Fermier roman caut client!

Fermier roman carnati bacania tei

Daca esti fermier roman, cu siguranta nu esti deloc binecuvantat de soarta: statul roman nu subventioneaza agricultura romaneasca asa cum o fac vecinii (unguri in special), fondurile europene vin greu si doar daca tu ai fost capabil sa-ti scrii singur proiectele, iar imaginea ta publica nu este nici buna, nici proasta, caci pur si simplu nu prea te stie nimeni. Lumea nu te stie nici personal, dupa nume ori dupa figura, insa nici dupa brandul pe care-l reprezinti.

Emil Calinescu

Venise la un moment dat un bucatar strain (indian parca) prin Romania, facand un fel de tur culinar al restaurantelor din tara. Printre multe alte lucruri care l-au mirat, la loc de frunte s-a situat acesta: clientii nu erau interesati absolut deloc de provenienta mancarii. Cica nici la restaurantele mici, nici la cele mari. Si mai socant pentru acel chef a fost faptul ca in multe restaurante chelnerii nu voiau ori nu stiau (ori ambele) aceasta informatie esentiala. Mananci cascaval pane, ceva banal, insa nu stii absolut nimic despre cascavalul pe care-l bagi in gura. De ce este el atat de bun? Ce il face special?

Exemplul meu, cu cascavalul pane, poate nu este cel mai relevant, insa in cazul preparatelor pe baza de carne este mult mai relevant de unde provine acea carne. Iar daca vreti un exemplu si mai relevant, ganditi-va la carnati sau mici, acele preparate pe care bucatarul restaurantului doar le pune pe gratar. Ca sa reformulez: al cui este meritul pentru gustul acela excelent pe care-l simti, al bucatarului sau al celui care le-a preparat? Vedeti mai jos un clip in care vorbesc despre carnati:

Ca sa ma fac bine inteles, restaurantele nu au nicio vina ca exista consumatori atat de superficiali. Da, ei i-au creat, asa cum publicul de presa proasta a fost generat de presa, livrandu-i ani de zile presa de calitate indoielnica, insa nu trebuie sa omitem vina evidenta a publicului. In afara de problema cu produsele de post si a putinilor musulmani, care intreaba de 3 ori daca nu cumva preparatele au urme de porc (unii cica intreaba daca nu cumva carnurile au stat impreuna, daca nu cumva oaia s-a contaminat), in rest nimeni nu intreaba nimic. Mancarea trebuie sa fie gustoasa si sa fie in termen, sa nu ne imbolnavim. In rest e treaba bucatarului si a restaurantului de unde ia carnea si cum o prepara.

Un restaurant are carne de la tara, de la o ferma, in timp ce altul ia carne din comert si, cumva, preparatul final are gust asemanator, drept urmare toate restaurantele sunt interesate doar de rezultatul final. Totul pentru gust pare a fi sloganul majoritatii restaurantelor.

Un alt restaurant are mezeluri naturale, notiune care pentru multi pare absurda. Mezelurile sunt din start ceva nociv si artificial, drept urmare nu putem discuta despre naturalete. Imi povestea cineva la un moment dat o chestie interesanta: cica vine lumea sa deguste meniurile de nunta, insa 90% dintre oameni trec la degustare peste aperitive. Pur si simplu pentru multi este irelevant CE anume se afla pe acel platou, este ceva SA FIE. La fel, majoritatea romanilor judeca micul dejun de la un hotel in functie de diversitatea produselor si de calitatea omletei (si partial a cafelei). Nu am auzit pe nimeni sa spuna dadeau un salam genial la micul dejun, insa deseori am auzit aveau 5 tipuri de salam la micul dejun.

Fermier roman carnati pe gratar bacania tei

Daca vreti un loc de unde sa cumparati produse de la fermierii romani, apelati cu incredere la Bacania Tei. Eu am avut prilejul si privilegiul sa testez cateva produse de la ei cu ocazia competitiei Super-Blog 2020 si din toata varietatea de produse am ales 3 tipuri de carnati, cei despre care aminteam in clip. Interesant este ca nu am mai gasit fix acest tip de carnati in oferta lor, dovada ca piata aceasta este extrem de dinamica. Dar asa cum ziceam si pe vlog, chestia asta te face sa comanzi des de la ei, caci din curiozitate vrei sa vezi cum sunt unele produse.

In final de tot, trebuie sa va zic ceva ce am omis in clip, ceva ce tineam neaparat sa va spun, dar pur si simplu am uitat (desi am vorbit peste 10 minute). Acest ceva este frustrarea mea mare legata de carnati si anume faptul ca nu pot comanda la bucata. Micii, fratiorii carnatilor, pot fi comandati dupa bunul plac, putine restaurante iti impun un numar fix de mici (unele doar recomanda, au meniuri de 4 sau de 5, insa poti ignora oferta ori, in cazul meu, pe langa portia standard sa mai adaugi 1-2 mici). Carnatii, in schimb, pot fi comandati doar la portie. Sunt restaurante care au 5 tipuri de carnati, insa niciodata nu pot comanda cate 2 bucati din fiecare, caci mi se baga pe gat, la figurat in acest caz, o portie intreaga de carnati, care portie este fie prea mare, fie prea mica. De-a dreptul frustrant.

In final, un mic indemn: interesati-va mai mult de mancarea pe care o bagati in gura, incurajati si promovati fermierii romani si fiti la modul general mai pretentiosi. A cere informatii nu e nici ofensator, nici rusinos.

ps: Titlul Fermier roman caut client este parafrazarea unei emisiuni celebre, Fermier caut nevasta. Pun acest PS pentru cei care chiar n-au auzit de acea emisiune (intre timp, din ce inteleg, ea a fost rebranduita).

Comments

comments

2 thoughts on “Fermier roman caut client!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !