Fake News pe Facebook. Cenzura pe internet. Cenzura in audiovizual.

Fake News pe Facebook. Cenzura pe internet. Cenzura in audiovizual.

 

V-am zis cat de mult dispretuiesc cuvantul CENZURA? Parca-mi vine sa spun ca mi-as dori sa cenzurez acest cuvant. Sa-l scot din dictionar. Sa-l fac sa dispara.

Ca sa stabilim, pana la capat, cum ma situez din acest punct de vedere, spun fix asa: nu vreau sa cenzurez ceva ce nu-mi place, imi place sa citesc opinii contrare, imi place sa fiu contrazis si urasc sa fiu cenzurat. Ca sa vedeti ca nu-i prima oara cand scriu despre asta, va dau aceste 2 articole: autocenzura si inchiderea OTV.

Acum sa ne intoarcem in prezent si sa vedem cum stam. Intalnim 3 situatii in zilele noastre:

– In Piata Victoriei si pe internet unii oameni vor inchiderea posturilor de televiziune RTV si Antena 3. Se fac petitii peste petitii, se scrie intens catre CNA, poate-poate cele 2 posturi ori macar unul dintre ele s-o inchide.

– In fata Palatului Cotroceni, la celalalt miting, protestatarii doresc cenzura pe internet. Cum dom’le, acolo nu-i verifica nimeni? Sa se faca, dom’le, o comisie, sa-i verifice! Adica la televizor exista CNA si pe internet nu?!

– Facebook tocmai a anuntat introducerea Fake News. Adica poti da report la o postare, acum aparand acest nou motiv. Cum in trecut s-a tot abuzat de reporturi, unii oameni trezindu-se cu contul inchis, acum ma astept sa creasca numarul raportarilor absurde.

Haideti, totusi, sa vedem intregul. Big picture, cum zice americanul. Ce vor TOTI acestia oameni? Ce au ei in comun?Desi diferiti, nu cumva toti acestia au ceva in comun?

In afara de faptul ca-s romani, ei mai au ceva in comun: ei vor cenzura! Ei vor ca CEILALTI, indiferent cum te raportezi la ceilalti, sa fie cenzurati. Ceilalti sa nu se poata exprima.

Da, postul X minte, postul Y minte, pe facebook se spun si adevaruri, se spun si minciuni. Da, exista site-uri nefrecventabile, s-au tot facut liste in acest sens. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, de ce v-ati simti bine daca acestea ar fi interzise? De ce credeti ca toate problemele acestei tari s-ar rezolva prin inchiderea RTV? Ori inchiderea Antenei 3?

Si de ce aveti impresia ca posturile voastre favorite spun intotdeauna adevarul? De ce aveti impresia ca site-urile voastre favorite spun intotdeauna adevarul? De ce aveti impresia ca VOI spuneti intotdeauna adevarul? De exemplu, a circulat zvonul cum ca jurnalistul Ion Cristoiu s-ar fi intrebat cine i-a dotat pe cei din piata cu telefoane cu lanterna. Toata lumea E CONVINSA ca acesta chiar a facut afirmatia cu pricina, doar ca nu am vazut nicio inregistrare in acest sens, iar acum vad si o postare pe blogul sau in care dezminte. Deci da, se fac dezinformari si in sens invers, putem si noi, tinerii frumosi si informati, sa picam in aceasta plasa.

Cum vi s-ar parea ca din cauza unei astfel de informatii, distribuite indirect (ironii la adresa lui Cristoiu pe aceasta tema), Facebook sa ne catalogheze profilul drept unul care distribuie stiri false. Da, va bucurati cand CEILALTI patesc asta, dar cand VOI patiti asta e nasol.

Si tot legat de Facebook, mai stiti cum s-au atacat diverse vedete dupa ce site-uri de satira tip Kamikaze sau TimesNewRoman au scris stiri la misto despre ele? Mihaela Radulescu a fost, din ce-mi amintesc, una dintre ele? Ganditi-va ca de acum inainte va avea un instrument foarte bun: ea, impreuna cu o mica armata de fanatici, va da report la o stire aparuta in TNR. E la misto, dar E FALSA! Sunt curios cum vor reactiona cei care acum se bucura de aparitia butonului de Fake News pe Facebook atunci cand pagina TimesNewRoman va fi inchisa de Mark.

Acum, pentru ca trebuie sa inchei, ma intreb un singur lucru: oare doar romanii sunt mari amatori de cenzura sau asa e natura umana? Cand spun ca CNA-ul, ca institutie, este inutila, mi se aduce argumentul legislatiei europene. Iar Facebook-ul, dragutul de el, vine de peste ocean, cu tot cu mini-cenzura pe care o pregateste. Daca nu doar romanii sunt asa, atunci inseamna ca toti oamenii vor cenzura? Starea natura a omului este in libertate, asa mi se spunea la filosofie. Sau omul simte nevoia sa fie condus, sa ii se spuna ce sa asculte, ce sa citeasca, la ce sa se uite? In conditiile astea, mi-as dori ca acea chestie, pe care o tot zic eu in gluma, ca nu-s om ci blogger, sa fie adevarat. Eu nu sunt om precum cei care isi doresc cenzura. NU SUNT DIN ALA! Eu cred in libertatea fiecaruia, eu cred ca cel mai bun filtru este la fiecare persoana in parte.

Fake News pe Facebook e o tampenie, cenzura pe internet e o tampenie, cenzura in audiovizual e o tampenie. Cenzura e o tampenie! Punct! Poza de cover este luata de AICI (desi nu frecventez acel site, la o cautare pe Google Images mi-a rezultat acel site cu acea poza, care mi se pare cea mai relevanta). Salutari NECENZURATE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Fake News pe Facebook. Cenzura pe internet. Cenzura in audiovizual.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !