Fantani, puturi si alte alea

Cei care aveti rude la tara stiti cat de importanta este o fantana in propria curte. Era dovada de saracie sa n-ai fantana in curte. E adevarat, uneori nu puteai avea (nu era solul bun), alteori insa era prea scump. Si da, exista meseria de FANTANAR, adica venea la tine un nene care iti facea fantana. Un mester, cum se zice la mine in Oltenia (mester e termen generic pentru orice specialist, de la electrician pana la fantanar). E adevarat, mai nou exista firme specializate de puturi foraje, care fac treaba ce pe vremuri era facuta de „nea Gogu Fantanaru”.

O fantana in propria curte este o binecuvantare, mai ales daca la ea atasezi o pompa, deci te poti folosi de ea pentru a uda.

Legat de calitatea apei dintr-o fantana parerile sunt impartite. Dupa parerea unora, o apa buna este o apa „gustoasa”. Cu cat e mai rece cu atat mai gustoasa, nu? SI considera, in snobismul lor, ca apa cea mai buna e „apa lor”. „De la mine din put iau cea mai buna apa”. Nicio analiza de pe lumea asta nu ii va convinge de contrariu. Bineinteles, e o mare fita sa cumperi apa din comert. Apa plata? Ce-i aia? Poate minerala, cu acid, ca merge la un vin sa-l indoi. Dar sa iei „d-aia chioara”? Pe bune?!

Dupa parerea altora o apa buna este o apa pura. Si multi spun ca majoritatea fantanilor de la tara nu ar contine asa ceva. E adevarat, aici vorbim despre „altfel de tara”, adica snobii care si-au luat case pe la marginea Bucurestiului si care fac orice pentru a-si arata snobismul. Si puterea.

E adevarat, nimic nu se compara cu o apa de izvor de munte. E rece, e limpede, are un sunet cristalin, iar daca totul se intampla vara, cand mori de cald, gustul ei devine cu atat mai bun. Ce-i drept, apele minerale din comert sunt de fapt tot ape de munte. Dar parca au gust mai bun daca le bei direct de la sursa. Sticla aia de plastic (pet-ul) parca ii strica gustul (cineva-mi zicea ca inca prefera apa minerala la sticla de sticla, pentru ca nu are gustul alterat).

Salutari BLOGOSFERICE tuturor ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Fantani, puturi si alte alea

  1. si, eu prefer apa minerala la sticla de sticla, pentru ca nu are gustul alterat ). Dun cate stiu, exista un stat european care de curnad a interzis pet-urile!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !