Fictiunea prinde viata la Cartepedia

fictiunea prinde viata

Prietenii de la Cartepedia au o sectiune tare faina, intitulata Fictiunea prinde viata. Luand ad litteram expresia in cauza, am cautat printre cartile din aceasta sectiune si mi-am imaginat cum ar fi sa traiesc intr-o astfel de lume. Cum m-as simti eu daca acele lucruri ar fi adevarate.

Voi da doar 3 exemple de carti:

Scandalul – Fredrik Backman

Nu stiu daca la noi hockey-ul este atat de popular, dar ma gandesc ca as putea oricand inlocui acest sport cu fotbalul. Asadar, cum ar fi sa traiesc intr-un oras mic, a carui viata sociala si economica depinde de rezultatele echipei de juniori? M-as putea pune, deopotriva, in pielea unuia implicat direct in activitatea echipei ori, dimpotriva, in pielea unuia care nu poate influenta in mod direct acele rezultate. Ori le poate influenta STRICT prin prezenta sa in tribuna.

Ma gandesc la scandalul sexual, caci despre asta este vorba in carte, un scandal sexual, un viol, si la modul in care m-as pozitiona eu. Eu, Emil Calinescu, cui as da dreptate? Pe cine as crede? In cine m-as increde? Si, aici e problema: la varsta actuala, de (aproape) 33 de ani, m-as pozitiona la fel precum as face-o la 25, 20 sau 18?

Despre carte am scris aici. Acum impresiile sunt clar la rece, la luni bune dupa lectura.

Palaria presedintelui – Antoine Laurain

Sunt mare fan al palariilor, asa ca aici, cel putin teoretic, imi este usor sa ma transpun, in cazul acestei carti fictiunea prinde viata destul de usor. Doar ca in practica realitatea ma loveste direct … in moalele capului.

Pe scurt, un tip ia masa cu Presedintele Frantei. Seful statului francez isi uita palaria in restaurant, tipul o ia, o pune pe cap si … se transforma. De la el trece succes prin mai multe maini, pardon, capete, fiecare om suferind transformari uluitoare. Nu intru in detalii, cum nu intru nici in detaliile legate de modul de scriere. Pe acestea le puteti citi in articolul meu de pe CitestEmil.

Va spun, insa, cele 3 probleme de care m-as lovi brusc:

Palaria cui ar urma s-o gasesc eu? Actualul Presedinte al Romaniei, Iohannis, nu-mi place deloc si, sincer va spun, nu as vrea sa preiau mai nimic de la el. Poate doar norocul. Cum as deveni? La fel de lent, as vorbi la fel de greoi? Acolo era vorba de Presedintele Frantei si, spre deosebire de ACTUALUL sef de stat francez, era vorba despre un presedinte IUBIT si RESPECTAT atat de fanii sai, cat si de adversarii sai. Era un presedinte adevarat. Deci nici macar palaria ACTUALULUI presedinte al Frantei nu as vrea s-o gasesc.

Mi-ar fi buna acea palarie? Pe scurt: am un cap extrem de mare, la propriu. La palarii port numarul 62. Uneori 61, rar de tot 60. Nu stiu cat de mare este capul lui Iohannis ori al lui Macron, dar tare mi-e teama ca as gasi o palarie fermecata pe care n-as putea-o purta.

Cum as putea purta, in secolul tehnologiei, palaria altuia? La cum sunt eu setat, primul lucru pe care l-as face dupa ce as gasi acea palarie ar fi sa mi-o pun pe cap si, daca mi-e buna, sa imi fac un selfie cu ea, care poza ar urma sa aterizeze instant pe Facebook si Instagram. SRI ori cine stie ce alt serviciu secret s-ar sesiza, drept urmare as ramane fara palarie pana sa apuc sa vorbesc cu cineva. Si, probabil, nici macar de like-urile de pe Facebook nu m-as putea bucura.

Deci in cazul acestei carti, unica sansa ar fi sa ma transpun nu doar in situatia din carte, ci si in tara, respectiv perioada de timp din poveste. Si, bineinteles, sa sper ca palaria e indeajuns de magica incat se va ajusta dimensiunilor capului meu. Ori invers: ca prin magie, capul meu blond se va micsora astfel incat sa incapa in acea palarie.

Cum m-as transforma eu, cu acea palarie pe cap? Eh, asta este o intrebare foarte buna 🙂

6 povesti cu draci – Igor Bergler

Aici intrebarea este mult mai simpla: cum as reactiona daca as intalni, in carne si oase, un drac? Un diavol? Eu, ateu convins, necrezand in existenta dracilor (la plural o fi corect? nu trebuia sa fie unul singur?), probabil nu i-as baga in seama. Nu as crede ca ei sunt ceea ce declara ca sunt. Drept urmare, intrebarea pe care mi-o pun si la care recunosc ca nu am, inca, un raspuns, este ce anume m-ar convinge ca ei sunt cu adevarat draci? Cum ar trebui ei sa ma convinga? Despre carte am scris aici, in cazul in care cartea v-a starnit curiozitatea.

Toate cartile din sectiunea Fictiunea prinde viata sunt extrem de interesante. Ati putea incerca si voi exercitiul acesta de imaginatie, fie doar in minte, fie si in spatiul virtual, in mediile voastre ori, daca simtiti nevoia, aici, in sectiunea de comentarii.

Iar daca veti comanda de pe Cartepedia.ro in perioada 19-21 martie (eu scriu articolul pe data de 19, dar el poate fi citit chiar si peste 1 an de zile), nu doar din categoria Fictiunea prinde viata, transportul vostru este gratuit. Zic sa va grabiti, deci.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !