Facebook vs Instagram – O noua perspectiva: media de varsta!

Facebook vs Instagram

Facebook vs Instagram este un fals duel. Ambele sunt in proprietatea lui Mark, sunt in universul Meta, celebrul Metavers, asa ca cele 2 retele nu se concureaza, ci se completeaza.

Nu va spun din nou care este parerea mea despre Instagram, cat de inutila cred ca este aceasta retea, deja stiti parerea mea. Pentru mine, tot ce am pe Instagram am si pe Facebook, asa ca reteaua aceea este inutila. Sunt acolo doar pentru ca trebuie sa fiu si acolo, ca brand personal.

Doar ca o discutie de astazi cu o amica m-a pus pe ganduri. Pe scurt: ea a setat ca toate postarile de pe Instagram sa se duca automat si pe Facebook. Doar ca una dintre postari nu voia sa ii apara SI pe Facebook, asa ca a sters-o manual. Nu postarea in sine este interesanta, oricum nu vreau s-o fac publica, ci MOTIVUL: pe Facebook are niste rude (mai in varsta) care nu trebuiau sa vada acea postare. Rude care, ati ghicit, nu au cont de Instagram.

Chestie care m-a pus pe ganduri: nu cumva varsta celor de pe Instagram este cu mult mai mica decat a celor de pe Facebook? Sau o fi invers?

O mare problema pentru mine pe Instagram: nu prea merg selfie-urile. Pai ce sa fac eu pe o retea unde lumea nu apreciaza Sfantul Selfie?!

Fara sa am date concrete, constat urmatoarele lucruri:

  • Nemultumiri din ce in ce mai mari vizavi de Instagram in randul celor trecuti de 30 de ani. Multi dintre ei, mai ales cei care NU lucreaza in social-media, deci NU AU NEVOIE pentru job sa FIE pe Instagram, au si renuntat la aceasta retea. La Facebook nu au renuntat.
  • Daca va ganditi la rude ori prieteni mai in varsta care exista pe retelele sociale, acestea exista in 2 locuri: pe Facebook si, eventual, au si whatsapp. Foarte putini au cont pe Instagram.
  • In sens contrar, persoane care sa foloseasca mai des Instagramul decat Facebook-ul, cunosc foarte putini, acestia fiind foarte tineri ori o persoana interesata strict de fotografie.

Atentie: un lucru extrem de important este legat de ANTURAJ. Atunci cand iei decizia de a te inscrie pe o retea ori, dimpotriva, de a disparea de acolo, te gandesti si la cei din jurul tau. Daca prietenii tai, cei de-o varsta cu tine, au toti Facebook, nu prea iti permiti sa nu ai. Este un act de curaj. A fi diferit, cel putin din aceasta perspectiva, presupune multe costuri.

In sens contrar, nu exista constrangeri sociale pentru persoanele in varsta pentru a exista pe Instagram.

Altfel spus, un tanar se va simti mai bine pe Instagram, unde va gasi foarte multi oameni ca el, din toate punctele de vedere, in timp ce un varstnic se va simti mai bine pe Facebook. Pe Instagram s-ar putea simti ca un … elefant (intr-un magazin de portelanuri). Nu doar ca s-ar simti prea batran, dar i s-ar parea ca tot ce face acolo e de rau, ca strica, incomodeaza.

Facebook, ca retea, obisnuiesti sa copieze ce vede la retelele din jur:

  • A venit snapchat cu chestiile care dispar, postari disponibile doar 24 de ore, drept urmare Facebook si Instagram au adoptat „stories”.
  • Acum TikTok e la moda, drept urmare Facebook a scos „Reels”.
In poza asta par un fel de Facebook, ca sa zic asa.

La ce ma duce cu gandul Facebook-ul cu atitudinea sa? Pai la acel batran care incearca sa copieze comportamentul tinerilor, care incearca sa fie cool, fara sa-i iasa. Cand auzi un tanar folosind expresii precum „cool”, „man”, „bro”, „dude” sau „gen”, totul pare natural; cand un varstnic incearca sa vorbeasca asa pare fake. O copie chinezeasca a unui comportament care in mod evident nu i se potriveste.

Facebook vs Instagram trebuie, deci, privit si ca un razboi generational. Un razboi unde aceeasi entitate detine controlul.  Ceea ce nu ar trebui sa ne mire. Se intampla acelasi lucru care se intampla in cazul unui conflict din Africa ori Asia, unde ambii combatanti au arme de la aceeasi sursa. Nimic nou sub soare.

In cazul meu, si cu asta inchei, duelul Facebook vs Instagram se reduce la comoditate. Consider ca pe Facebook am mai multe optiuni, este o retea mai complexa, asa ca o prefer pe ea. Comoditatea este ceva specific batranetii, nu? 

Activitate de om batran: sa stai si sa bei o bere cu prietenii. Just chilling, ca sa vorbesc, totusi, pe limba celor tineri.

ps: Eu vad duelul Facebook vs Instagram exclusiv din perspectiva placerii. Asa cum fac blogging de placere, la fel este si cu postarile. Strict pe baza a ce-mi place, prefer oricand Facebook. Sunt constient, insa, ca anumite branduri ar putea avea succes mai mare pe Instagram. Si e foarte normal sa se intample asta. Unul dintre motive este cel expus mai sus.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !