropo de celulele stem, pe care le-am pomenit mai sus, exista o tona de suplimente medicale care se lauda ca ar contine celule stem. Un minimum de cunostinte medicale te fac sa nu crezi astfel de reclame mincinoase, iar ca ziarist un minimum de deontologie profesionala te vor impiedica sa propagi, in coltisorul tau de presa, online sau offline, asemenea fake-news-uri, reclame mincinoase. Aceste reclame mincinoase, apropo, propagandu-se si intrand adanc in mintea oamenilor ii vor face pe multi sa ia decizii gresite in ceea ce priveste copilul lor. Cum adica doar acum putem decide, am vazut eu la televizor produse cu celule stem, se pot lua si de la altii, lasa ca stim noi mai bine…

placenta inghetata folosita drept tratament
Sursa foto: wikipedia (link-ul este cel din paragraful imediat urmator)

De mentionat, in cazul recoltarii celulelor stem, de oriunde ar fi ele recoltate, este ca procedura nu este deloc periculoasa, atat mama, cat si bebelusul fiind in perfecta siguranta. In lipsa unei recoltari la nastere, o importanta sursa de sanatate se iroseste. Iar daca va intrebati la ce ar putea fi utila placenta, in afara cazurilor grave, va zic doar atat: placentophagia.

Sunt 4 tipuri de celule stem:

  • Celule stem hematopoietice din sangele ombilical,
    Celule stem mezenchimale din tesutul de cordon ombilical si tesutul placentar,
    Celule stem hematopoietice din sangele din placenta, respectiv tesutul placentar,
    Celule stem endoteliale din placenta.

Sper ca acest clip este clar pentru toata lumea. Eu va mai zic doar despre Cord Blood Center, cel mai important centru de recoltare a celulelor stem. Ei au livrat un numar de 78 de probe in toata lumea, numarul de probe utilizate in Romania, la Instititul Fundeni, fiind 8.

Stiu ca poate nu am fost extrem de clar, nu stapanesc foarte bine notiunile medicale legate de copii, insa in ceea ce priveste propria persoana detin acel minimum de cunostinte medicale care-mi permite sa iau decizii corecte pentru propria persoana. Sa fiti convinsi, insa, ca atunci cand va fi cazul, voi stapani foarte bine notiunile care vor viza persoanele care vor depinde de mine.

Fiecare om ar trebui sa aiba un minimum de cunostinte medicale, iar fiecare blogger trebuie sa aiba minimum o participare la Super-Blog. Acest articol este inscris in competitia Super-Blog 2020, loc unde, din punct de vedere medical, lucrurile stau foarte bine: inca nu am nicio penalizare. Mai mult nu s-a putut, ca sa zic asa.

Comments

comments

2 thoughts on “Fiecare om ar trebui sa aiba un minimum de cunostinte medicale

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !